Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Ég és föld a különbség a távhődíjakban

A távfűtéses lakásban élők csaknem a dupláját fizetik a melegért, mint azok a családok, amelyek szabályozni tudják a fűtésüket. Az országban csak ott olcsóbb a távhő, ahol termálvizet hasznosítanak, ilyen például Vásárhely és Szentes. Győr verhetetlen – és kakukktojás a rendszerben.
Mi történik Győrött? Ezt meg hogy csinálják? – teszi fel magának a kérdést az ember, amikor az ottani hőszolgáltató, a Győrhő honlapján megpillantja a számokat. Alapdíjjal, használati meleg vízzel együtt is csak 12 ezer forintos fűtésszámlákat kapunk egy átlagos, 52 négyzetméteres lakással számolva. Nagy Attila, a cég sajtószóvivője elmondta, több oka is van annak, hogy az ország legolcsóbb árait produkálják a távfűtésben.

Megtudtuk, hogy az önkormányzati tulajdonú hőszolgáltató például saját erőművel rendelkezik, amellyel villamos energiát állítanak elő, a keletkező „fölös" hőt pedig hasznosítják. Emellett a még szükséges földgázt a lehető legkedvezőbb áron a szabadpiacról szerzik be. Segít a takarékoskodásban az is, hogy a cég saját gázvezetéket épített, amellyel a Mol fővezetékéhez csatlakozik.


Szegeden is él a Hőszolgáltató Kft. a gázliberó lehetőségével, és 2006 szeptembere óta a Dégáz helyett egy másik földgázkereskedőtől vásárolja az energiát. Így sikerül valamennyivel a nagyvárosi átlag alá menni, és feleannyi pénzt kérni a fűtésért, mint Budapesten, avagy 1-3 ezer forinttal olcsóbban fűteni, mint Miskolcon vagy Pécsen.

A termálvizet hasznosító városokban kerül a legkevesebbe a fűtés, hiszen nem hideg vizet kell felmelegíteni meghatározott hőfokra. Szentes és Vásárhely kifejezetten kedvező árakon fűti fel a lakásokat, Csongrád ugyan termálvizet használ, de a költségek magasabbak. Makó a megye legdrágább városának számít: itt kevés lakásban magas költséggel, földgáz felhasználásával fűtenek. A téli hónapokban 40-45 ezer forint, nyaranta 10 ezer, átlagosan 28 ezer forintos fűtésszámlákat kapnak a lakók 52-53 négyzetméteres lakásaikban.

Az, aki ugyanekkora egyedi fűtésű lakásban lakik, és elosztja tizenkettővel az éves fogyasztását, havi 10 ezer forintból ússza meg a téli melegedésre fordított kiadásokat.

Olvasóink írták

 • 7. Kért Elek 2008. március 09. 21:35
  „Makón 25 eFt-os távhődíj nem is volt.”
 • 6. mester 2008. március 08. 14:24
  „szerintem szentesről és vásárhelyről érdemes példát venni. ott nem olyan sok panel van felujitva mint nálunk de én inkább fizetnék 9000-t mint itt 25-öt mint legutóbb!”
 • 5. NTK 2008. március 08. 14:16
  „Sajnálom azokat akik ki vannak téve a hőszolgáltatók rablógazdálkodásának.

  Összehasonlításként:

  Én egy 300 légköbméter térfogatú (113 nm-es) házra fizettem tavaly összesen 110 ezer forintot a gázért. Ez a ház az ősszel kapott még egy 5 cm vastag "ruhát". A tavalyi és az idei január-február (60 nap) gázfogyasztását összehasonlítva, 80 köbméterrel kevesebb gáz fogyott az idei év első két hónapjában. Pedig idén a január jóval hidegebb volt mint a 2007-es.”
 • 4. dova 2008. március 08. 10:48
  „Jaaaa.
  És azt ugye senki sem hiszi, hogy az alapdíjban benne van a házban futó vezetékek karbantartási díja?
  Azért a mi házunk még további 119464 Forintot fizetett 2007-ben 40 lakásra.”
 • 3. dova 2008. március 08. 10:45
  „Dragó,

  Jó a boncolgatásod és szerintem is azt kéne fírtatni, hogy miért ennyi az annyi és nem más városokkal összehasonlítgatni Szegedet.
  Azt hiszem ez utóbbi a politikusi demagógia esete, pl. Botka László kerékpárút hossz összevetése Debrecen vs. Szeged.

  Az az érdekes, hogy az önkormányzat asszisztál ehhez a szabad rabláshoz, mert a hatáskörében dönt a távhő díjairól.

  A saját esetemet már párszor leírtam, de úgy tűnik nem elégszer ahhoz, hogy valamelyik újságíró(?) vegye a bátorságot és oknyomozva nekiálljon kideríteni, mi is a helyzet Szegeden távhődíj kapcsán?
  Miért is van az, hogy a fűtésszámla egyre magasabb részét (közel 60%-át) az alapdíj teszi ki, amin nem tud takarékoskodni a halandó?
  Miért is jó ha "becsomagaoljuk" a házainkat, de mégsem takarítunk meg nagyobb összeget, mert a folyamatos emeléssel a távhőszolgáltató szintentartja az árbevételét?

  stb. stb.”
 • 2. dragó 2008. március 08. 08:45
  „A panel lakások fütésének költsége azért drága, mert sok olyan költség rakódik rá melyek nem oda tartozik.
  Vegyük például a szegedi távhőszolgáltató költségeit fütési alapdij
  25,25.ft 117,0 LM3 . Fütési hődij. 2973.ft 2,8998 GJ
  117x25,25=2954 x20% =3545.-ft Létesitmény fenntartási költség
  egy lakásra bontva nagyon sok. Ennek összetevője ismeretlen
  2,8998x2973x20%=10345.-ft A hő előállitási dija, amely nagyon magas költségen állit elő 1 GJ hőt, miért? kinek és minek a költségeit szerepeltetik benne.
  E költség tényezőket figyelembe véve a távhőszolgáltatók irracionálisan magas előállítási költségekkel dolgoznak. és ezeket a lakókkal fizettetik meg. Éredemes volna egy próba per keresetet indítani a költségek érvényesitése ellen.”
 • 1. Gábor1 2008. március 08. 06:48
  „Nemrég beszéltem egy váci ismerősömmel, akinek elújságoltam, hogy panelt fogok venni. Erre azt kérdezte, hogy távhőset vagy nem? Én először nem is értettem a kérdést, aztán kiderült, hogy náluk elég sok lakás van, ami levált a távhőről, és tömbfűtéses. Szegeden nem tudok egyről sem, hogy lenne ilyen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzetközi rendőrségi akció Csongrád megyében

A tehergépkocsik műszaki állapotát, a gépjárművezetők vezetési és pihenőidejének betartását,… Tovább olvasom