Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Egekben az ár: 70 ezres kukoricával kell számolni

Csongrád megye - Emberemlékezet óta nem volt rá példa, hogy Magyarország nagyobb mennyiségű külföldi kukoricára szoruljon. Most az aszály és a gyenge termés miatt ukrán importról hallani. A kukorica tonnánkénti ára elérte a 70 ezer forintot, tavaly 45–50 ezer volt.
A hivatalos becslések alapján, még ha szorosan is, de megtermett annyi kukorica, amennyi fedezni tudná a belső keresletet, a már megkötött exportszerződések miatt azonban szükség lehet az importra Kócza Zsolt, a gabonakereskedéssel is foglalkozó Cargill Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint, aki erről a Magyar Hírlapnak nyilatkozott.

Az első szállítmányokat – amelyek már be is érkeztek az országba – próbajellegűnek szánták információink szerint: megnézik, milyen a kukorica minősége, megfelel-e az európai uniós előírásoknak. Ha bebizonyosodik, hogy nincs baj a minőséggel, és az árak, valamint az árfolyamok is kedvezően alakulnak, akkor „belendülhet" az import.

Csűrben az idei kukorica.
Csűrben az idei kukorica.
Fotó: Karnok Csaba

Azt ma még nem lehet megjósolni, mennyi importkukorica jöhet be az országba. Egyelőre a következőket tudjuk: 4 millió tonna még az aszály ellenére is megtermett idén az országban. Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint ebből – a jelenleg megkötött szerződések alapján – 2 millió tonna kerülhet külföldre. – Ez a mennyiség nem túlzó, minden évben körülbelül ekkora az exportra szánt termés – mondta. – Az idei év pikantériája az, hogy az összmennyiség kevés.

Nagyon megdrágult a hús

Az olcsóbb kukorica minden embernek jó lenne, mivel a húsipar a magas takarmányárak miatt máris drágábban veszi az élő állatot, így a boltban is emelkedik a hús, a szalámi, a felvágott ára. A KSH napokban közzétett jelentése szerint augusztusban 10,4 százalékkal nőtt az állati eredetű termékek ára az előző év ugyanazon hónapjához képest. A vágóállatok termelői ára augusztusban 13,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágósertés felvásárlási ára kiugróan, 20 százalékkal drágult 2011 augusztusához képest. Az állati termékek a nyár utolsó hónapjában már csaknem 4 százalékkal kerültek többe.  

Futó Tamás, a Csongrád Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatója nemrégiben egy kukorica-bemutatón mondta el: tragikus a helyzet. A tavalyi hektáronkénti 6 tonna helyett csak 2,7 tonnás átlagtermés várható. Stadler Ferenc, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők megyei titkára se tud 2,7 tonnánál magasabb átlagtermést, igaz, még 2 hétig eltart az aratás – tette hozzá. Az árak fent vannak, és ez nehéz helyzetbe hozza a megyei nagy állattartókat.

Az Ukrajnából érkező kukoricaszállítmányokkal kapcsolatban óvatosságra intenek a szakértők. Úgy tudják, minden évben megpróbálunk a szomszédtól importálni, eddig azonban még soha nem érte meg nagyobb mennyiséget behozni az országba.

Egy tonna kukorica ára ma Ukrajnában 59 ezer forint: még akkor is kevesebbe kerül az import, ha mintegy 5 ezer forint szállítási költséget hozzáadunk az összeghez. Itthon a Budapesti Értéktőzsdén a jegyzések szeptember végén meghaladták a tonnánkénti 70 ezer forintot, az import hírére azonban 65 ezerre estek. Stadler Ferenc szerint ma már újra 70 ezer forinton jegyzik a kukorica tonnáját, csak átmeneti volt az áresés. Hosszú távon is 65–70 ezer forinttal lehet számolni, szemben a tavalyi 45–50 ezerrel.

Olvasóink írták

 • 18. történész 2012. október 17. 11:31
  „A társadalom összeomlása akkor következik be,ha a hatalom bűnözővé válik és az alap élelmiszereket elveszi a népektől és saját luxus igényeinek kielégítésére használja fel:::italok készítése, üzemanyagok készítése stb..ez az éhező emberek szemében bűnként jelenik meg és a történelem ben utána lehet nézni a következményeknek.
  A vég napjai akkor jönnek amikor a kapitalista is éhezni fog..azaz mindent automaták gyártanak,így nem lesz munkából jövedelme az embereknek,nem veszik meg a terméket és a tőkés meg éhen döglik mert nem lesz bevétele.A fejlett nyugat annak köszönheti jobb létét,hogy feléri ezt ésszel és ad a fogyasztásra a profitból.Az Ázsia rabló tőkés sajnos iskolázatlanul ezt nem éri fel ésszel.”
 • 17. Roxy08 2012. október 16. 16:24
  „Búza, kukorica.........attól függ, mi van a tőzsdén.”
 • 16. nemlimlom 2012. október 16. 09:49
  „Volt már ennyi,meg lesz is:)
  6-7 éve pont ilyen árak voltak!”
 • 15. anuvuk 2012. október 16. 08:54
  „Egekben az ár: Akkor, hogy is van ez? Mint a gyógyszertári eset a sárga csíkról, az utak mentén látni, hogy merre viszik a kukoricát, vastagon az utak szélén. A parlagi galambok legnagyobb örömére!!!!!-A galambot etetni tilos!!!!”
 • 14. macusnéni 2012. október 16. 08:35
  „Mindig bedob valamit a média.szeretik riogatni az embereket.A kukoricát nem lehet tartogatni,mert zsizsikesedik és nem eszi mg a jószág.Maximum prímán lehet vele tüzelni.Hiába emeli az egekbe a hús árát,ha nincs aki megvegye.Nem szárazbab,hogy évekig lehessen tartogatni,egyszer majd el fog kellni.Tény,hogy aszály volt,de volt az már máskor is.A régi időben a paraszt többször megekézte,mert az felért egy esővel a kukoricának.”
 • 13. Queenmargareth 2012. október 16. 08:34
  „12:) szerinted honnan tudom?”
 • 12. kontrapista 2012. október 16. 07:05
  „10.Queenmargareth
  Zsákot a kerékpárra és irány a határ, kukoricát bengézni. Hidd el, jobban megéri , mint tétlenkedni !!!”
 • 11. morci 2012. október 15. 22:43
  „megvan a tuti biznyák!! behozunk Ukrajnából valamilyen kukuruznyát 2 millió tonnát,azt az mehet exportra..itthon meg megmarad az "unióbiztos" kukorica.. ;)”
 • 10. Queenmargareth 2012. október 15. 21:44
  „óh édesem, de tartaléknak mindig lennie kell és tuti van is, csak jó ráfogni az aszályra. Mint írtam, miért hagytak kint földeken aratás után nagyon sok kukoricát?!”
 • 9. dodoni 2012. október 15. 20:49
  „Sokak figyelmét, nyilván, elkerülte, hogy a nyáron errefelé gyakorlatilag nem volt eső. S hogy ez így volt az ország kb. 80 százalékén is.”
 • 8. Mike3 2012. október 15. 18:11
  „2: Hát ezért konkrétan igen, de nem most, hanem az előző ciklusa alatt Torgyán doktorral. A magyar mezőgazdaság szétverése EU csatolkozási feltétel volt, amihez tökéletes alapot nyújtott az a rakás hőbörgő és sötét sültparaszt, akik manapság "gazdának" merik nevezni magukat”
 • 7. Ebgondolat 2012. október 15. 18:11
  „Ezekből az árakból is világosan látszik, mennyire irreálisan alacsonyan tartják a földbérleti árakat...”
 • 6. Moon 2012. október 15. 17:43
  „Már alig vártam!
  Végre megint egy indok amiért lehet emelni az élelmiszerek árát.”
 • 5. abai 2012. október 15. 16:29
  „Biztos majd az uborka ára is emelkedni fog. Mega dinnyéjé.”
 • 4. Queenmargareth 2012. október 15. 15:59
  „szerintem ez kamu...”
 • 3. geza 2012. október 15. 15:05
  „Szégyen.
  A magyar mezőgazdaság tudatos szétverése történt az elmúlt években évtizedekben,
  A magyar földek átjátszása nagybirtokosok kezére, majd (jövendő) EU források felhasználásával jól járnak egyesek.
  Felvásároljuk Magyarországot...”
 • 2. babar 2012. október 15. 14:57
  „Ezért is Orbán a hibás!”
 • 1. Mike3 2012. október 15. 14:53
  „semmi gond. importálni kell kazahasztánból ezt is, mint a kiváló minőségű búzát. még ide szállítva is olcsóbb, mint itthon”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Algyő volt a múzsájuk

Versben, tojáson, sógyurmán és üvegen alkották meg Algyőt azok, akik a Gyevi Art kulturális pályázatára adtak be művet az Algyő, az én falum című versenyen. Tovább olvasom