Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Egekben az üzemanyagár: a gázolaj egy év alatt egy 100-assal drágult

Szeged - Egy év alatt a benzin ára 350 forintról 424, a gázolajé 339 forintról 443 forintra nőtt. A fuvarozók árat emelnek, a pékek racionalizálnak, a taxisok kivárnak.
Újra nő az üzemanyagár: de meddig? Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Bruttó 10-10 forinttal drágult a 95-ös benzin, illetve a gázolaj – mindkét üzemanyag ára új történelmi csúcsot ért el. Egy év alatt a benzin ára 350 forintról 422–424 forintra, a gázolajé 339 forintról 443 forintra nőtt. A fuvarozók árat emelnek, a pékek racionalizálnak, a taxisok kivárnak. Kedden egymás kezébe adták a töltőpisztolyt az autósok – a másnapi 10 forintos emelés sokakat tankolásra késztetett. – Egyre kevesebbért tankolnak – fogalmazott Berényi Péter, az Etelka sori benzinkút tulajdonosa. Kiemelte: az átlagos autós 3–5 ezer forintért vásárol üzemanyagot, ráadásul egyre ritkábban. – A 400 forint feletti üzemanyagárakat mindenki megérzi – vélekedett.

Újra nő az üzemanyagár: de meddig? Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A taxisok kivárnak

– 2009 év végén emeltünk árat, most még kivárunk – árulta el Bobkó Attila, a Taxi 3 ügyvezető igazgatója. Hozzátette: egyre kevesebben használnak autót, ettől viszont még nem lesz fizetőképesebb a kereslet. Ha marad a magas ár, emelnek.

– Bizakodunk, hogy később jobb lesz, csökken a gázolaj ára. Csak annyit emelünk, amennyit a megrendelőink még elviselnek, különben a munkánkat is elveszítenénk – magyarázta Nagy Tamás, a Szegeden 3,5 tonnás teherautóval dolgozó vállalkozó. Hozzátette: közel három évig nem tudtak árat emelni, idén viszont már kénytelenek. – A 3000 forintos fuvarból 3500-as lett, még így sem követtük teljes mértékben az elmúlt évek drágulását. A költségeink nagyobbik részét az üzemanyag teszi ki, nem tudjuk kigazdálkodni ezt a rendkívüli emelést – tette hozzá az elektronikai cikkeket és bútorokat fuvarozó vállalkozó. Hasonlóan vélekedett Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NIT Hungary) ügyvezető titkára. Szerintük sincs más lehetőség, mint a fuvardíjban érvényesíteni az üzemanyagár-emelést. – A fuvardíj-növekedés pedig két hónapon belül miden olyan árban megjelenik majd, amelyhez kapcsolódik a közúti szállítási költsége – mondta a NIT Hungary titkára. A fuvarozói ipartestület számítása szerint 10 forint üzemanyagár-emelésnél 2–3 százalékos fuvardíjemelésre lenne szükség.

Újra nő az üzemanyagár: de meddig? Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A rekord üzemanyagár a szállítási költségek miatt az alapvető élelmiszereket is drágítja. – Nem kell közgazdasági szakembernek lenni, hogy rájöjjünk: a dráguló gázolaj a kenyér árában is megjelenik. A növekvő fuvarköltséget jellemzően a vásárló fizeti meg. Pékségünk – versenytársainkhoz hasonlóan – túrajáratot üzemeltet, 1 tonnás autóinkról a boltok bármikor friss, meleg kenyérhez juthatnak. A növekedő költségek miatt rövid időn belül megszűnhet a napközbeni kenyérszállítás, marad a hajnali fuvar. Azt is át kell gondolunk, megéri-e 70–80 kilométerre kenyeret szállítani, nincs más megoldás, racionalizálni kell – fogalmazott egy Szeged melletti pékség tulajdonosa. Véleménye szerint a növekvő energiaköltségeket dolgozók elbocsátásával vagy a kiszolgálás színvonalának változtatásával lehet ellensúlyozni. – A konkurenciaharc még alacsonyan tartja az árakat, ilyen drága üzemanyag mellett azonban több kisebb pékség is feladhatja a termelést, a kenyerek kiszállítását. A szűkülő piacon lehúzhatják a rolót – fogalmazott.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. szabozoli22 2012. január 12. 13:22
  „Meg lehet nyugodni mindenhol ilyen mértékben drágul. A németeknél pl december 20-án tankoltam 1,40-ért. Most a hét elején ugyanott 1,50 volt a nyál, tehát 10 centtel több azaz kb 30 ft-al. Pontosan nem számotlam utána de ennyivel nemhiszem, hogy drágult nálunk dec. 20 óta. Én úgy saccolom hogy azóta 20-25 ft-al emelkedett nálunk. Tehát nincs miért reklamálni mindenhol drága. Osztrákoknál is így mozog az üzemanyag. Az meg más kérdés, hogy ők jobban meg is tudják venni. Akkor lehetne hőbörögni ha itt lenne 450 ft máshol az eu-ban meg 300-350.”
 • 28. THK 2012. január 12. 10:51
  „26,
  a környező országokban legalább nem köpték szemen saját magukat a kormányok: ellenzékben azt szajkózni, h a tűrhetetlen üzemanyagárak miatt azonnal csökkenteni kellene a jövedéki adót, kormányra kerülve azonban EMELNI azt és az áfát is - ez páratlan hungaricum, valóban... :(”
 • 27. SP 2012. január 12. 08:37
  „25. lukrecia
  ""..mert akkor bovebben is kifejtem..""

  Fejtsd!
  Tudjuk meg, hogy nagy sületlenség, vagy nagy okosságról van szó.”
 • 26. scott1 2012. január 12. 07:02
  „Te2!
  A környező országokba, pontosan ugyanúgy emelkedett mint nálunk, valahol egy kicsivel kevesebb, valahol egy kicsivel több, volt, hogy még a ti időtökben itt volt a legdrágább a környező országok közül, mostanra azért vannak már előttünk is. A gondolatmenetedet követve a kormány a teljes közép-európai térség népét másfél év alatt sodorta ilyen sorba :)
  "Az emberek öngyilkosok lesznek amiért nem tudnak megélni a gyerekek ,emberek éheznek, fáznak nélkülöznek." Lapozd fel a román újságokat, és nézd meg mi zajlik ott, ahol az IMF dolgozik! Igaz pár forinttal olcsóbb a benzin, de mit olvasol? Nyugatra menekülő szülők-öngyilkos otthon maradt gyerekek, hitelbe belerokkantak ugranak hídról, kötik fel magukat a nyílt utcán reggelre, lövik fejbe magukat, vetik magukat a vonat elé... százezrek vándoroltak el 1,5 év alatt... Ezért is felelni kell? Kinek? Az IMF-nek? EU-nak?”
 • 25. lukrecia 2012. január 11. 16:44
  „21; raconalitas;? : A feketemacskusszal ne talän räm gondolsz ;;;;;;???????
  Mert mert akkor bovebben is kifejtem,, addig meg visszafogom magam.”
 • 24. Linka11 2012. január 11. 15:38
  „Röhej amit a gázolajjal művelnek !! Mellesleg a gázolj előállítása Kb fele annyiba kerül mint a benziné. Ezt nevezik tisztességtelen haszon szerzésnek !!Lassan már úgy hozzászoktunk ,hogy mindenki azt csinál velünk amit akar,
  hogy már arra keressük a magyarázatot ,hogy mért ne, lázadjunk ellene.Már csak arra leszek kíváncsi mikor csordul
  ki a bili és mozdul meg ez a birka türelmű nép.”
 • 23. Én2 2012. január 11. 15:04
  „Én azt mondom ne köszönjük, hanem mélységesen megvetjük őket, hogy ilyen sorsba sodorták Mo. népét másfél év alatt.Az emberek öngyilkosok lesznek amiért nem tudnak megélni a gyerekek ,emberek éheznek, fáznak nélkülöznek.
  Egyszóval ezért valakinek felelni kell.”
 • 22. balraat 2012. január 11. 13:13
  „Köszönjük Népünk Nagy Vezírének, méltóságos Orbán Viktornak és sleppjének, hogy szegénységbe taszítottak szinte az egész országot!!! És mindezt másfél év alatt. Ez Guinness rekord!!!”
 • 21. racionalitás? 2012. január 11. 12:12
  „így legalább occccccsón mehetnek felvonulni viktátoruk mellett feketemacskusz és társai...a literenkénti 450ft-t gondolom visszakapják sőt lesz tapsprémium is!!!”
 • 20. Bendegúz007 2012. január 11. 11:01
  „Még jó hogy lehet kapni.”
 • 19. geza 2012. január 11. 09:36
  „Van részleges megoldás: tömegközlekedés, motorkerékpár, kerékpár, gyalog.:D”
 • 18. Együgyű 2012. január 11. 09:12
  „Most mit rinyáltok! Más csóróknak még az autó sem jutott a tulajdonukba, gondolni sem mernek erre. Olyan csórók, mint a templom egere! Nyugodjon meg mindenki. Nem csak az üzemanyag ár van az egekben. Leegyszerűsítem. Minden ott lesz negyed év múlva. Csak természetesen a ti jövedelmetek nem! De ti tehettek erről is, mert a munkahelyeteken nem szavaztok meg magatoknak megfelelő fizut, mint a tisztelt parlamentünkben. Ti csak gazdasági felszabadító harcot akartok permanensen folytatni. Áldozatot meg ezért korlátlanul vállaltok. Röhögnek az egyesek rajtatok, mert ti sem vagytok szolidárisak másokkal. Csak a saját érdekeiteket nézitek! Persze mások is acsarkodnak rátok. Ami persze az egészben fontos, egységesek sosem lesztek. Áldozatot meg vállalni kell valakinek? Örülni kellene, mert nem vagytok betegek. Mert akkor a gyógyszerre sem lenne pénzetek. Ne is említsem a megélhetést! A másik örömteli hírem az, hogy bízom benne, hogy a biztonságos nyugdíjas éveitektől is távol vagytok még! Mert akkor már egy élet munkája állna mögöttetek. Van egy zseniális ötletem. Az a nyugdíjas, aki 299.000 felet kap manit, annak csökkentsék 15%-al járandóságát! A parlamenti képviselők és kormányunk tagjainak valamint a politikusaink bevételeinek 20% át az államháztartás hiányának csökkentésére utalják át havonta. A vagyonuk és ingatlanjaink értékének pedig 1o %-át évente
  A Köztársasági Elnökünk szintén ugyanígy járjon! A táblákat már leszerelték úgy is. Alá is ír mindent, amit a kormányfőnk akar. Szerintetek vigyorgás és jókedv lenne a tisztalt házban?
  Aki pedig az egyesek közé sorolja, magát az a fentiekkel kérem, ne foglalkozzon.”
 • 17. Admin07 2012. január 11. 08:00
  „Gyurcsány azonnal mondjon le! :)”
 • 16. limlom 2012. január 11. 07:51
  „Ki és mit várt?
  Nem vették észre, hogy ez A Magyar Gazdaság.
  Csak ez és semmi más?!
  Na jó meg az idegen forgalom.
  Ja az meg nem itt költ, ha nem innen visz.”
 • 15. baratom 2012. január 11. 07:13
  „A Fidesz, ellenzékben az üzemanyag árának csökkenése mellett kampányolt:
  http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=43340
  http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=116532

  Amikor a saját kormányuk diktatúráját építik, akkor persze fizessen csak a nép.”
 • 14. Beroesz 2012. január 10. 23:42
  „Szeretném visszaidézni az alábbi cikket és az oda fűzött hozzászólásomat:

  http://www.delmagyar.hu/gazdasag/200_forint_egy_liter_benzin_mi_lesz_itt_-_az_elmult_10_ev_artortenete/2244956/

  Gyorsulva drágul... Irán kicsit bedurcizik, Venezuela visszafog, Oroszország készletfelhalmozásba kezd, úgy fognak hullani a benzinkutak, mint ősszel a legyek.”
 • 13. manstein 2012. január 10. 23:37
  „Engedjen a jövedéki adóból, mert ez így népnyúzás! Előbb-utóbb ugyanis a fuvarozók árakat emelnek, és ezekkel együtt nő az éhezők és a keményen szoc. ellátásra szorulók aránya, amit meg a kormánynak kell valahogy megoldani. Mert ha nem oldja meg, rövid úton visszahullik a fejére (még nagyobb bűnözés, romló mutatók, szavazatvesztés, sztrájk, esetleg - vagy egyre valószínűbben - zavargás, lázadás). Szóval jobban megérné ilyen téren lépni. Mellesleg jönnének az osztrákok meg a szlovákok. És persze korábban ők is az adó csökkentéséért harcoltak. Itt a nagy lehetőség egy pozitív lépésre.”
 • 12. daffy 2012. január 10. 20:55
  „Annyira jó,hogy az........ Mol minden kifogást keresve emelgeti az árakat.De ők díjmentesen furikázhatnak,akkor is ha 1000ft lesz 1 L kófic üzemanyagnak nem nevezhető lötyből.És még van pofájuk azt mondani,hogy 20ft-al is emelhették volna.Hát a ..........!!!”
 • 11. tótkomlósi 2012. január 10. 20:42
  „Az a szíjgyártó nem ez a szíjgyártó!!
  Nem tudtad, hogy egyes politikusoknak akár több alteregójuk is lehet????”
 • 10. Krampampuli 2012. január 10. 20:35
  „Kár, hogy a lakosság nagy része szemellenzőt hord. Ki pirosat ki narancsot tök mindegy de a szemellenző fent van így egyik fél sem látja az egészet csak azt a kis sávot amit magának megengedett a szemellenzők között... Itt is ott is amott is, és ez a baj... Egyébként meg nem észrevehető, hogy kevesebben járnának autóval. Az okosabb felméri és gondolkodik lehet ha van lehetősége átszervezi a napját e tekintetben de a többnyire egyedül kocsikázó mert csak így vagyok menő típusban gondolkozók közül nem hinném. Lehet ezek többsége nem is bérből és fizetésből él, talán azért...”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 éves a Szegedi Pinceszínház: gálaműsorral, sztárvendégekkel és kiállítással ünnepelnek

A két igazgató, Kancsár Orsolya és Kancsár József összegezte eddigi fennállásukat a 2001-es szárnybontogatástól napjainkig. Tovább olvasom