Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Egerek és emberek a szegedi kisszínházban

Szeged - Borovics Tamás és Pataki Ferenc főszereplésével állította színpadra Balikó Tamás John Steinbeck Egerek és emberek című Pulitzer-díjas darabját – az évadnyitó premiert ma 19 órától tartják a kisszínházban.
A Hétköznapi őrületekért a nézők szavazatai alapján a legjobb rendezőnek járó Dömötör-díjat kapta az elmúlt évad végén Balikó Tamás, aki most évadnyitó bemutatóként az irodalmi Nobel-díjas John Steinbeck Egerek és emberek című darabját állította színpadra a kisszínházban. A szikár, kegyetlen világú színműhöz a minimalista díszlet és a jelmezek is a korábban a pécsi teátrumot 18 éven át vezető színész-rendező tervei alapján készültek.

A Pulitzer-díjas színdarab a nagy gazdasági világválság idején játszódik: két vándormunkás tragikus történetét meséli el. George, az alacsony és fürge észjárású fiatalember – Balikó rendezésében Pataki Ferenc játssza – és társa, Lennie, a lomha, szellemileg visszamaradott óriás – Borovics Tamás alakítja – egy kaliforniai tanyán vállal munkát. Közös álmuk egy saját tanya, ahol önállóan gazdálkodhatnak. Lennie-t együgyűsége folyton bajba sodorja, és George-nak észnél kell lennie, ha mindkettőjüket meg akarja óvni a következményektől... (A Szegedi Nemzeti Színház hűséges, régi nézői talán emlékeznek még a két évtizeddel ezelőtti kisszínházi Egerek és emberek-produkcióra, és benne Kovács Zsolt kiemelkedő George-alakítására.)

Egerek és emberek. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– Kísérteties a párhuzam a nagy gazdasági világválság korszakával: manapság is gazdasági válságot élünk át. A bajban két ember összekapaszkodik, megpróbálják segíteni egymást: az egészségesebb a sérültebbet. Nem igazán lehet eldönteni, hogy George miért áll Lennie mellé, miért menti meg állandóan, miért vannak együtt, miért vigyáznak egymásra. Ezt majd döntse el a néző! Sok kérdést vet föl a darab, ettől izgalmas – hangsúlyozza Borovics Tamás, aki sohasem játszott még a fogyatékos Lennie szerepéhez hasonló figurát. – Mindannyian találkoztunk már ilyen emberekkel, ha másképp nem, láttunk filmekben. Balikó Tamás sok segítséget, jó támpontot adott azzal, hogy feltette a kérdést: Ki az, akinek nincs manapság valamilyen defektje? Mindannyiunknak van valami olyan dolgunk, amire mások furcsán néznek, mert nem tudják elfogadni, vagy másként viszonyulnak hozzá. Mindannyian sérültek vagyunk, csak van, akin ez jobban látszik, van, akin kevésbé. Tamás azt mondta: nem kell külső panelekből, gesztusokból, jelekből felépítenem a szerepemet. Lennie én vagyok. Egy kicsit lassabb gondolkodású ember, aki valami miatt furcsa.

Egerek és emberek. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Borovics Tamás szerint fontos kérdés, hogyan tudjuk olyannak elfogadni a másikat, amilyen – anélkül, hogy megsértenénk. – Nehéz feladat, még sohasem csináltam ilyet: saját magamból kell megfogalmaznom, milyen lehet egy fogyatékos ember. Keserves volt a próbafolyamat, miközben Balikó Tamással nagyon szeretek dolgozni. Az igazi alkotás folyamata persze már csak ilyen: küzdünk, sírunk-rívunk, összeveszünk, kibékülünk, újrakezdjük. Pataki Ferin és magamon is ugyanazt vettem észre: csak ezzel foglalkozunk, ezzel kelünk, ezzel fekszünk, a gesztusokra, hangsúlyokra figyelünk. Szerintem többet vett ki belőlem ez a szerep, mint annak idején a Hamlet. Szerencsére a családom elég jól tűrte eddig. Fizikailag is roppant fájdalmas ez az előadás: összevissza töröm magam, ütnek-vernek, mint szódás a lovát. A legjobban most az izgat: hogy reagálnak majd a nézők. Mert ez egy olyan darab, amelyben a bűvös kocka utolsó kockái akkor kerülnek a helyükre, amikor szembesülünk a nézői reakciókkal.

Egerek és emberek. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Istenkáromlás miatt betiltották

Az Egerek és emberek színpadi változata annak idején New Yorkban azonnali sikert aratott. Lennie és George lenyűgöző karakterei azóta is minden jó színész számára parádés szereplehetőségek. Érdekesség, hogy Steinbeck nem ment el darabja egyetlen előadására sem. Szerinte úgy volt tökéletes, ahogyan az az ő fejében élt, nem akart csalódni. 2003-ban Mississippi államban egy iskolabizottság kijelentette, hogy az istenkáromlás az Egerek és emberekben veszélyes hatással van a diákokra, és betiltotta olvasását. Az amerikai könyvtári szövetség szerint Steinbeck egyike volt annak a tíz szerzőnek, akik 2004-ig a legtöbb negatív véleményt kapták a konzervatívabb olvasóktól. Manapság ez eltűnőben van, a steinbecki örökséget egyre nagyobb tisztelet veszi körül. Az 1968- ban elhunyt író több könyve is kötelező olvasmány az amerikai középiskolákban, emlékét múzeumok őrzik.

Olvasóink írták

 • 2. AN 2012. szeptember 28. 21:53
  „Én biztosan megnézem.”
 • 1. paprikáskrumpli 2012. szeptember 28. 11:07
  „Én ott voltam a tegnapi nyilvános főpróbán.
  Mindenkinek csak ajánlani tudom. Mélyen megrendítő volt. Sokan könnyeztek vagy zokogtak a végén.
  A két főszereplő alakítása főleg Borovics Tamásé, fantasztikus volt. Annyira hitelesen adta elő, volt olyan hogy még csak nem is pislogott úgy nézett előre.
  Idén ez volt a sokadik darab amit láttam. Ez volt a legjobb, ami még egy órával később is hatása alatt tartott.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőn nyit az új bölcsőde

Ünnepélyesen átadták tegnap az uniós támogatással épült 20 férőhelyes bölcsődét. Tovább olvasom