Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Egészségügyi dolgozók pótléka lesz a chipsadó

Szeged - Idén 2,4 milliárd forint bevételre számít a kormány a chipsadóból, amelyet szeptember 1-jével vezettek be. A pénzt az egészségügyi dolgozók kapják. Az „egészségtelen" termékek gyártói közül többen új technológia alkalmazására álltak át. Az üzletekben több száz forint árkülönbséggel árulják az energiaitalokat.
Jövőre mintegy 300 milliárd forintot fordítanának az egészségügyi intézmények felújítására, valamint 40 milliárdot az egészségügyi dolgozók anyagi helyzetének javítására – tájékoztatott Szócska Miklós. Az egészségügyért felelős államtitkár külön kitért a szeptember 1-jével bevezetett népegészségügyi adó tervezett bevételeire, amelyben 5 termékcsoport ára – üdítő, energiaital, előre csomagolt cukrozott készítmény, sós snack és ételízesítő – drágult különböző mértékben. Szócska úgy fogalmazott, az adó hozza a várt eredményt: az idénre tervezett 3 milliárd forintból legalább 2,4 milliárd forint biztosan befolyik, amit egy összegben az egészségügyi dolgozók pótlékrendszerébe forgatnak vissza még ebben az évben.

A chips továbbra is fogy, de az olcsóbat keresik a vásárlók. Fotó: Frank Yvette
A chips továbbra is fogy, de az olcsóbat keresik a vásárlók.
Fotó: Frank Yvette

Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője lapunknak elmondta: a vásárlók árérzékenyek, egyértelműen az olcsóbbat keresik. A különböző termékcsaládoknál még mindig vannak olyan gyártók, amelyek termékeit a régi áron tudják kínálni a felhalmozott készletek miatt. – Azonos jellegű termékeknél azt veszik az emberek, amelybe még nem épült be a népegészségügyi termékadó. Ezért egyelőre még nem tapasztalunk forgalom-visszaesést. Ha már mindenből csak a drágábbat lehet kapni, mi is tisztábban látunk majd – mondta Fodor. A gyártói oldallal kapcsolatban közölte: a cégek azonnal reagáltak a történtekre, azt vizsgálták, hogyan tudnák elkerülni a termékadót.

Eltérő árak

Fél liter Burn energiaitalért szeptember 1-je előtt a legtöbb szupermarketben 299 forintot kellett fizetni. A chipsadó bevezetése után a cég nem csökkentette a hozzáadott koffeint, így ezen kiszerelés ára 425 forint lenne. Akad azonban olyan üzletlánc, amelynek egyik szegedi boltjában a vegyesgyümölcs-ízű élénkítőt 499 forintért árulják. Az egyik hipermarketben ugyanezt a kiszerelést még az áremelés előttinél is olcsóbb, 210 forintos áron láttuk. A népegészségügyi termékdíj egyébként tesztfázisban van decemberig. A díjszabások januártól ismét változhatnak, és arról is volt szó, hogy növekszik majd az adó hatálya alá eső termékek köre, de erről egyelőre nem született döntés.

– Ezt pozitív hatásként kell elkönyvelni: olyan komponensek jelentek meg az élelmiszerekben, amelyek egészségesebbek a korábban használtnál – magyarázta a kommunikációs vezető. Ezzel cseng egybe a Tesco móravárosi hipermarketjében szerzett tapasztalatunk.

– Az üzletek több 100 forint különbséggel árulják az energiaitalt és a chipset. Egyelőre nem nagyon vettem észre az áremelést: a chipsek között mindig akad valami akciós. Az energiaitalt nem szeretem, de láttam, hogy több gyártó egészségesebbé tette a formulát. Ha másra nem, erre jó volt, hogy kitalálták a termékadót – vélekedett Kocsis Gyöngyi, aki a hipermarketben nézelődött.

A legnagyobb mértékű áremelést a már említett energiaital-gyártóknak kellett elszenvedniük: 250 forinttal lett drágább az élénkítő literje, ha koffeintartalma meghaladja 100 milliliterenként a 10 milligrammot. A Hell Energy Magyarország Kft. új termékei néhány hete jelentek meg a piacon. A cég kommunikációját ellátó kft. munkatársa lapunk kérdésére elmondta: italuk már nem tartalmaz hozzáadott koffeint, az új összetevőként megjelenő mateteában pedig csak minimális mennyiségű természetes koffein található. A Hellt ugyanakkor a minap értesítették: a kormány talán már a héten újra akarja értelmezni az energiaital fogalmát. Egyelőre a cég jogászai se tudják, hogy a népegészségügyi adó kapcsán vonatkozik-e rájuk bármiféle fizetési kötelezettség. A Wattot gyártó cég is csökkentett: italukban 100 milliliterenként 9,9 milligramm koffein található. A Chio német tulajdonosa pedig a chipsadó miatt nem telepíti Magyarországra popcorn- és mogyoróstermék-gyártó üzemét.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. .suhym. 2011. november 25. 22:35
  „42. joy 2011.11.25. 13:36

  Az a különbség, hogy a vizitdíjat, ha volt pénzed, ha nem, ki kellett perkálnod, de chips-t enni nem kötelező! Tőlem, egy fillér "csipszadó" nem folyik be, mert nem élek vele.”
 • 45. .suhym. 2011. november 25. 22:25
  „35. Queenmargareth 2011.11.24. 17:19
  Miért is ízetlen a bio errmék? Talán mert nincs permetezve?
  Már megbocsáss, én elég sok bio dolgot eszem, nyugodtan elhiheted nekem, nincs az ízével semmi baj.”
 • 44. kukachuszar 2011. november 25. 13:38
  „Egy ápolói közösség rövid írása
  ELFOGYNAK A NŐVÉREK...
  Nem kell csodálkozni, ha nem tud vért venni, vérnyomást mérni, injekciót beadni.. Vagy az alap: megfelelően kommunikálni. A szakemberek, köszönik és veszik a kalapjukat!
  Ez már nem cry for help, hanem elhatározás.. Az útra más lökött rá minket. Nem vagyunk saját magunk ellensége. Családot szeretnénk, otthont.
  Társadalmi megbecsülést.
  Az én gerincem egyenes marad! Szégyenkezzenek azok, akik idejuttattak minket!
  És mit mond az ízig-vérig nővérke? Azt kérdi: "ha mind elmegyünk, mi lesz a betegekkel?" Édes nővérke! A mellőzés, megaláztatás, a megbecstelenítés ellenére téged ez foglalkoztat? Igen! TÉGED foglalkoztat.
  Itt az idő, hogy magaddal foglalkozz, hisz, akinek a kezét fogod, mikor szüksége van rád, elengedi a tiédet, mikor te várnál segítséget tőle!
  A hivatásod az életed, más élete a hivatásod! Becsesebb vagy annál, hogy belepusztulj! Emelt fővel nézz a jövőbe, ne nézz vissza!”
 • 43. kukachuszar 2011. november 25. 13:37
  „Egy aktuális vélemény

  "ELFOGYNAK A NŐVÉREK...
  Nem kell csodálkozni, ha nem tud vért venni, vérnyomást mérni, injekciót beadni.. Vagy az alap: megfelelően kommunikálni. A szakemberek, köszönik és veszik a kalapjukat!
  Ez már nem cry for help, hanem elhatározás.. Az útra más lökött rá minket. Nem vagyunk saját magunk ellensége. Családot szeretnénk, otthont.
  Társadalmi megbecsülést.
  Az én gerincem egyenes marad! Szégyenkezzenek azok, akik idejuttattak minket!
  És mit mond az ízig-vérig nővérke? Azt kérdi: "ha mind elmegyünk, mi lesz a betegekkel?" Édes nővérke! A mellőzés, megaláztatás, a megbecstelenítés ellenére téged ez foglalkoztat? Igen! TÉGED foglalkoztat.
  Itt az idő, hogy magaddal foglalkozz, hisz, akinek a kezét fogod, mikor szüksége van rád, elengedi a tiédet, mikor te várnál segítséget tőle!
  A hivatásod az életed, más élete a hivatásod! Becsesebb vagy annál, hogy belepusztulj! Emelt fővel nézz a jövőbe, ne nézz vissza!"”
 • 42. joy 2011. november 25. 13:36
  „Nem volt jó a 600 HuF-os vizitdíj.
  Helyette jött a chipsadó.
  OK!
  Csipekedéssel leróvom a hálapénzt.
  EÜ dokik-dolgozók meg töröljék szemük-szájuk!”
 • 41. 620829 2011. november 25. 09:34
  „OSZD MEG ÉS URALKODJ....VESZÍTS ÖSSZE NÉPCSOPORTOKAT ÉS A HAZA ROMLIK TOVÁBB.....GRATULA...”
 • 40. deszkás 2011. november 25. 08:57
  „És ebből lesz 40 000 000 000ft + bevétel? Ne tessenek röhögtetni. Ez az 1 000 000 munkahely kategóriája!”
 • 39. succmorgo 2011. november 25. 08:37
  „Dodókám!
  Viktorkáék biciklivel közlekednek?”
 • 38. pistimolnar 2011. november 25. 08:25
  „Hogy is van ez?
  A céljuk az, hogy a mi egészségünk érdekében minél kevesebb egészségtelen ételt vásároljunk.
  Ha kevesebbet vásárolunk, kevesebb adót fizetünk be, ergo a minél kevesebbet kapják az eü. dolgozók.
  Ez a vastagbőrűek logikája?”
 • 37. DobóI 2011. november 25. 05:16
  „36. azbest 2011.11.24. 21:59

  Gyurcsányékról beszélsz, mert náluk volt ez szokásban...”
 • 36. azbest 2011. november 24. 21:59
  „Kíváncsi vagyok hány lélegeztető gépet lehetne venni, egy-egy új luxusautó árából, amit flottákban vesznek minden évben a nagykutyáknak. Most is adományt gyűjtenek valami hasonló gépre.”
 • 35. Queenmargareth 2011. november 24. 17:19
  „19. chmanor 2011.11.24. 11:20
  uhhhhhhhh, nos a rengeteg biotermék megfizethetetlen, ízetlen: ezeket egy család nem tudná állni. Régen nem biomaszlagok voltak, rendes élelmiszerek, sokkal kisebb tartósítószerezéssel ugyan és szerintem az volt jó.
  Borzasztó, hogy minden hülyeséget átveszünk az uniótól.
  Amúgy úgy legyen az eü dolgozó kapjon több pénzt. De tényleg az ágytálazó, pelenkázó stb munkát végzők is!!!”
 • 34. dondongó 2011. november 24. 16:40
  „Azaz attól függ a pótlék, hogy mennyi csipszet zabbant a magyar. Ügyes: ha kevés csipsz fogy, akkor a vevő ( no meg az emúttnyócév) miatt nincs pótlék.:-)”
 • 33. X_Y 2011. november 24. 14:13
  „Az egészségügyi dolgozók kapnak egy zacsó chipset - persze fejenkét (copyright Macskafogó Herr Teufel)”
 • 32. spiler 2011. november 24. 14:06
  „rendvédelmisekkel ugrasztották össze az embereket,most az eü.dolgozók miatt....maj jönnek a bankosok,CSAK A POLITIKUSOK MARADNAK KI mert ők nem felelnek semmiért,hiszen ha valamit elbas...tak akkor majd ujjabb adó lesz”
 • 31. gogol 2011. november 24. 13:59
  „Millu sajnos az élet minden területéről elvesznek a dolgozóktól.Apám a 80-as évek közepétől hallja,hogy reformra van szükség.Azóta családom lett és mindig ezt hallom.”
 • 30. babfozelek 2011. november 24. 13:44
  „Ahogy az életben mindig és mindenhol, itt sem fehér és fekete minden. Tetszettek már hallani a gombák mikrotoxinjairól? Ismerős-e a fuzárium? Ezek előszeretettel halmozódnak fel a gabonafélék magvainak héjában - így tessenek tonnaszámra enni az egészségesnek kikiáltott teljes kiőrlésű élelmiszereket! A hangsúly mindig és mindenkoron a MÉRTÉKLETESSÉG! Én megeszem hetente egy zacskó csipszet, néha energiaitalt iszom kávé helyett, de NEM EZEN ÉLEK.

  Hogy az egészségügyben dolgozók több pénzt kapjanak, nálam vitán felül áll. A problémát ott látom, hogy valószínűleg az ágytálakat három műszakban tologató nővér (aki minden tiszteletet megérdemel) arányaiban kevesebbet fog kapni a nem annyira tisztelt vezetőségnél. A lé mindig fentről csorog, aki alul van, alig lát belőle valamit. Egyébként egyet tudok érteni azzal a nézőponttal, hogy ez valójában a vizitdíj burkolt visszacsempészése. Ügyes, ügyes...”
 • 29. Együgyű 2011. november 24. 13:42
  „Egészségügyi dolgozók pótléka lesz a chipsadó

  Az egészségügyi dolgozók ebből nem látnak semmit! Sőt fizetés csökkenés lesz ott is! Marad nekik pótlékként a paraszolvencia.
  Miből gondolom?
  A jövő évi költségvetési számokból és a tervezet intézkedésekből valamint a várható inflációból.
  Az EU-nál Magyarország ellen indult perek vesztése elleni pénzügyi fedezet megteremtése is szükségessé válik.
  Persze az sem érdekli parlamenti atyáinkat, mert nekik és családtagjaiknak kiemelt betegellátás jár!
  Igaz ezeken a helyeken nő a szakszemélyzet anyagi helyzete, sőt a felszereltség is korszerű lesz.
  A zavartalan betegellátás nem lesz korlátozva, mint az átlagos állampolgárok viszonylatában.”
 • 28. tcs 2011. november 24. 13:15
  „Gondolom, h mennyi megy majd potlekra...inkabb draga politikusaink zsebebe...”
 • 27. Millu 2011. november 24. 12:55
  „gogol Igen Eddig úgy volt, hogy el fogják venni a pótlékokat.Szóval ez a hír csak azt jelenti hogy az eü dolgozók nem fognak kevesebb pénzt keresni, hanem megtarthatják a mostani bérüket.Talán. De spórolnak másként.Létszámstop van ha valaki megy nemigen kerül a helyére senki, meg nem is jön senki.”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balla Demeter Kossuth-díjas fotográfus kiállítása Szegeden

Szeged - Balla Demeter Kossuth-díjas fotográfus alkotásaiból nyílt kiállítás a Szegedi… Tovább olvasom