Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Égi csillagvirágok

Szeged - Ki hinné, hogy tegnap hivatalosan mindössze 0,3 milliméternyi csapadék hullott alá a felhőkből? Hiszen a fehér lepel 5 centi vastagon takarta be a tájat.
Ilyen sokat jelent, ha hópihék formájában szállingózik. A látványos égi és földi jelenség rácáfolt a meteorológusok előrejelzésére. Ők csapadékszegény időt jósoltak, a felettünk gomolygó felleg azonban mindenkit megtréfált. Ahelyett, hogy elhúzott volna, belebotlott a Kárpátok hegyeibe, és váratlanul visszacsapódott.

Ritkán adódik lehetőség ilyen közelről megbizonyosodni arról, hogy valóban nincs két egyforma hópihe. Ráadásul a parányi kristály olyan tökéletes hatszögű mintázatot produkál, amin csak ámulunk és bámulunk. A nyitja a levegőben kavargó aprócska porszem, amelyre rádermed egy csepp pára. Minél tovább szálldogálnak, annál több pára ül fel a jégmagra, és igazi, hatalmas pehellyé formálja. Ha enyhe időben vándorol alá az égből – mint tegnap –, a hópihék közül egyre több kapaszkodik össze, és hatalmas vattapamacsokban keringőzik a földig.

A hókristályok minimális csapadékból is hótakarót varázsolnak. Fotó: Schmidt Andrea
A hókristályok minimális csapadékból is hótakarót varázsolnak.
Fotó: Schmidt Andrea

Nem ritka a 12 ágú, szabályos csillagvirág sem. A zimankó tűalakú pihéket fagyaszt. Egy amerikai kutató fényképeken örökített meg 5000 hókristályt, ám neki sem sikerült két egyformát felfedeznie. Ezúttal pár napig élvezhetjük még a havat, de utánpótlás nem várható.

Olvasóink írták

  • 1. Hmmm... 2010. január 22. 19:51
    „Gyonyoru is! Es nagyon csodalatos ez a fajrta hoszallingozas ejszaka, lampafenyeknel. En imadom a telet, de csak ilyenkor.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöld út az ásotthalmi átkelőnek

Idén várhatóan elkezdődhet az ásotthalmi határátkelőhely építése. Tovább olvasom