Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Égőkkel díszítve Szeged – adventtől vízkeresztig

A karácsony a fény ünnepe is. Talán ezért terjed viharos gyorsasággal az új divat: a középületek és közterek mellett a magánházak, lakások és az otthoni kertek kivilágításának szokása. Míg Szeged közel hétmillió forintot, addig egy mórahalmi zsákutcabeli magánház tulajdonosa néhány tízezer forintot áldoz az ünnepi hangulatot növelő égősorokra.
Díszkivilágítás a Tisza Lajos körúton. Az égőket nyáron sem szedik le az ágakról. Fotó: Karnok Csaba
Minden évben többet és többet áldoz a város önkormányzata Szeged belvárosa, illetve a peremkerületek központjainak díszkivilágítására. Idén hat és fél-hétmillió forintba kerül az adventtől vízkeresztig tartó fényár – tudjuk meg Kovács Jánostól. A környezetgazdálkodási kht. zöld felületek gondozására ügyelő csapatának vezetője azt is elárulja: a Kárász utca csillagfüzérei, a Belvárosi híd fényívei különlegességnek számítanak.

Ezeket közösen választották ki a város vezetőivel. E díszek az ünnep múltával az önkormányzati cég raktárában pihennek a következő adventig. Ugyanakkor a Tisza Lajos körút és több belvárosi tér lombhullató fáit felöltöztető égősor felhelyezése annyira bonyolult, hogy azokat nem érdemes leszedni. Ezeket úgy tervezték, hogy az ágakon „nyaralva" várhatják téli „munkaidejüket".

A fehér és a villogó

Csongrád megyéből például a szegedi, a vásárhelyi, a csongrádi önkormányzat megbízását is teljesítette már, de sok családi ház díszkivilágításához is hozzájárult a karácsonyi dekorációkkal foglalkozó gyöngyösi cég. A Noel Dekor vezetője, Orosz Andrea szerint idén is a fehér fény a divat. Az önkormányzatok a két oszlop között kifeszíthető téli motívumokat keresik, a magánszemélyek pedig – az örökzöldek mellett – a lombhullatók villogós díszítését kedvelik. A háztulajdonosok nagyjából száz-százötvenezer, de akár három-négy százezer forintot is áldoznak egy-egy égősorból álló, minőségi dekorációért. A cégvezető úgy véli: egyre több magánházat is fénybe öltöztet tulajdonosa, de az ország különböző területein élők eltérő aktivitást mutatnak. Például Pest és Heves, de még Bács-Kiskun megye is jobban kedveli a fényárt, mint Csongrád.

– Nem marad hatás nélkül Szeged díszkivilágítása – összegzi tapasztalatát Kovács János. A közterületekkel foglalkozó szakember számára az érthetetlen, miért jut eszébe némelyeknek e fényfüzérek rongálása, aminek kijavítása idén néhány százezer forintjába került a városnak. Azt viszont természetesnek találja, hogy a középületek égősorral díszítése ösztönzi a lakásablakok, illetve a magánházak és kertek fénybe öltöztetését. Számítása szerint az ablakba tett hétégős, karácsonyfa alakú kar működtetése mindössze néhány ezer forinttal növeli a családi villanyszámlát. De például a Göndör sori házaknál látott fényár varázslata több tízezer forintjába is belekerülhet a tulajdonosnak.

Mórahalom, megyénk Bács-Kiskunhoz közeli kisvárosa negyedik karácsonyán áldoz – a nagy karácsonyfán kívül is – díszkivilágításra.
– Több mint tízéves hagyomány a város központi terén a termetes, 6-7 méteres fenyő földíszítése – emlékeztet Dobó József, a Móraép Kht. ügyvezetője. Az utóbbi négy évben azonban egyre többet, idén nagyjából ötszázezer forintot költenek a közterületek és középületek ünnepélyes kivilágítására is. A mostani újdonság: az új buszállomás fénybe öltöztetése.

– Nem másoknak, magunknak díszítjük föl a házunkat – mondja a kisváros egyik zsákutcája, a kis forgalmú Tavasz utca lakója. Saját tapasztalatából jött rá: a keleti fényfüzér olcsó, de csak néhány napot, esetleg hetet bír ki. Ezért idén Franciaországból származó égősort tett a fákra. Igaz, egyetlen fa földíszítése 45 ezer forintba került, de akár többéves beruházásnak is tekintheti a vásárlást. A működtetése is gazdaságosabb: napi 300-400 forintjába kerül a ház és a fák villogó fényruhája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emléktáblát avattak Gregor Józsefnek

Domborműves emléktáblát avattak az október végén elhunyt Gregor József tiszteletére az ünnepek… Tovább olvasom