Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Egy alma egy szál cigarettáért cserébe

A Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete (MOE) mára egy, az országot behálózó, nemzetközileg elismert közhasznú civil egyesületi szövetség. Tevékenységével hozzájárul a nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező magyar orvosok képzéséhez, laikus oktatóprogramok népszerűsítéséhez és lebonyolításához. Tagjai kizárólag önkéntes orvostanhallgatók, akik fizetést nem kapnak. Céljuk a betegségek megelőzése, ezáltal a társadalom egészségi állapotának javítása.

Az egészség szempontjából a magyar emberek az egyik legrosszabb helyen állnak Európában. Az összes halálozás 54 százalékát teszik ki a szív- és érrendszeri betegségek, míg 27 százalékban daganatos betegségek felelnek a halálozásért. Emésztőszervi betegségek az esetek 8 százalékban, légzőszervi betegségek 4 százalékban felelnek a halálozásért. Ezek a betegségek sokszor elkerülhetők lehetnének kellő odafigyeléssel, a káros szenvedélyek mellőzésével.Lelkes orvostanhallgatók célul tűzték ki, hogy rádöbbentsék az embereket a dohányzás, az alkohol, a drogok káros hatásaira. Szeretnének rámutatni az egészséges életmód fontosságára, és segíteni a lakosságnak elsajátítani egy egészségközpontú szemléletmódot. Közép- és általános iskolai órákat tartanak a káros szenvedélyekről, elsősegélyről, abortuszról, fogamzásgátlásról, egészséges táplálkozásról, a rák megelőzéséről. Nyári fesztiválokon tanácsadással, tanító jellegű tesztek kitöltetésével és ajándék óvszer segítségével igyekeznek útját állni a nem kívánt következményeknek. Évente többször szerveznek egészségnapokat – tumorprevenciós, füstmentes, diabétesz-, AIDS-nap, illetve sürgősségi napok –, továbbá rendszeresen részt vesznek az egyetemi egészségnapon, az árvízi emléknapon, az autómentes napon és a Rotaract egészségnapján.A MOE az ÁRKÁD Szeged Bevásárlóközponttal is remek kapcsolatot ápol. Ennek köszönhetően április 24-én a Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete egy dohányzásleszokó kampányt tartott az ÁRKÁD-ban, a SPAR előtt. Az „Egy alma egy szál cigarettáért" figyelemfelhívó akciójuk meglehetősen időszerű volt.

* * *

A nemrégen életbe lépett jogszabály hatására sokan elgondolkodtak cigarettázási szokásaiknak megváltoztatásán, hiszen egyre kevesebb helyen engedélyezett a dohányzás a nemdohányzók védelme érdekében. A XX. század közepére nyert csak bizonyítást, hogy a dohányzás káros az egészségre, s csak ezután kezdték el vizsgálni a környezetbe került „mellékfüstöt" passzívan belélegzőkre kifejtett hatását. A dohányfüst közel 4000 anyagot tartalmaz, amelyek között találhatunk rákkeltő (közel 60), sőt még radioaktív anyagokat is: szén-monoxid, szén-dioxid, ammónia, kénhidrogén, víz, nikotin, kátrány, policiklikus aromás szénhidrogének, aromás aminok, fémionok, polónium.

A leszokás előnyei

– 20 perc múlva visszatér a normális vérnyomás- és pulzusérték.
– 8 óra múlva a vér nikotin- és szén-monoxid-szintje a felére csökken, valamint az oxigénszintje visszatér a normál értékre.
– 24 óra múlva a szervezetből kiürül a szén-monoxid, a tüdő kezd megtisztulni a dohányzás okozta lerakódásoktól.
– 48 óra múlva a szervezetből teljesen kiürül a nikotin, valamint jelentős mértékben nő az íz- és szagérzékelés.
– 72 óra múlva a hörgőgörcs oldódik, a légutak kitágulnak, könnyebb lesz a légzés.
– 4 hét múlva elköltheted az első 20 ezer forintos megtakarításodat.
– 4–12 hét múlva javul a vérkeringés és a szív teljesítőképessége.
– 3–9 hét múlva enyhülnek a légzési problémák, a köhögés és a fulladás, a tüdőfunkció akár 15 százalékkal is javulhat.
– 5 év múlva a szívinfarktus kialakulásának kockázata a felére csökken.
– 10 év múlva a tüdőrák kialakulásának a kockázata a dohányosokéhoz képest felére csökken, a szívinfarktus kialakulásának kockázata visszatér az azonos korú nemdohányzók szintjére.

Aki dohányosként már megpróbálkozott a leszokással, az tudhatja, hogy mennyire nehéz is. A dohányosok 70 százaléka szeretne felhagyni káros szenvedélyével, azonban ez sokszor csak elhatározás marad. Az állandóan fokozódó költségek sem nyújtanak elég ösztönzést. A dohányosok általában tisztában vannak még az egészségkárosító hatásokkal is, mint például a daganatok kockázatának emelkedése: ajak- és szájüregi daganat, tüdő-, nyelőcső-, gyomor-, húgyhólyag-, vese-, hasnyálmirigy-, prosztatadaganat, illetve növeli a méhnyakrák kialakulásának kockázatát is. A dohányban lévő anyagok a szervezet teljes érhálózatát károsítják, így szívinfarktus, stroke, alsó végtagi érelzáródás, merevedési zavarok alakulhatnak ki, illetve a bőr ereinek károsításával, annak korai öregedését okozzák. A füst inhalálása a tüdőt károsítja, állandó köhögést okoz, hosszú távon pedig a tüdő szövetét roncsolva visszafordíthatatlan károsodást idéz elő. A szervezet hormonháztartása is zavart szenved, így csökken a növekedési hormon szintje, ami fejlődésben történő elmaradással járhat. Csökkennek továbbá az ösztrogén- és progeszteronszintek, amelyek nélkülözhetetlenek a normál nemi ciklus fenntartásához. Ennek következtében tehát menstruációs zavarokat okozhat, napi egy doboz cigaretta már szignifikánsan csökkenti a gyermekáldás esélyét. A hormonális rendszer befolyásolása révén nőkön fokozott szőrnövekedést okoz, illetve kellemetlen szőrszálak jelenhetnek meg a test különböző pontjain. Fokozza az időskori csontritkulás kialakulását, 1–1,5 évvel korábban jelentkezik a menopauza. A terhesség alatti dohányzás súlyos magzati károsodást okozhat, akár végtaghiányokhoz is vezethet. A spontán vetélés kockázata fokozódik, gyakoribb a koraszülés, az alacsony születési súly, az anya kevesebb ideig tudja szoptatni gyermekét. A csecsemőkori hirtelen halál, az ún. bölcsőhalál 2,5–3-szor gyakoribb a dohányzó családokban, mint ahol a csecsemő nincs kitéve a dohányfüst hatásainak. A nikotin károsítja a hasnyálmirigy inzulintermelését,  fokozza a cukorbetegség kialakulását.

„A dohányzásról pofonegyszerű leszokni. Én magam is legalább százszor megtettem." Mark Twain

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száguldjon egy hónapig ingyen az M43-ason!

1714 méter hosszan felújítják a Szeged–Csongrád összekötő utat. Jövő héten szerdán kezdenek. Tovább olvasom