Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Egy brutális antiutópia

A brutalitást és az erotikát sem nélkülözi a Mechanikus narancs, amelynek jövő heti bemutatójára Bal József rendezésében javában készül a prózai társulat a kisszínházban. Az Anthony Burgess kultuszregényéből írt darab főszerepét Járai Máté alakítja.
Járai Máté alakítja Alexet DM/DV-fotó
A kitűnő angol író, Anthony Burgess 1962-ben megjelent, keserű antiutópiája, a meghatározatlan jövőben játszódó Gépnarancs mára sem veszített aktualitásából. Burgess képzelete és nyelvteremtő zsenialitása a napi politikánál, a múló irodalmi divatoknál is időtállóbb. A megfilmesíthetetlennek tartott regényt Mechanikus narancs címmel Stanley Kubrick az eredeti mű sajátos hangulatát megőrizve, különleges képekkel, hangokkal, hangulattal és nyelvezettel álmodta vászonra. Munkája a filmművészet egyik legsokkolóbb alkotása lett, óriási vihart kavart, számos országban sokáig tiltólistán szerepelt, mára kultuszfilmmé vált. A regény és a film színpadi változatát a prózai tagozatvezető, Bal József rendezésében próbálja a szegedi társulat a kisszínházban. A sajátos díszletet a Metanoia Színházhoz kötődő Perovics Zoltán, a jelmezeket Varsányi Anna tervezte. Boncz Ádám, Pataki Ferenc és Tóth Lambert partnereként a főszereplő Alexet Járai Máté alakítja.

– Amikor megtudtam, hogy bemutatjuk a darabot, elolvastam a regényt, megnéztem a filmet, és rögtön úgy éreztem, karakterét és egyéniségét tekintve nagyon nekem való Alex szerepe. A próbák kezdetén viszont megijedtem attól, hogy mennyit kell dolgoznom azért, hogy mások is így gondolják majd – mondja Járai Máté, aki csak tavaly szeptemberben szerződött a szegedi színházhoz, de a Bors néniben, a Szindbádban és a Luxemburg grófjában máris letette névjegyét, komoly sikert aratott.

– Az előadásunkban sok olyan jelenet is szerepel, ami a filmváltozatból kimaradt. Az én Alexem egészen más lesz, mint a filmbeli figura. Általában nagyon hamar rátalálok a próbák kezdetén a megfelelő karakterre, ezúttal viszont csak mostanában, egy héttel a premier előtt kezdek ráérezni. Bal József és a kollégák sokat segítenek abban, hogy minél jobb legyek. Musicalszínészként mindig támaszom volt a zene, a Mechanikus narancsban azonban csak egyetlen szólóm lesz a produkció elején. Fizikailag és lelkileg is hatalmas kihívás ez a feladat. Az előadás teli van verekedésekkel, ráadásul soha nem vettem részt eddig erotikus jelenetekben, nem álltam még meztelenül a közönség előtt. Úgy gondolom, mostanra megtaláltam magamban azt, amitől ez a szerep igazi és hiteles lehet. Hihetetlenül jó a látvány, szeretem Czutor Zoli zenéjét, gyönyörűek a ruhák, minden adott ahhoz, hogy remek előadás szülessen – lelkesedik a fiatal színész, aki ugyanakkor biztos abban is: ha minden tökéletesen sikerül, amit megálmodtak, a produkció akkor is megosztja majd a közönséget.

A történet

Alex, a fiatalokból álló huligánbanda vezetője társaival nemcsak rablásokat követ el rendszeresen, hanem a céltalan brutalitásban és rombolásban is kedvét leli. Szülei is rettegnek tőle. Miután gyilkosságért börtönbe kerül, az alkoholista börtönlelkész szerint mivel szabad akaratából követte el bűneit, bűnhődnie kell értük. Az új pszichoterápiás eljárást alkalmazva kezelői viszont néhány heti kondicionálással elérik, hogy Alex iszonyodni kezdjen az erőszaktól. Amikor végül kiengedik a börtönből, szülei eltaszítják maguktól, egykori huligántársai pedig – akikből közben rendőr lett – iszonyúan összeverik. Paradox fintorral éppen az az író veszi pártfogásába, akinek annak idején megerőszakolta és megölte a feleségét... Alex egyszerre taszító és vonzó személyiségén keresztül kapunk képet az alattvalóira gondolattalan, gépies konformitást kényszerítő Államról, amely a fiatalok számára életformává vált erőszak visszaszorítására az „agymosástól" sem riad vissza. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tulajdonos perlekedne a plakátragasztókkal

A szegedi Dél-Kandeláber Kft. pert fontolgat azok ellen, akik a cég előzetes hozzájárulása nélkül… Tovább olvasom