Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Egy dohánybolt jutna egy falura

Szeged - Tiszaszigeten csak egy, Szegeden 85 helyen lehetne cigarettát vásárolni 2013-tól, ha állami monopóliummá válik a dohánytermék kiskereskedelme.
Szegeden 85, Hódmezővásárhelyen 23, Szentesen 14, Makón 11, Csongrádon 8 helyen lehetne cigarettát vásárolni 2013-tól, ha benyújtják és elfogadják a dohánytermék kiskereskedelmét szigorító egyéni képviselői javaslatot. A Magyar Nemzet írta meg elsőként: 2013. január 1-jétől a dohánytermékek kiskereskedelme állami monopóliummá válhat, amelyet az illetékes miniszter határozott időre koncessziós szerződés keretében átengedhet. Dohánytermék kizárólag dohányboltban lesz forgalmazható, ahol „megfelelő figyelmeztető jelzésekkel" hívnák fel a figyelmet az üzlet jellegére, és arra, hogy 18 éven aluliak nem léphetnek be.

A javaslat szerint a kétezer fő alatti településeken legfeljebb egy, nagyobb helységekben pedig minden kétezer lakos után egy vállalkozás árulhatna cigarettát. – Ezek a fontos dolgok – reagált egy vendég a tiszaszigeti Kis-Sziget sörözőben, ahol 160 forint egy pohár Ászok, és az utcai reklámtáblán az is szerepel: 5195 forint a gázpalack. A nő azt is hozzátette, az ötlet biztosan az „aki nem dolgozik, ne is egyék" mintájára született – ha már munka nincs, ne is bagózzál.

A garázsboltosok forgalma jelentősen csökkenhet, ha a jövőben nem árulhatnak cigarettát. Fotó: Segesvári Csaba
A garázsboltosok forgalma jelentősen csökkenhet, ha a jövőben nem árulhatnak cigarettát.
Fotó: Segesvári Csaba

A településen a csapos szerint most 3 kocsmában és 2 élelmiszerboltban lehet dohányárut venni – 2013-tól csak egyetlen helyen lehetne. Azt mondta, nekik nem okozna jelentős bevételkiesést a változás, mert nem sok a haszon a cigarettán. Kényelmetlenséget jelentene viszont a vendégeknek, bár ők úgysem gyújthatnak rá a kocsmában január elsejétől. De ha már bevételkiesés: november elsején elvitték a sörözőből a játékgépet, azt jobban megérezték.

– Lehet, hogy be fogják tiltani a kocsmákat? – kérdezte egy vendég, aki azt mondta, nem fog kevesebbet dohányozni akkor sem, ha nehezebb lesz megvenni a cigarettát, mert ő „akkor szokik le, amikor akar". A vendéglátóhelyen egyébként olvasható a szokásos felirat: 18 éven aluliakat nem szolgálnak ki dohányáruval és alkohollal. Megtalálható a figyelmeztetés az egyik üzletlánc tiszaszigeti boltjában is, ahol egyébként akciós volt a cigaretta és a pipadohány, áremelés előtti végkiárusítást tartanak többféle márkából.

Érdeklődtünk egy szegedi garázsboltban is. Az eladó azt mondta, hozzá jellemzően két dologért járnak a vevők: kenyérért és cigarettáért. Ő tehát „megszívná".

500 milliós bírság

A törvényjavaslatban foglaltak megsértése esetén – írja a Magyar Nemzet – a koncesszióval rendelkező dohánytermék-kiskereskedővel szemben legfeljebb tízmillió forint bírság szabható ki, a koncesszióval nem rendelkező jogsértővel szemben a büntetés 500 millió forint is lehet a fideszes javaslat szerint.

Olvasóink írták

61 hozzászólás
 • 61. nemsemmi 2011. december 02. 17:51
  „Kora délután olvastam a cikket, azóta tettem egy kört a belvárosban (gyalog), majd hazajöttem Fölsővárosra. Kárász utcán utcai szemetesek csikktartója púpozva csikk-kel, a földön 2 db-ot láttam. Padon kólásflakont,hamburgeres papírt. Papírzsebkedőt,banánhéjat,csokipapírt a földön.. Fölsővároson tejes zacskót,csokipapírt,csikket,féldecis műanyag piás "üveget", nejlonszatyrot, kenyér darabokat, fél citromot(!). Na, ez a csikkes-szemetelős teória nem áll meg. A bunkóság nem dohányzás függő. Vagy népnevelési célzattal szigorítsuk a citrom, zsebkendő,csoki,banán és más egyebek forgalmazását? Mert akkor tudni fogjuk, minek hol a helye? Már megint jól elrágódunk egy gumicsonton. És észre sem vesszük, hogy már megint meg vagyunk osztva, miközben uralkodnak rajtunk...:((”
 • 60. corebonts 2011. december 02. 11:11
  „59: Nézd csak meg a muszlimokat, milyen békések :)”
 • 59. Egyolvasó 2011. december 02. 04:45
  „Még az alkohol árusítást kellene így lekorlátozni és meg is szűnnének a csonka családok és egyéb alkoholos állapotban elkövetett cselekmények.”
 • 58. lilongwe 2011. december 02. 00:00
  „53. Koszta - 2 piros pont
  56. ascendum - 1 piros pont

  Asszem ti ketten mindent leírtatok, ami a szívemet nyomja :-)”
 • 57. Ferrer 2011. december 01. 21:46
  „36. rebcat
  Miért is a nem dohányosoknak kellene toleránsnak lenniük a dohányosokkal szemben, csak azért, mert te függő vagy..?”
 • 56. ascendum 2011. december 01. 20:08
  „Ebben nem látok semmi kivetnivalót, bár a kormány "hazamentő" tevékenységével sok ponton nem értek egyet. Viszont abszurd, hogy nemdohányzóként megrökönyödve néznek (néznének) rám, ha a szokásos "ugye rágyújthatok, nem zavar?" kérdésre azt mondanám: "de igen, zavar"; abszurd, hogy teljes nyugalommal dobálják szét a csikkeket; hogy nem lehet már olyan gyereket találni szinte, akinek ne lógna ott a szájában; arról meg ne is beszéljünk, hogy az egészségügyben több kiadást generál, mint amennyit jövedéki adóban behoz az államkasszába.
  Ezentúl, aki ragaszkodik hozzá, az majd megveszi a kevesebb helyen, a többiek meg legalább kevésbé fognak szembesülni a fentiekkel.”
 • 55. Queenmargareth 2011. december 01. 18:46
  „:)))))))hm ha ez vezet ki a kátyúból legyen....
  Megint unatkoznak és a dohányzás könnyű téma, nem kell gondolkodniuk a drága politikusainknak.
  Lázár például irritál ezért nem nézem , ha lehet; és szerintem nagyon káros az egészségre......mármint Lázár:(”
 • 54. vuk 2011. december 01. 16:41
  „48. lukrecia 2011.12.01. 14:48
  Ezt allamositasnak hivjak, egy idoben nagyon nepszeru volt a kommunizmusban :)”
 • 53. Koszta 2011. december 01. 16:31
  „"nem sok a haszon a cigarettán"...
  Már ami a kereskedőt és a kocsmát illeti. Ugyanis kormány szinten a jövedéki adó és majd most a koncessziós díj bizony tetemes bevétel. Vagyis nézőpont kérdése...
  Ezen két nézőpont mellé jönnek még a társadalmi igények ellentmondásai is, tehát soktényezős egyenlethez jutunk. Ha ezt szabályozatlanul hagyjuk (a sok tényezőt szabályzatlanul hatni) akkor csak káoszt kapunk. Tehát szabályozás kell. Persze nem mindegy milyen.
  Ami tény, hogy túl sok tizenéves fiatal szájában lóg bagó. Túl sok 18 év alatti próbál ettől felnőttesebben kinézni. Az eddigi szabályozás erre nem hozott megoldást. Megjegyzem a család felelőssége nem testálható ebben át pusztán a kormányzatra és a szabályzókra. Valamint az is tény, hogy sem Bécsben, sem Prágában, avagy más környező országbeli városokban és nagyvárosokban nincs annyi csikk, mint szemét szertedobálva, mint kishazánkban. Még akkor is hanyagul csak földre peckeli a dekket a magyar cigis, ha két lépésre van a szemetestől... Erre sem hozott megoldást az eddigi szabályozás. Avagy nem szabályozás. Hasonlíthatjuk a piáláshoz a cigit, de ugye az utcán tilos alkoholt fogyasztani... Nem is ,,lóg" minden második ember szájában az utcán egy-egy ,,ampulla" pia... és nem is botlunk az utcán minden második lépésben piásüvegbe. Meglehet, hogy erre a problémára, a "szemét" problémára ez is elég lenne. Mármint a dohányzás tiltása az utcán (is)... Mert ugye senki nem akarja azt mondani, hogy a szemetelés az normális?! A gyerekeinknek nem ezt tanítjuk... Én legalábbis nem és remélem, hogy más sem. Ennek ellenére a cigiseknek nem volt magukhoz való eszük, hogy ne tegyék, ne szemeteljenek, ne dobálják szét a csikket. Bizony teljesen jogos a ,,népharag" e miatt feléjük.
  Ez alól nem mentesít a ,,kevés a szemetes" védekezés sem. Hiszen pl. vizelni sokkal inkább létszükséglet, mint cigizni, de mégse vizelünk ott és akkor, mikor ránk jön. Tehát cigizni se muszáj bárhol és bármikor... Elég ott, ahol adottak a feltételek... Ahol ezen tevékenységemmel nem ,,piszkítok", nem szemetelek. Arról nem is beszélve, hogy nyáron, a tűzgyújtási tilalom időszakában, a szárazság közepén is láttam olyan autóst, aki előttem haladt és a ,,legtermészetesebb" módon hajította ki a csikket a kocsiból, az erdős részen... Ez a közöny, ez a felelőtlenség, ez a ,,szemét" magatartás tarthatatlan!
  Ugyanígy a fiatalkorúaknak eladott bolti cigi kérdése se védhető... Egy maszeknak a forgalom az érdeke... Tojik az egyéb érvekre... Tehát fiatalkorúaknak is eladja a cigit. Ezen is változtatni kell.
  Olyan boltban, ahol az eladónak ebből nincs közvetlen haszna (bevétele, jutaléka), mert alkalmazott, ott bizony elkérik a személyit... Mert ha miatta büntetik meg e miatt a boltot, akkor elveszti az állásást.
  Tehát az, hogy nehezebb hozzájutni a cigihez nem hátrány (közösségi szempontból nem).
  Feketepiac most is van. A piacra menni cigiért semmivel se komplikáltabb, mint két bolttal arrébb. Aki eddig nem a feketepiacit vette, hanem a boltit, az ezután se tesz másként. Mert nem hiány lesz, nem tilalom (tehát az USA alkoholtilalom példája fals, de nagyon), csak kevesebb árusító hely. Ez még nem ,,vészes". Legfeljebb nem annyira kényelmes, mint most.
  Egy biztos, a jelenlegi helyzet (utcai szemét, fiatalkorúak kiszolgálása...) sok szempontból tarthatatlan. Ergo változtatni kell. Ami vitathatatlan... Persze mint általában, az új tervnek is vannak hibái és akiket ,,korlátoz" azoknak az új metódussal szemben vannak sérelmei... csak az a kérdés, hogy melyik hiba kisebb, összességében? Avagy, hogy tudunk-e jobbat alkotni? Van-e jobb javaslat?
  Létezik-e olyan, ami megoldja a jelenlegi hibákat és ezzel együtt nem korlátozza a bagósokat? Halljuk ha van ilyen! Mert a puszta kritizálás és becsmérlés az mindig könnyebb és mindenkinek megy... Főleg név nélkül... a neten...”
 • 52. vuk 2011. december 01. 16:27
  „47. Beroesz 2011.12.01. 14:18
  Nem hiszem, hogy a nyereseg hajtja az allamot (ez sosem volt szempont).. Hogy vajon a dohanylobbi csodje-e ez, azt nem tudom. Mindenesetre nagy nehezen a kocsmai cigizes betiltasa is atment, remeljuk, hogy tenlyeg betartjak es lesz eredmenye. Magyarorszag elenjar az onpusztitasban.”
 • 51. info 2011. december 01. 16:23
  „kihal kezdi zabálni a nagyot- és ez is offshore cég lesz?”
 • 50. szatyi 2011. december 01. 15:24
  „"48. lukrecia 2011.12.01. 14:48 "

  shift + alt”
 • 49. 620829 2011. december 01. 15:01
  „helyes....egy helyen sem lehessen árulni..a sok ....úgyis csak eldobálja a csikket....AKI KIVÉTEL MÁRTSA ÖNMAGÁT ARANNYBA...ezerből max 1!!!!.......adóemelés vafy 500%-t.....mert megérdemlik.....alkoholt detto....”
 • 48. lukrecia 2011. december 01. 14:48
  „Nagyon helyes hogy vegre az allam ugy gondolkozik, h minden penztermelo tevekenyseget besopor maga ala.
  Na nehogy a nyul vigye mar a puskat.”
 • 47. Beroesz 2011. december 01. 14:18
  „A csöndes többségnek (46-os hozzászóló) nem lenne szabad folyamatosan kussolnia, hiszen ez a magatartásforma zsebbe vágóan káros. A dohányzás forintosítható összeget vesz ki az adófizetők és munkáltatók zsebéből, hiszen az asztmás, köhögős, rákos emberkék gyógykezelését a köz fizeti, betegségük és haláluk a munkaadóknak okoz kárt. És akkor még nem beszéltem az emocionális és társadalmi kárról, amit az embereknek a hozzátartozóik korai halála okoz.

  Tartok tőle, hogy állam bácsit nem ez a felismerés vezeti, hanem a dohánykereskedelem megszerzésének lehetősége. Pont ez az, ami miatt az állam betartatja majd a cigistopot és kiszűri az üzletrontókat.”
 • 46. eldorádó 2011. december 01. 13:52
  „A csendes többség egyetért a kormány dohányzás elleni fellépésével. Bár, minden rendelet és törvény annyit ér, amennyire betartatják!”
 • 45. bertife 2011. december 01. 13:44
  „Amikor 25 évvel ezelőtt először voltunk a "Jugó" (most Horvát) tengerparton még dohányoztam és nem vittünk magunkkal cigit,mondván,hogy majd ott veszünk!
  Lejártuk a lábunkat,mire 1 benzinkútnál tudtunk venni.
  Később találtunk még 1 trafikban...-máshol sehol.

  Az olasz tengerparton ma sem árulnak sehol élelmiszerboltban cigit!
  Ennek ellenére ott is élnek dohányosok!!
  Itt is megszokják majd az emberek és ott veszik meg,ahol árulják!”
 • 44. piccola 2011. december 01. 13:37
  „én is felkaptam a fejem az akciós cigire...”
 • 43. DMagóg 2011. december 01. 13:31
  „41. lukrecia 2011.12.01. 12:51!

  Majdnem ugyanaz: Árban és minőségben versenyképes (magyar) termék, fizetőképes kereslet! Ilyen egyszerű!”
 • 42. balihoho 2011. december 01. 13:15
  „Olyan lesz ennek a hatása, mint az emlékezetes amerikai szesztilalomnak! Felfut a dohány biznisz, és a szigor ellenére, megnő a dohányhoz kapcsolódó bűnözés Mindig az a legvonzóbb, amit a legjobban tiltanak!”
61 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óriástársas a Dózsa-iskolában

Többet megtudhatsz másokról egy óra játék, mint egy év beszélgetés alatt – idézte Platónt Tóthné Lengyel Mária, a Dózsa iskola igazgatója Tovább olvasom