Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Egy ember már három helyett dolgozik

Szeged - Minden, a megyében dolgozó ember szinte három helyett keres, nyugdíjasokat, munkanélkülieket, gyerekeket, illetve gyesen, gyeden vagy szociális segélyen élőket tart el.
Március elseje és május vége között vizsgálta azt a Központi Statisztika Hivatal, hogy hány ember visz haza fizetést az országban: ebben az időszakban 3 millió 857 ezer foglalkoztatottat – és 322 ezer munkanélkülit – talált, ami 41 százalékos foglalkoztatási arányt jelent mindössze. Az Unióban ugyanis átlagosan a népesség 60 százaléka kereső foglalkozású.

Csongrád megyében a hasonló időszakban, 2008 első negyedévében 160 ezer foglalkoztatottat számolt meg a KSH, vagyis feltehetően a teljes lakosság közel 37 százaléka – Szegeden 40 százaléka – áll munkában jelenleg is. Igaz, ez reprezentatív felmérésnek minősült, nem az összes munkáltatót vizsgálták, és csak azokat számolták össze, akik teljes munkaidőben dolgoznak. Ha azonban a három évvel ezelőtti, 2005-ös, a lakosság teljes körére készült felmérést vesszük alapul, ugyanezeket az arányokat kapjuk: akkor is hasonló volt a helyzet, 100 emberből csak 37-en dolgoztak.

Nagyfoglalkoztató Szegeden. Emlékkép a nagykorúvá lett Szilánkról Fotó: Segesvári Csaba
Nagyfoglalkoztató Szegeden. Emlékkép a nagykorúvá lett Szilánkról
Fotó: Segesvári Csaba

A 37 százalék nem szép szám, azt jelenti, hogy egy ember saját magán kívül durván másik kettőről is gondoskodik. Igaz, a nyugdíjasok megérdemelt nyugdíjukat kapják. A megyében különben a lakosság 31 százaléka nyugdíjas, vagyis 100 emberből 31-en már aktív korszakuk végére értek.

Az országban változatlanul 7,7 százalékon áll a munkanélküliségi ráta. A mutatók minden tekintetben romlottak az egy évvel korábbi adatokhoz képest, igaz, ez még nem drámai. A munkanélküliek 48,4 százaléka egy évnél hosszabb ideje állás nélküli, az átlagos időtartam 17,8 hónap, vagyis hajszál híján másfél év. Ráadásul a cégek többsége nem hajlandó hosszabb ideje munka nélkül lévőket alkalmazni, így a tartósan állástalanok munkába állítása kemény feladatnak tűnik. Az elkövetkező időszakban sem lehet látványos javulásra számítani: az év utolsó hónapjaiban mérséklődhet a munkanélküliségi ráta, ám éves átlagban így is 7,6-7,8 százalék lesz.

Gyakran használt fogalmak

Nem kell magyarázni, mit jelent a foglalkoztatott és mit a munkanélküli kifejezés, őket a szakzsargon gazdaságilag aktívnak nevezi. A gazdaságilag inaktívak a nyugdíjasok, a gyesen, gyeden lévők. Az eltartottak közé pedig többek között a gyerekek, diákok tartoznak.

Olvasóink írták

 • 7. szájbergyerek 2008. augusztus 05. 08:11
  „Mi lenne ha mindenki csak 1 teljes napra sztrájkolna?A minisztereink pótólnák helyettünk a deficitet,ők elvből nem sztrájkolnak és milliókat kapnak a kinem adott szabadságukért.Fizessék ők is a közterheket ha már egyenlőség van...”
 • 6. Kolompár Rómeó 2008. augusztus 05. 06:21
  „Hát szerintem meg az a baj, hogy kevés adót fizetnek azok, akik dolgoznak, így nagyon kis kevéske segélyt kapunk, szóval szerintem emeljenek fel minden adót, amiből mi kapunk lakást, meg még több pénzt. Nem értem, hogy miért kell már megint rasszista módon minket diszkriminálni!

  :D”
 • 5. Konrad 2008. augusztus 05. 00:23
  „"a nyugdíjasok miért eltartottak?" - Mert a magyar nyugdíjrendszer felosztó-kirovó jellegű, nem betétre épül. Azaz a nyugdíjjárulékot osztják szét az aktuálisan jogosultak között, és nem befektetésre fordítódik, aminek a hozama lehetne a nyugdíj a jövőben. Ez egy megörökölt rendszer a szocializmusból, és azóta sem sikerült alapjaiban megváltoztatni.

  "IRTSUK KI AZ ÖSSZES CIGÁNYT! Nem vagyok faj gyűlölő " - de az vagy, ha ilyet írsz, ráadásul helyesen se tudsz írni. (Tisztelhetnéd annyira az anyanyelved, hogy megtanulod szabályosan használni...) Igazából nem is tudod, miről beszélsz. Van a cigányok közt is rendes ember, aki dolgozik, igaz, nem őket látod az utcán és a hírekben. Gondolkozz el ezen... Már ha van mivel.”
 • 4. Disy 2008. augusztus 04. 22:50
  „IRTSUK KI AZ ÖSSZES CIGÁNYT! Nem vagyok faj gyűlölő de ilyen elb..sszott fajt még nem látott a világ se multjuk se kulturájuk se vallásuk se országuk se othonuk buták mint a sötét éjszaka de a bűnözés az velük születik remélem a cserkósori putrikat is minnél hamarabb le dozerólják.”
 • 3. Namertdfr 2008. augusztus 04. 15:14
  „Nem kell itt megsértődni! Aki fiatal a munkához, öreg vagy beteg az eltartott...legyen 1 vagy 100 éves, ez a világ rendje és ez természetes, a gond a segélyes cigókkal van.”
 • 2. csonakos 2008. augusztus 04. 13:22
  „Árulja már el nekem a cikk írója a nyugdíjasok miért eltartottak? Negyven évnyi munka után, hogy lehet valakit eltartottnak nevezni? Ez nagyon sértő! Amíg dolgoztunk bezzeg nyugodtan vonták tőlünk a pénzt! Nem is keveset! Talán hagyni kellett volna nálunk és akkor most nem kellene megalázni bennünket ezzel az "eltartott" szóval!”
 • 1. mariann24 2008. augusztus 04. 13:21
  „Ez felháborító!
  Az ellenvetésem annyi, hogy én, mint dolgozó 3 helyett dolgozok.
  Vannak olyan munkanélküliek, akik nem keresnek munkát, mert nem akarnak. (Ismerek pár ilyen embert.)
  Aki meg dolgozni szeretne, nem tud elhelyezkedni, még gyakorlattal sem. A pályakezdők pedig, annak ellenére, hogy nem kapnak sehonnan sem anyagi támogatást, tb-t kéne fizetniük, valamiből.
  Jó lenne, ha Szegeden is bevezetnék, hogy a segélyért dolgozni kelljen,aki meg beteg, keressen fel egy orvost, és szerezzen tőle igazolást.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Büntetik a sárga csekkel fizetőket

Szeged - Egyre több szolgáltató szeretné azt elérni, hogy az ügyfelek ne a hagyományos sárga csekken egyenlítsék ki a számlájukat, hanem átutalással vagy az interneten keresztül fizessenek. Tovább olvasom