Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Egy étterem: naponta 20-50 kiló moslék

Az éttermi és konyhai ételhulladék nagy részének útja ismeretlen, csak töredékét semmisítik meg szabályosan. A „feneketlen moslékos hordó" eltüntetése, vagyis az élelmiszer-biztonság ellenőrzése hamarosan az új hivatalhoz kerül.
Az átcímkézési botrányok után nemcsak az asztalunkra kerülő élelmiszerek, hanem a közületi konyhákból kikerülő ételhulladék ellenőrzését is megszigorította az állat-egészségügyi szakhatóság.
– Az éttermek, konyhák nyers húst dolgoznak föl. A maradékot régebben elvitték disznóknak, de e „megsemmisítési módszer" súlyos járványokat, például sertéspestist okozhatott – magyarázza Szigeti Sándor főállatorvos. Az új hivatal, azaz a megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóság vezetője hangsúlyozza: a közüzemi konyhák hulladékát megsemmisítőbe kell vinni. Csongrád megyében közel kétszázötven közétkezde, büfé, étterem, üzemi konyha, bolt működik engedéllyel.

– A moslék kezelésére kétféle megoldás kínálkozik egy nagyüzemi konyha számára. Az egyik, hogy közvetlenül a vásárhelyi fehérje-feldolgozó teleppel, az ATEV-vel szerződik, s oda szállítja a hulladékot. Ezt a kétszázötven megyei vállalkozás tizede, mindössze 22 cég választotta – tájékoztat Szigeti főállatorvos. – A másik lehetőség: kisebb hulladékbegyűjtő cégek fölkérése arra, hogy a nem nagy mennyiségű, szelektíven tárolt zsírt, olajat, nyersanyagot, moslékot elszállítsák. Ilyen feladat végzésére megyénkben 16 cégnek van hatósági engedélye.
Némelyik országos begyűjtő hálózatot tart fenn, de akad közte helybeli szállító is. E szállítócégek feldolgozókkal állnak kapcsolatban – többek között a vásárhelyi ATEV-vel, vagy a szikszói fehérje-feldolgozóval. Emellett arra is van engedélyük, hogy ne e helyekre, hanem – szigorúan dokumentálva – kutya-, macska-, esetleg nyérctelepeknek vigyék az élelmiszerhulladékot. Ilyen kisebb szállító cégekkel szerződött tehát a kétszázötven megyei konyha zöme, több mint kétszázhúsz vállalkozás.

Razzia

A napokban a tizenhat szállítócégből hármat ellenőrzött a szakhatóság. Mindent rendben találtak a zsombói Ray-Mc, a dunaújvárosi Biotrans és a törökbálinti Biofilter begyűjtő vállalkozásnál.

A megsemmisítésre váró moslék mennyiségét csak megbecsülni lehet.
Kiindulópontunk az, hogy egyetlen, folyamatosan működő étteremben egyetlen napon 20-50 kiló moslék keletkezik. Ezzel szemben – a szakhatóság adatai szerint – a vásárhelyi feldolgozóba tavaly mindössze 1828 kilónyi, januárban pedig csak 116 kiló ételhulladékot szállítottak megsemmisíteni. Tehát Vásárhelyre nem hogy 22 étterem havi moslékja nem kerül be, de egyetlen étterem heti ételhulladék-mennyisége sem. Mintha a konyhák moslékja egy „feneketlen hordóban" landolna.

E helyzet hogyan változtatható meg? Ellenőrzéssel – állítja a főállatorvos. Nem csak a bizonylatokat nézik át az állat-egészségügyisek, hanem – szó szerint – követik az étel útját. Javulást várható az élelmiszer-ellenőrzés folyamatban lévő átalakításától. Az elképzelések szerint nem osztaná meg a feladatokat az állat-egészségügy és ÁNTSZ, hanem az állat-egészségügyhöz kerülne az ellenőrzés – az óltól a konyhán és az asztalunkon át, a moslék megsemmisítésig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telt ház a szegedi orvosi rendelőkben

A napos, évszakhoz képest meleg időt nemcsak mi szeretjük, de a vírusok és a bacilusok is, amelyek… Tovább olvasom