Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Egy európai a végeken

Emlékképek. Néhány adat. Sorsfordító dátumok és emberek. Történetek. Pár régi és új fotó – a balettről. Ezt ajánljuk szíves figyelmükbe ennek a hétnek a napjain, hiszen – láss csodát – huszadik évadja érkezett el a Szegedi Kortárs Balettnek.
Emlékképek. Néhány adat. Sorsfordító dátumok és emberek. Történetek. Pár régi és új fotó – a balettről. Ezt ajánljuk szíves figyelmükbe ennek a hétnek a napjain, hiszen – láss csodát – huszadik évadja érkezett el a Szegedi Kortárs Balettnek. Amint sorozatunk véget ér, szombaton, ünnepi előadásban bemutatja a társulat Juronics Tamás új művét, a Hattyúk tava modern feldolgozását.

Személyes konfliktusnak látszanak kívülről azok a színházi csetepaték is, amelyek pedig – igaz, ritkábban – inkább művészeti irányultság különbségeiből fakadnak. Ilyen volt a Bokor Roland és Imre Zoltán „összeférhetetlenségére" egyszerűsített eset, szinte mindjárt azután, hogy a megújult szegedi színházban elkezdte munkáját a balett. Bokor amolyan befogadó színházra gondolt, Imre viszont ide akarta „telepíteni" a Nyugaton megismert 20. századi táncszínházat, amelyhez együttest akart építeni.

Ez volt a kockázatosabb. Mégis úgy lett, hogy '89-ben nem újítottak szerződést Bokorral, jött Krámer György balettigazgatónak és maradt Imre művészeti vezetőnek.

Imre Zoltán modern tréningeket csinált, a táncosoknak tetszett. A fiatalok fölnéztek rá – nemcsak szakmai tudásáért. Széleskörűen művelt, érzékeny, invenciózus, szellemes, jó humorú ember volt. Az előadásokon azt lehetett tapasztalni, hogy egyre nagyobb közönségréteg fogékony a modern táncszínházi produkciókra. Imre nemcsak táncosokat tréningezett – közönséget is.

Album, utcabál

Több rendezvénnyel és kiadvánnyal is a figyelem középpontjába szeretne kerülni a jubiláló Szegedi Kortárs Balett. Az együttes igazgatója, Pataki András tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta: Demcsák Katalin főiskolai tanár tollából háromszáz oldalas reprezentatív album foglalja össze a társulat első két évtizedét, továbbá Juronics Tamásról önálló kötet is készül. Az évad második premierjéhez kapcsolódva utcabált rendeznek, amelyre meghívják az összes táncost és alkotót – több mint kétszáz művészt –, aki valaha is fellépett, dolgozott az együttessel. A Hattyúk tavát az e hét végi szegedi premier után jövő csütörtökön Budapesten, a Művészetek Palotájában is bemutatják – a belőle készült gyermekeknek szóló verzióval együtt.

Krámerrel szakmai egyetértésben dolgoztak, de akkor meg jött a prózai tagozat botránya, Ruszt József lázadása. A táncosok nagyon jóban voltak a progresszív színházat csináló színészekkel, s amikor úgy elfajult a neves rendező és az akkori színházvezetők vitája, hogy Ruszt és színészei kiváltak a társulatból, Krámer azt akarta, kövesse őket a balett is. 66 ezer gyűlést tartottak, éjszakai órán, elgyötörten kerültek haza – miközben bemutatóra készültek. Elképzelhetetlenül alacsony fizetésért tettek éjt nappallá, harcoltak a kies vidéken – miért is? „Elhittük, most ide lehet hozni Európát és nem kell elmenni, mint nekem 1968-ban, ha tudni akartam, mit művel a világművészet" – fogalmazott pár évvel később Imre, világossá téve azt is, miféle utópisztikus hitek éltek az emberekben a rendszerváltás körüli időkben.

Ruszték mentek, balett maradt, de mindenki elfáradt. Pedig közben megszületett a modern táncszínház szegedi együttese, jártak ide a világ kísérletező alkotói, megtörténtek az első külföldi fellépések, stúdiót alapítottak a táncosok közül a leginkább tehetségesek, és az alkotói vénával is megáldott Juronics Tamás. Imre fölröptette a táncosait.

1993 márciusában pedig felmondólevelet fogalmazott. A szabadtérire még megcsinálta a Szent Antal megkísértését és mindazon legtitkosabb gondolatairól és legmélyebb érzéseiről, amit ebben táncnyelven elmondott, szokatlan őszinteséggel és nyíltsággal beszélt a Délmagyarországban is.

Elköszönt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjjeli ügyelet a patikában

Szeged - A legtöbben fájdalomcsillapítóért álltak sorba szombat éjjel a Kígyó gyógyszertár… Tovább olvasom