Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Egy év – 4 millió forint adomány

Csongrád megye - Húsz család tölthette boldogabban, nyugodtabban a tavalyi karácsonyt a Lapcom Média Alapítványnak köszönhetően. Ők már tudják, milyen érzés a kilátástalan helyzetben egyszer csak segítséget kapni – ismeretlenektől, a szeretet ünnepére. Őket kerestük fel, hogy elmeséljék, olvasóink önzetlen adományainak köszönhetően hogyan lett könnyebb az életük.
A domaszéki Kocsis család pónit kapott a Kecskeméti Vadaskerttől, hiszen ez volt minden álmuk: az állat segítheti hallássérült kisfiuk egyensúlyérzékének fejlődését. Ádámot nem sokkal azután, hogy bemutattuk a családot, megműtötték. Implantátumot kapott, amelynek köszönhetően visszakapta hallását, és végre elkezdett beszélni. A póni mellett pedig most már egy birka is futkározik a kertben.

Piszker Ildikó karácsony előtt azt kérte tőlünk, egyetlen szobáját, amelyben egyedül neveli két gyermekét, legyen mivel fűtenie télen. A kis kályha egészen tavaszig melegen tartotta otthonukat, hála két adományozónak. Egyikük, ígéretéhez híven, amikor elfogyott a kiszállított 35 mázsa fa, vitt még a családnak.

Kocsis Ferencnének Kistelekre a százezer forint mellé egy masszázságyat is vittünk, ugyanis már csak ebben bízott, hogy fekélyesedő, megrövidült lábán segít. Egy hónapig használta, fekélyei elmúltak. Megvenni sajnos végül nem tudta, de látássérült férjével így is nagy hasznát vették a pénznek, amit átadtunk nekik.

A leukémiás Szoboszlai Ákosnak 370 ezer forintot adományoztak olvasóink. Fotó: Frank Yvette
A leukémiás Szoboszlai Ákosnak 370 ezer forintot adományoztak olvasóink.
Fotó: Frank Yvette

Nedelka Márta úgy fogalmazott, az elmúlt egy évben sikerült talpra állnia, amelyben nagy segítséget jelentett az alapítványunktól kapott pénz is. A százezer forintból gyógyszereket váltott ki, albérleti díjat fizetett, és diétásan étkezhetett, amelyre különböző műtétjei miatt volt szükség, de addig nem engedhette meg magának. Cikkünk után pedig még munkát is kapott.

Tóth Erzsébet és lánya, Babette a készpénz mellett egy kerékpárt is kapott. Jól jött nekik a támogatás, hiszen Erzsébettől megvonták a rokkantnyugdíjat, a rezsire is alig futotta a szociális segélyből. Azóta egy jóakarójuk, aki cikkünk nyomán kereste meg őket, rendszeresen feltölti a hűtőjüket, így legalább élelmiszerre nem kell annyit költeniük.

Boszákné Dudás Anita családjának tűzifára volt szüksége tavaly télen. Alapítványunknak köszönhetően végül annyi tüzelőhöz jutottak, hogy még idénre is maradt belőle egy kevés. Egy másik adományozó jóvoltából pedig tartós élelmiszer is került a család hűtőjébe. A férj azóta állást is talált, így életük valamivel könnyebb.

A két sérült kislányát egyedül nevelő Domonkos Katalin elköltözött Felgyőről. Az adományként kapott pénzt villanyszámlára fordította, de a ház fenntartása továbbra is nagy gondot okozott. Szeptember óta a szentesi Családok Átmeneti Otthonában élnek, az édesanya egy másfél éves szociális ápoló és gondozó képzésen vesz részt.

A csongrádi Győri Éva és három fia tavaly készpénzt és a tanuláshoz szükséges laptopot kapott alapítványunktól karácsonyra. A család azóta önkormányzati bérlakásba költözött, az édesanya közcélú foglalkoztatottként dolgozik az év végéig. A fiúk jól tanulnak, a legnagyobb ösztöndíjat kapott a Kecskeméti Főiskolán.

Főként az úszásra és versenyekre költötte a 13 éves vásárhelyi Károlyi Fanni szerény körülmények között élő családja azt a 100 ezer forintot, amelyet kaptak, hiszen a lány 2005 óta versenyszerűen úszik. Tavaly baleset érte, kerékpározás közben elütötte egy autó. Azóta teljesen felgyógyult, és naponta használja azt a kerékpárt, amelyet szintén adományként kapott a tönkrement régi helyett.

Az ötgyermekes Vízvári Krisztinát 300 ezer forinttal támogatta alapítványunk. Baksa László vízilabdázótól vehette át az összeg egyik részét, amely a sportoló olimpiai formaruhájáért indult árverésen g
Az ötgyermekes Vízvári Krisztinát 300 ezer forinttal támogatta alapítványunk. Baksa László vízilabdázótól vehette át az összeg egyik részét, amely a sportoló olimpiai formaruhájáért indult árverésen gyűlt össze.
Fotó: Karnok Csaba

Tavaly tartozás miatt nem volt elektromos áram a nagymágocsi Werner Ilonáéknál. A lapunktól kapott pénzből rendezték a hátralékot, így hasonló probléma azóta nem merült fel náluk. A rokkantnyugdíjas asszony neveli a négyéves Adriánt, akinek az édesanyja külföldön kapott munkát, és rendszeresen tartja a kicsivel a kapcsolatot.

Év közben is segítettünk. Nem csak karácsonykor segítettünk a rászorulókon: alapítványunk egész évben felkarolta a szívszorító ügyeket.

Így kapott hidroterápiás kádat a halmozottan sérült Poczik Peti, hogy görcsös izmai legalább fürdés közben ellazulhassanak. A kisfiút azonban újabb tragédia érte: elveszítette édesanyját. Kiss Dávid családja autót tudott venni olvasóink adományaiból. A ritka genetikai kórtól károsodott idegrendszerű sándorfalvi kisfiú számára gyűlt össze az eddigi legnagyobb összegű adomány: 850 ezer forint. Ehhez hozzájárult az az árverés is, amelyre Momir Ilics, Európa legjobb kézilabda-játékosa a dedikált mezét ajánlotta fel. De kalapács alá került Baksa László vízilabdázó olimpiai formaruhája is: ez a jótékonysági aukció az öt gyermeket egyedül nevelő Vízvári Krisztináért indult, akit az egyéni befizetésekkel kiegészítve 300 ezer forinttal támogatott alapítványunk. A legjobban Szoboszlai Ákos története fogta meg olvasóinkat: az egyéves, leukémiás kisfiú számára olvasóink néhány nap alatt adtak össze 370 ezer forintot, és lakásfelújításukhoz is többen ajánlottak fel segítséget.

Olvasóink írták

 • 10. papika56 2012. november 26. 13:04
  „Járkál egy hölgy, évente 2 X Makón, és mórahalmi gyerekeknek gyűjt.
  A héten is volt.Csenget erőszakosan , minden lakásba a lakótelepen . elhajtom : mondtam neki --Makón is vannak szegény..beteg gyerekek. A nő minden ujján vastag aranygyűrű, drága bunda, és a sarkon leállított " LOK " rendszámú Skoda F. autó. abba szállt be, figyeltem az ablakból.”
 • 9. rózsakert 2012. november 25. 22:47
  „8.grafika88 2012.11.25. 13:31

  PONTOSAN...ÍGY MINEK VÁLASZTANÁNAK MÁST..HA ebből az életmódból is !!!!!!! IS JÓL MEGÉLNEK

  1.Dr.Evazan 2012.11.24. 08:04

  TELJESEN IGAZA VAN....NAGYON SOKAN ARRA RENDEZKEDTEK BE-HOGY A NÉP MAJD ADAKOZIK...PERSZE A BIRKÁT AZÉRT TARTJÁK-HOGY GYAKRAN LENYÍRJÁK A GYAPJUJÁT.

  KEMÉNY -DE IAGAZAT TARTALMAZÓ SZAVAK.....FELELŐSSÉGTUDAT MAXIMÁLIS HIÁNYA----PEDIG ETTŐL LENNE EMBER az ember.”
 • 8. grafika88 2012. november 25. 13:31
  „6.Hegedűs Zs .alapítvány ....
  Az a nő orbántól havi 1 millió ft fizut kap, + költségtérítést! + Skoda Sopert / 9millió/ + sofört.
  Az adományok nagy részét ..a hátrányos helyzetű cigányonak adta, akik nem értékelték.A csirkéket..stb eladták, disznót megették.A veteményt megette a gaz.”
 • 7. Apátfalvi** 2012. november 24. 20:30
  „Egy korábbi cikknél valaki azt kérdezte tőlem, hogy hova, kihez kerülne az általam felvázolt deportálási tervek után a szocialista rablók elkobzott vagyona.

  A Délmagyar megválaszolta helyettem!”
 • 6. szi201247 2012. november 24. 14:41
  „Az igaz, hogy érdemes oda figyelni mire költik az alapítványok a pénzt, és csak oda adni ahol tényleg a kért célra használják. Ilyennek tartom Hegedűs Zsuzsa "Minden gyerek lakjon jól" (13611) alapítványát is”
 • 5. papika56 2012. november 24. 13:30
  „Most olvastam : a gyerekszegénységi ráta Magyon a LEGNAGYOBB az EU ban !!!minden 3 . gyerek szegénységben él ! ez 28,8% , az EUs : 9,6 % ! na orbán verheted a melled !

  más: matolcsy elv. viszont dobogós ! ő a 2. a legrosszab pénzügyminiszterekek EU. között !ha így tesz --lesz ő még első is !”
 • 4. Qllancs 2012. november 24. 11:07
  „Adni sokkal jobb --mint kapni !
  Sajnos a gyűjtőkről sok a rossz tapasztalat. Fenntartásra, másra fordítják a felajánlott pénzeket.Inkább családok címét kéne közre adni.
  A kisember, szegényebb ..hamarább ad , mint a kőgazdag. jobban örülnénk ...ha pl. orbán és bandája adakozna , v. pl NEM venné fel a havi több millió fizetésüket --és felajállanák jóó pár szegény embernek !
  4,5 millió mélyszegénységben élő ember van ma Magyo.on. Éhező--fázó , kilátástalanságban élők százezrei.
  Ez szociális feladat ..az államnak kellene megoldani.
  De ezek a szemetek nem foglalkoznak a szegény emberekkel ! 1 kulcsos adó ..is a gazdagokat még gazdagabbá teszi. Maguknak most is megszavaztak + 63 % os fizu emelést ! 2013 ra --kommunikációra, ahol orbánt éltetik még + 700 millió ft szavaztak meg mert " új igény merült fel. " ezzel indokolták !

  Na a bírka magyar ezt tűri, közben emberek millióinak napi megélhetése van veszélybe.”
 • 3. mivan? 2012. november 24. 10:24
  „Az a büdös nagy helyzet, hogy már egy gyereket se lehet eltartani normálisan!!!!”
 • 2. szi201247 2012. november 24. 09:22
  „Kedves Dr Evazan! Ez így nagyon lelketlenül hangzik, még akkor is ha racionálisan véve a dolgot igaz. Szerencsére nem mindenki ennyire átgondolva vállal családot. Különben kihalna a népesség. Ezen az arányon egyébként úgy lehetne változtatni, hogy akik jobb körülmények között élnek több gyereket vállalnának. Ehelyett azt látom, hogy halogatják a gyerekvállalást a végsőkig, aztán meg ha nem jön össze vagyonokat költenek megtermékenyítésre. Szokás hívatkozni a nehéz körülményekre, ami igaz, de a gyereknevelés mindig áldozattal járt. Valamiről le kellett mondani, hogy teljen a gyereknek ruhára, ételre stb. Én ha tehetném támogatnám inkább a nagy családokat ahelyett, hogy ellenezném”
 • 1. Dr.Evazan 2012. november 24. 08:04
  „Egynémelyik ember nem tudja felmérni a saját korlátait, gyártják sorban a gyerekeket, aztán meg nem tudják eltartani őket, mástól várnak segítséget, nem telik nekik se tüzelőre, se rezsire, se ruhára, se kajára...Egynémelyik család sajnos úgy néz ki, mint a háborús menekültek, de azért 3-4-5 gyerek mellett még terhes az asszony :(
  Az ilyeneket sosem értem meg, miért nem elég 1 gyerek ?
  De az is igaz, hogy ez leginkább a kisebbségre jellemző...sajnos sosem lesz belőlük normális ember...mi meg azért dolgozunk, hogy eltartsuk őket !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hat tó körzete: a vadasparktól Szentmihályig

Beszéljünk Móravárosról, Kecskéstelepről és Szentmihályról! Írásunkból megtudhatják, miért hívták Rokkanttelepnek Kecskéstelepet, s kiről nevezték el Móravárost. Tovább olvasom