Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Egy év alatt 4000 műtét

Szeged - Hirtelen megroppant egészsége visszatér, látványosan megszabadítják a halálos kórtól. Ezt reméli minden kórházba kerülő beteg. A sebészt pedig a gyógyítás mindennapi öröme ösztönzi. Az év kórháza győztes szegedi sebészeti klinika kórtermeiben jártunk.
Betegszállító autó a bejárat előtt. A portásfülkénél útbaigazításra váró páciens. Az épületben a fertőtlenítő jellegzetes szaga. A folyosón kerekes ágyon fekvő, zöld lepedővel takart, gondterhelt arcú nőt tolnak a műtő felé.

– Mindjárt találkozunk – int felé biztató mosollyal a professzor: Lázár György sebész tíz perce fejezett be egy vastagbélműtétet. A Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinikájának igazgatója egy átlagos héten 12–14 alkalommal forgatja a szikét is. „Kedvence" az úgynevezett laparoszkópos sebészet. Az új módszer segítségével élesztették újra az élődonoros vesetranszplantáció hagyományait néhány évvel ezelőtt, amely a szegedi sebészeti klinika egyik jellegzetessége.

Kés alá kerül itt a nyelőcső, az emlő, a vastag- és vékonybél, a máj, a mellkas, vagy éppen az érbetegséggel küszködő beteg. Közel 4000 műtétet végeznek a szegedi sebészeti klinikán egy esztendőben. A páciensek között ezer daganatos beteg reméli itt, hogy hirtelen megroppant egészsége visszatér, mert látványosan megszabadítják a halálos kórtól.

Lázár György professzor és a nővérek egyformán örülnek az év kórháza elismerésnek. Az oklevél másolatát minden osztályon elhelyezik. Fotó: Karnok Csaba
Lázár György professzor és a nővérek egyformán örülnek az év kórháza elismerésnek.
Az oklevél másolatát minden osztályon elhelyezik. Fotó: Karnok Csaba

– A sebész számára a gyógyítás öröme nap mint nap realizálódik... – mondja a professzor.

– ... Így vannak ezzel a nővérek is, mert akit „megérint" az itteni munka öröme, az marad, a nehézségeket vállalva is, vagy ha mégis új munkahellyel próbálkozna, végül visszatér hozzánk. Itt sokszor kell önállóan dönteni: az orvosok támaszkodnak a műtött beteggel kapcsolatos megfigyeléseinkre – veszi át a szót Vargáné Terhes Anita. A főnővér önmagával is példálózhat, hiszen 1987-ben itt kezdett dolgozni – most az itteni 60 nővért, s velük együtt kétszáz egészségügyi szakembert irányít.

Szobrok, emléktáblák, fotók, oklevelek

A klinikaalapító Vidakovits Kamillóra fotó, a sebészetet eddig leghosszabb ideig, 1958 és 1982 között irányító Petri Gáborra mellszobor, az intézmény más kiválóságaira táblácska emlékeztet – a folyosó több pontja is jelzi, erős a hagyománytisztelet. Ezentúl Az év kórháza Ellátás kategóriában átadott első helyezéséről szóló oklevél másolata is ott lesz minden osztályon – megsokszorozva a legszebb, a betegektől érkezett elismerést.

– Átkötöztem a beteget. Vakbéllel műtötték, ez a negyedik napja – közli a csongrádi születésű Tóthné Tóth Erzsébet, akit Thu-Thunak becéznek, hiszen szinte mindenki ismeri a szakmában: 1974 óta dolgozik nővérként. Most a sebészeti klinika felújított szárnyában, a 2–3 ágyas felvételi osztályon teljesít szolgálatot.

– Kórházban dolgoztam aktív koromban gyógyszerészként, ezért van összehasonlítási alapom, de máshol nem szokás, amit a szegedi sebészeti klinikán tapasztalok: szervezett a munka, barátságos a légkör, sőt hétvégén is meglátogatott az orvos – árulja el Zsemberi Béla, aki mellékvese-operáció miatt péntektől péntekig feküdt a sebészeten.

A szegedi klinikán végzett különböző műtéti típusok morbiditási és mortalitási adatai sok esetben a nemzetközi átlagnál is jobbak.

– Tükröt tart nekünk Az év kórháza versenyen elért győzelem. Nagyon örülünk, mert azt mutatja: a páciensek az orvosok és nővérek munkáját egyaránt kiválónak minősítik. Hozzáteszem, figyelemre méltónak tartjuk, hogy további két kategóriában az 5. és 6. helyig juttattak minket – összegez Lázár György. A professzor hangsúlyozza: náluk a műtéttel nem zárul le a gyógyítás.

A szegedi Tisza-parton 1921 táján fölhúzott sebészeti klinikát 80 ágyasra tervezték. Ma a 104 ágyasra duzzadt sebészeti klinika osztozik az épületen – többek között – a több mint 20 ágyas szívsebészeti klinikával, két intenzív osztállyal, a radiológiával, a sebészeti műtéttani intézettel, a központi sterilizálóval. Így aztán jelenleg a klinika kerti épület névadója a „ház" 60 százalékának használója. Infrastruktúrája megújulását az új, 265 ágyas klinikaépület felépültétől várja a sebészet, mert minden osztályával és ágyával a korszerű műtők közelébe költözik, várhatóan 2013 közepén.

Olvasóink írták

 • 11. adamantium 2011. február 18. 22:15
  „9. Pimpa42 2011.02.14. 22:04
  hidd el ismerem a helyzetet bár nem ott dolgozom, nincs alkalma a többi sebésznek műteni, legalábbis nem a kicsiknek, úgy ahogy a többi szegedi klinika is a professzorok kis magánbirtoka, sok helyen nemhogy a rezidensek vagy szakorvosjelöltek de még a szakorvosok is adminisztrátorként dolgoznak.
  egy professzor feladata meg nem az, hogy mindent megműtsön hanem tanítsa irányítsa az osztályát és megoldja azokat az eseteket amiket senki más nem tud, vagy amiket mások elrontottak
  10. Herli 2011.02.15. 07:01 azok a román betegek milliókat hagynak ott.”
 • 10. Herli 2011. február 15. 07:01
  „A fürdők és a WC-ék azért balkániak, hogy a román betegek otthon érezzék magukat, hahaha:-)”
 • 9. Pimpa42 2011. február 14. 22:04
  „"ha egy professzor heti 12-14-et operál, azt jelenti nem hagyja szóhoz jutni a többieket"

  Pár hónapja volt "szerencsém" látogatást tenni a sebészeten, és megnyugtatlak, bőven van alkalma a többi sebésznek is operálni.
  (Sokkal nagyobb problémát jelent, hogy a TB kvóta miatt kell halasztgatni műtéteket.)

  "csak ilyen 1 napos műtéteket végeznek? Teljesen ledöbbentem, amikor kerestem a sebészeti osztályt, ami már nincs, viszont teljesen modern, felújított műtő van. Ez nem pazarlás?"

  Miért lenne pazarlás? Ha "egynapos" műtétekkel kihasználják a műtőt, akkor egyáltalán nem pazarlás. Az lenne pazarlás, ha nem hangolnák össze a műtéteket a szükséges ágyszámmal Valószínűleg hatékonyabban lehet úgy megszervezni az ellátást, ha specializálódnak.”
 • 8. tol 2011. február 14. 18:59
  „a műtőt hogy lelted meg?”
 • 7. sajtkukac 2011. február 14. 16:41
  „6. adamantium Tökéletesen egyetértek! És miért kellett a Kórházban a sebészeti osztályt teljesen leépíteni, szinte nincs is már sebészet? Főleg úgy, hogy többmilliós műtőfelújítást végeztek 2-3 éve, sok kórház-klinika megirígyelné azt a műtőt, amit ott van! A sebészeti osztály meg sehol, csak ilyen 1 napos műtéteket végeznek? Teljesen ledöbbentem, amikor kerestem a sebészeti osztályt, ami már nincs, viszont teljesen modern, felújított műtő van. Ez nem pazarlás?”
 • 6. adamantium 2011. február 14. 15:51
  „szégyen gyalázat ha egy professzor heti 12-14-et operál, azt jelenti nem hagyja szóhoz jutni a többieket. egy ilyen kaliberű professzor ha szakmailag becsületes lenne, csak a legbonyolultabb eseteket vállalná el, azaz heti 2-3 -at. érdekelne mi lesz ha meghal, vagy őt kell megműteni? vajon ki lesz az operatőr?”
 • 5. hasika 2011. február 14. 11:34
  „Gratulálok! Igazán megérdemlik.Én is voltam már műtéten és le a kalappal mindenki előtt. Csakis pozitív tapasztalataim voltak. További sikereket kívánok minden dolgozónak!”
 • 4. zoltanszabo 2011. február 14. 10:54
  „Minden elismerés a lekiismeretesen dolgozó nővéreknek ! dokiknak ! Jó ilyen híreket olvasni.
  Kívánom : soha ne kerüljünk oda ,ne tapasztaljuk meg saját magunk--csak mint látogató--esetleg.”
 • 3. ibibi 2011. február 14. 08:33
  „Nekem sajnos már volt szerencsém ezen a klinikán feküdni három alkalommal , mind a három műtét nagyon jól sikerült a tapasztalataim nagyon jók, sikeresen meggyógyultam az orvosok az nővérek kedvesek barátságosak , de a fürdőszobák a WC-ék korszerűbbek és tisztábbak lehetnének.”
 • 2. mazsolaszolo 2011. február 14. 08:30
  „Voltam már pár napra szállóvendégük - az életemet köszönhetem nekik. Ezt nehezen tudja az ember elfelejteni. :)
  Gratulálok! További sok sikert, türelmet, kitartást és emberséget a munkájukhoz!”
 • 1. olegunnar 2011. február 14. 08:11
  „Gratulálok,én is csak jókat hallottam,szerencsére kipróbálnom még nem kellett:))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági est a ruzsai óvodában

Ruzsa - A Hétszínvirág óvoda és a szülői szervezet jótékonysági bált rendez február 19-én este fél… Tovább olvasom