Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Egy év múlva nyílhat az ásotthalmi határ

Ásotthalom – Nem vártunk tovább a magyar és a szerb állam megállapodására. Uniós támogatásból őszre aszfaltúttal kötjük össze a két szomszédot: Ásotthalmot és a határ túloldalán lévő Bácsszőlőst (más néven Királyhalmot, Backi Vinogradit).
Másfél évtizede húzódik a megegyezés; szerb részről aláírták a szerződést, a magyar fél késlekedik. Uniós támogatásra pályáztunk, hogy végre elkészülhessen köztünk a hiányzó út – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Petró Ferenc, Ásotthalom polgármestere.

– Hátha ezzel kikényszerítjük az állami döntést, ami a határátkelő megnyitásához kell. Trianon két települést, családokat vágott el egymástól, régi álom válhat végre valóra. Egy év múlva, 24 órában a határátkelő is megnyílhat – mondta Petró Ferenc.

Vihar döntötte ki a fát, ami elzárja az utat. Petró Ferenc: Ezt aszfaltozzuk le a határig. Fotó: Frank Yvette
Vihar döntötte ki a fát, ami elzárja az utat. Petró Ferenc: Ezt aszfaltozzuk le a határig. Fotó: Frank Yvette

Ásotthalom központjától 7 kilométer a határ, 8 kilométerre van Bácsszőlős, 13-ra pedig Szabadka. Most – Röszke felé kerülve – 50 kilométert kell megtenni a szomszéd települések közt. A tegnap elindított magyar–szerb projektnek köszönhetően közel 375 millió forintból – 85 százaléka uniós támogatás – megépülhet az összesen 3,1 kilométernyi út. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. építteti magyar oldalon a 1,5 kilométer hosszú, 6,50 méter széles aszfaltutat, valamint egy korszerű csomópontot a kissori delta elágazás helyett, kanyarodósávval.

Kivitelezője a Magyar Aszfalt Kft. A szerb oldalon 1,6 kilométer út épül. A két rész szeptember végére készül el, de egy árkot hagyni kell a kettő között. Végleg akkor kötik össze, ha megnyílhat a határ. Az átkelő létesítésének költségeit a szerb fél vállalta magára. A projektnek az is része, hogy a határ mindkét oldalán megtervezik a bicikliutakat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még a gumi is rettegést válthat ki

Gomb, befőttesgumi, zsilip, bohóc. Talán furcsán hangzik, de akad olyan, aki fél tőlük. Jáksó László gyűlöli, ha beletúrnak a vizes hajába. Tovább olvasom