Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Egy év tíz hónapot kapott az informatikus

Csongrád, Szeged - 1 év 10 hónapos, de 4 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, 6 millió 839 ezer forint vagyonelkobzásra és a 448 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére ítélte tegnap a Szegedi Járásbíróság F. G. Z.-t.
A 39 éves informatikus tizenhat évvel ezelőtt hamis diplomát és nyelvvizsga-bizonyítványt vett, mert – így védekezett – attól tartott, ha nem szerez felsőfokú végzettséget, elveszíti az állását a csongrádi polgármesteri hivatalban.

A kinevezéséről szóló iratban tényleg feltételül szabták a diploma megszerzését. Miután a papírjait elfogadták, automatikusan magasabb lett a bére. A városházán, majd a járási hivatalnál tíz éven keresztül – a kiegészített vádirat szerint – 13 millió 65 ezer forinttal több bruttó bért fizetett ki neki az állam, mint amennyi a valóságos végzettsége alapján járt volna neki. A hétfői tárgyalásra tanúként megidézett Szubally Brúnó, a járási hivatal vezetője – aki a városházán is munkatársa volt F. G. Z.-nek – többek között azt mondta, az informatikus munkájával kapcsolatban nem volt kifogás, amíg dolgozott, a gépek működtek, és rá lehetett bízni a választás levezénylését is.

A vádlott az utolsó szó jogán arra kérte a bíróságot, mérlegeljék, hogy amit tett, 24 évesen követte el, egész életében bánni fogja, és tényleg félt, hogy diploma híján elveszti állását. Kissné Gyuris Patrícia bírónő az ítélet indoklásában azt mondta, ha tényleg fél is valaki ettől, ez nem elég indok arra, hogy bűncselekményt kövessen el. Amit F. G. Z. tett, jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás – a diplomáért és nyelvvizsga-bizonyítványért nem is büntethetik, mert az okirat-hamisítás már elévült. Elekes Gerda alügyész az ítéletet tudomásul vette, a vádlott és védője három nap gondolkodási időt kért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyaraki Bogi angyal lett: nem voltak fájdalmai, egyszerűen csak elaludt

Gyaraki Bogi angyal lett: nem voltak fájdalmai, egyszerűen csak elaludt
Tizenhat hónapnyi küzdelem után legyőzte a rák Gyaraki Bogit - a 11 éves szegedi kislány múlt hét csütörtökön angyal lett. Tovább olvasom