Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Egy év türelmet adtak a gázkészülék-felülvizsgálatra

Szeged - A gázszolgáltatónak kell bejelenteni az 1981 előtt üzembe helyezett kazánokat, a kötelező felülvizsgálatra egy év haladékot adott a minisztérium. A kormány azt ígéri, a munkát a szolgáltató állja.
Folyamatos a bizonytalanság a kötelező gázkészülék-felülvizsgálat körül. A Nemzetgazdasági Minisztérium legutóbbi közlése szerint az 1981 előtt üzembe helyezett készülékek tulajdonosai egy év haladékot kaptak a felülvizsgálat elvégzésére. Bejelenteni viszont kötelező a gázkazánt.

– Folyamatban van a gázkészülékek műszaki biztonsági felülvizsgálatra vonatkozó rendelet módosítása. Várhatóan szeptember 30-ára elkészül a jogszabályváltozás. A felülvizsgálati kötelezettség részekre bomlik, és az eredetileg megjelölt határidőig bejelentési kötelezettségük lesz a felhasználóknak. Az azt követő évben lesz szükséges elvégezni a felülvizsgálatot – közölte érdeklődésünkre a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Sajtó- és Kommunikációs Főosztálya.

A rendelet eredetileg 4 lépcsőt állított fel a felülvizsgálat ütemezésére. Például a legöregebb, 1981 előtt üzembe helyezett berendezések műszaki állapotát ez év végéig kell ellenőriztetni, míg a fiatal – 2004 első napja után üzembe helyezett – készülékeknél 2016 utolsó napja a határidő. A módosítás csak a legöregebb kategóriára állapít meg külön határidőt. Ezek tulajdonosai ez év utolsó napjáig kötelesek bejelenteni a készüléket a gázszolgáltatónál, aki a munkát 2014. szeptember 30-áig végezteti el. A feltárt hibákat jövő év utolsó napjáig kell kijavíttatni.

Több olvasónk is arról számolt be, hogy az ellenőrzéskor kiderült, több százezer forintos átalakítás szükséges a további gázhasználathoz. Azok is háboroghatnak, akik már elvégeztették – és kifizették – az ellenőrzést, hiszen a kormány a későbbi vizsgálat díját a szolgáltatókra terhelné. Arról eddig senki sem nyilatkozott, hogy visszakapják-e a kifizetett díjat azok a fogyasztók, akik jogkövetőként határidőre, saját zsebre elvégeztették a felülvizsgálatot.

„Összhangban a Kormány lakossági terhek mérséklését szolgáló célkitűzéseivel, a Kormány döntése értelmében a jövőben a lakossági gázkészülékek műszaki-biztonsági felülvizsgálatának díját a gázszolgáltató állja" – közölte július elején a kormány. Döntés nem született nyár óta a díjmódosításról, így a mai napig a fogyasztók fizetik a kötelező gázkészülék-felülvizsgálatot.

Érdeklődésünkre a GDF SUEZ Energia Zrt. Kommunikációs Igazgatóságtól azt a választ kaptuk, hogy csak akkor tudják olvasóinkat a felülvizsgálatról tájékoztatni, ha az újabb rendelet megjelenik.

Olvasóink írták

 • 5. csonakos 2013. szeptember 21. 08:17
  „"- Folyamatban van a "GÁZKÉSZÜLÉKEK" műszaki biztonsági felülvizsgálatra vonatkozó rendelet módosítása. "
  Látom, gond van a szövegértelmezéssel! Minden ami gázzal működő készülék a lakáson belül! Tűzhely, vízmelegítő, konvektor, kazán, stb. Természetesen már eddig is kellett volna a vezetékeket is tízévente a szolgáltatónak nyomáspróbázni de valahogy elmaradt! Volt is egy pár vezetékből szivárgás utáni házrobbanás, még itt Szegeden is. A DM írt is róla annakidején.”
 • 4. vélemény 2013. szeptember 20. 23:06
  „1. kormoska
  Mekkora cikk volt itt pár hónappal ezelőtt!
  100 ezres nagyságú áttervezések-beruházások,meg kötelező MÁGNESSZELEPES SZELLŐZŐ a panelokba ugyanennyiért......,
  Sebaj,pár élelmes gázszerelőnek lett egy kis extra bevétele!
  - A káosz kalmárainak reklámozója jutalékot kapott vagy ingyenes karbantartást?”
 • 3. vélemény 2013. szeptember 20. 23:01
  „Csak kazán vagy minden gázkészülék?”
 • 2. panellako 2013. szeptember 20. 14:08
  „"1981 előtt üzembe helyezett kazánokat," kell bejelenteni.
  Remélem gáztűzhelyem nem minősül kazánnak, a készülő jogszabályban, mert én robbanok fel! Még az "életveszélyes készülék" kel sem leszek kibékülve. Ha eddig nem ölt meg, ezután miért tenné?”
 • 1. kormoska 2013. szeptember 20. 12:17
  „Mekkora cikk volt itt pár hónappal ezelőtt!
  100 ezres nagyságú áttervezések-beruházások,meg kötelező MÁGNESSZELEPES SZELLŐZŐ a panelokba ugyanennyiért......,
  Az emberek egy része még mindig nem tanulta meg ennek a kormánynak a törvénykezési gyakorlatát:
  Az első jogszabály mindig csak tájékoztató jellegű.....,tízből kilencszer úgyis megváltoztatják.
  Vagy azért mert nem lehet betartani,vagy a lakosság passzív ellenállása miatt.
  Ki kell várni,ameddig csak lehet mert most a"villámtörvénykezés"korát éljük:-)
  Sebaj,pár élelmes gázszerelőnek lett egy kis extra bevétele!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állampolgárság: nyelvtudás nélkül, pénzért?

Szerbiai médiumok az egyszerűsített honosítási kérelemmel, a kettős állampolgárság megszerzésével kapcsolatos visszaélésekről számolnak be. Tovább olvasom