Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Egy éve dalol együtt a Szegedi Ökumenikus Gospelkórus

Szeged - Mindenkinek van remény, aki hisz Istenben – ezt hirdeti a Szegedi Ökumenikus Gospelkórus. Tagjai főként egyetemisták, akik a Dóm téri bortéren és a kübekházi falukarácsonyon is felléptek már.
– Sokan az Apácashow című filmben látott képpel azonosítják a gospelt: nagy, színes palástokban énekelik a Happy Day-t. Pedig ettől sokkal többről van szó. Bibliai történeteket adunk elő, mindenki számára érthető módon. A dalok Isten szeretetéről, gondoskodásáról szólnak, az igazságokról és arról, hogy aki hisz, annak mindig van remény – hallottuk Baloghné Kovács Magdolnától. A szegedi baptista lelkipásztor, Balogh Barnabás felesége, a Király-König Péter Zeneiskola szolfézstanára a baptista gyülekezet egyik vezetőjével, Marton Róberttel tavaly ősszel alapította meg a Szegedi Ökumenikus Gospelkórust.

Szegedi Ökumenikus Gospelkórus – hitből énekelnek.
Szegedi Ökumenikus Gospelkórus – hitből énekelnek.

– Másfél évvel ezelőtt még Debrecenben éltünk a férjemmel. Ott is vezettem egy gospelkórust. A szegedi fiatalok egy konferencián láttak bennünket először. Már akkor jelezték, ha Szegedre költözünk, szeretnék, ha itt is megalakulhatna a kórus – emlékezett vissza Baloghné Kovács Magdolna, akitől megtudtuk: a kórustagok elsősorban egyetemisták, de középiskolások és felnőttek is énekelnek köztük. A közös éneklés az egyházak közti kapcsolatot is erősíti, hiszen a tagok között vannak katolikusok, evangélikusok és kisebb egyházakhoz tartozó hívek is. A vallásosság nem feltétel, ám az idő eddig azt mutatta, hogy igazán csak az érezte jól magát a közösségben, aki ugyanazon értékrend szerint él.

Megzenésített hit

Angolul a Szentírás újszövetségi részét hívják gospelnek – olyan zenei stílus, amelyet a keresztény vallási életben használnak egyéni vagy közösségi hit kifejezésére. Amerikában indult rabszolgasorban élő emberektől. Feketék voltak, nem mehettek a fehérek templomaiba, így munka közben, a földeken voltak kénytelenek Istennek tiszteletüket ajánlani.

– A próbákat mindig imádsággal kezdjük. Abban hiszünk, amit énekelünk. A visszajelzések szerint ez érezhető is előadásmódunkon. A miénk nemcsak egy kórus, hanem lelki közösség is, ahol a fiatalok tényleg számíthatnak egymásra. Próba után nem buliba vagy sörözni mennek, hanem összegyűlnek az alagsorban beszélgetni – tudtuk meg Marton Róberttől.

A szegedi baptista gyülekezet 200 tagot számlál, 80–90 fiatal vesz részt rendszeresen az ifjúsági órákon. Kórusba közülük 49-en járnak. Hetente egyszer próbálnak a közösség imaházában. Fellépések előtt akár kétszer is összegyűlnek. Énekeltek már a Király-König Péter Zeneiskolában, a Dóm téri bortéren, a kübekházi falukarácsonyon és a Belvárosi moziban. Ide jótékonysági koncertet szerveztek, a bevételt a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat alapítványának adták. Nyáron kórustáborban vettek részt Balatonföldváron, ahol még jobban összeszokott a csapat. A kórus kiadásait a gyülekezet támogatja. Legutóbb például egyforma kendőt kaptak a tagok. Egyenruhát azonban nem viselnek, a vezetők nem szeretnék uniformizálni a csapatot. Csak azt beszélik meg, milyen színű felsőt viseljenek egy-egy fellépésen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra Szegeden játszották az Aidát

Szeged - Elton John és Tim Rice népszerű musicaljét, az Aidát láthatta a közönség tegnap este az… Tovább olvasom