Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Egy éve él új szívével Máté

Kiskundorozsma - Nyáron táborozott, szeptember óta pedig iskolába jár a dorozsmai Illés Máté – egy évvel szívátültetése után. Az új szervvel minden rendben, és ha családja nem is, ő már teljesen elfelejtette, milyen súlyos beteg volt.
Éppen ma egy éve, hogy új szívet kapott a kiskundorozsmai Illés Máté. A hétéves kisfiú szomorú rekordot állított fel hazánkban: műtétje előtt 264 napig élt műszívvel – megfelelő donorszerv híján a berendezés tartotta életben. Közel egy évet töltött a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben, ahonnan végül január elején engedték haza.

Egy év alatt a súlyos szívbeteg kisfiú élete gyakorlatilag visszatért a normális kerékvágásba. Műtétjének évfordulóját úgy tudja ünnepelni, mint egy egészséges gyerek. Nagy szó ez azok után, hogy közel 9 hónapig egy berendezéshez kötve töltötte mindennapjait, a műtét után pedig egy néhány négyzetméteres steril szobában, majd otthon is bezárkózva, szinte burokban élt. Legyengített immunrendszere miatt ugyanis mindenféle fertőzéstől óvni kellett: édesanyja naponta fertőtlenített, vendéget alig fogadtak, a kisfiú pedig egész nap szájmaszkot és kesztyűt volt kénytelen viselni.

Tegnap az Illés család otthonában már egy életvidám, cserfes kisfiúval találkoztunk. A tavaly még szótlan, begubózó Máténak most be sem állt a szája: mutogatta a Mikulástól kapott ajándékait, és folyamatosan csacsogott. Egyedül akkor hallgatott mélyeket, amikor az iskoláról kérdeztük – úgy tűnt, ez kényes pont az életében. – Jó – ennyit mesélt, pedig matematikából például kifejezetten tehetséges, az írást viszont ki nem állhatja.

Már nem csak sterilizált szobája jelenti a világot Máténak – élheti az egészséges kisfiúk mindennapjait. A mindennapok része a játék. Fotó: Karnok Csaba
Már nem csak sterilizált szobája jelenti a világot Máténak – élheti az egészséges kisfiúk mindennapjait. A mindennapok része a játék. Fotó: Karnok Csaba

Máté szeptember óta iskolás, és bár magántanuló, amikor csak lehet, bejár az órákra. – Szerettük volna, hogy szokja a rendszert, hiszen a második félévben már mindennap ott ül majd ő is az iskolapadban – mesélte az édesanya, Kispál Istvánné Márta. A kisfiú tehát már minden gond nélkül mehet közösségbe – nyáron egy háromszáz fős táborban is részt vett. A transzplantáltak balatoni találkozója hosszú idő után az első nyaralás volt Máté számára. – És képzeld, lakóautóval mentünk – tette hozzá csillogó szemmel.

Műtétjéről, vagy arról, hogy nem teljesen egészséges, Máté egyáltalán nem beszél. – Amikor megemlítettük neki, hogy közeleg a „másik szülinapja", először nem is értette, miről beszélünk. Amikor mondtuk, hogy az évfordulója van annak, hogy megérkezett az új szívecskéje, csak legyintett, hogy hagyjátok már – mesélte Márta. És bár szülei még mindig nagyon vigyáznának rá, Máté ebben sem partner.

– Nehéz elmagyarázni neki, hogy ne rohangáljon, mert ha elesik, az ő csontjai a gyógyszerek miatt valószínűleg könnyebben törnek – mosolygott Illés Tibor, miközben fia éppen a lépcső korlátján csimpaszkodott. Hatalmas mozgásigényét épp most tervezik lekötni: úszni vagy kerékpározni viszik januártól. Máté tavaly az ünnepeket kórházban töltötte, ahol még a karácsonyfa is csak sterilizált műfenyő lehetett. Idén azonban már igazi, illatos fával ünnepelhet – és ami a lényeg: teljesen egészségesen.

Olvasóink írták

 • 8. smalltown 2011. december 07. 17:30
  „Tovabbi jo egeszseget Mate, az egesz csaladnak bekes karacsonyt!”
 • 7. booo 2011. december 07. 16:48
  „Vigyázz magadra Máté! Jó egészséget!”
 • 6. niemand 2011. december 07. 12:48
  „Szívet és lelket melengető cikk, jó ilyet olvasni. Látni a szülők őszinte, szerető aggodalmát, okos szeretetét. Áldott ünnepeket kívánok a családnak. Isten vigyázzon a kis donor családjával együtt Mátéra és az őt szeretőkre!”
 • 5. bubuka976 2011. december 07. 10:39
  „Nagyon jó hír, de emlékezzünk meg arról a gyermekről is akié eredetileg volt az a szív...:(
  Valakinek öröm, valakinek tragédia!”
 • 4. Ányez 2011. december 07. 09:00
  „De jó hír! Nagyon sok boldogságot, békés, szeretetteljes ünnepeket kívánok Máténak és a Családjának!”
 • 3. MD2009 2011. december 07. 08:56
  „Bizony, Máté, nagyon nagy király vagy! Mindent bele!”
 • 2. tonyk 2011. december 07. 08:12
  „Jó egészséget, hosszú életet, boldogságot kiskrapek! Csak ügyesen!”
 • 1. böbeanyus 2011. december 07. 08:01
  „Nagyon örülök, hogy végre egy igazán jól végződő történetet olvashatok! Az egész családnak boldog, egészségben töltött életet kívánok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Novemberi szárazságrekord

Egy éve 65,3 milliméternyi eső áztatta a földeket a megyében, az őszi munkákat is abba kellett hagyni. Idén csak 4,5 milliméter esett – a repcének annyi. Tovább olvasom