Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Egy éve nem pihen a matuzsálem: az Atikövizig legrégibb szivattyútelepe 84 éves

Szeged - 84 éves szivattyúk zakatolnak Szeged határában, a Tisza-töltés aljában. Az Atikövizig legrégibb telepe naponta 200 ezer köbméter belvíztől szabadítja meg Tápét, Baktót, Petőfitelepet.
A hétvégi tavaszi idő hatására máris tizedével nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága. Jelenleg az Atikövizig működési területén 89 ezer hektár áll víz alatt, ebből Csongrád megyében 67 ezer hektár. Csúcsra járnak a szivattyútelepek, naponta 4,7 millió köbmétert emelnek be a főgyűjtőkbe. Szegeden sokkal gyorsabb a belterületi belvíz: másfél nap alatt éreztette hatását a tápai szivattyútelepen, a Tisza-töltés aljában.

Tápé, Baktó és Petőfitelep belvizét ez a két merülő búvárszivattyú és két motoros szivattyú emeli át a szillér–baktó–fertői és a tápéi főcsatornából a töltésen keresztül vezető csövön a Tiszába. A vízügy 32 szivattyútelepe közül ez a legrégebbi, technikatörténeti kuriózum. A berendezés villanymotorját 1927-ben gyártotta a Ganz gyár, és ilyen szíjhajtással sem találkozni már sehol az országban – mutatja Kozák Péter, az Atikövizig igazgatója. Kakukktojás ez a létesítmény amiatt is, mert Szeged más területeiről a vízmű kezelésében álló csapadékvíz-elvezető rendszer gyűjti össze a vizet, és szállítja a gyálaréti szennyvíztelepre. Ezt az objektumot is átadják később a vízműnek, ha már felújították.

A matuzsálem egyelőre egyfolytában szolgálatban van tavaly január óta; megbízhatóan működik, egy-egy gépész vigyázza éjjel-nappal. Jelenleg a befolyó csatornavízből másodpercenként 2200 liternyit nyom bele a szűrés után a folyómederbe. Napi 200 ezer köbméteres teljesítményével az összes átpumpált vízmennyiség huszadával járul hozzá a védekezéshez. Jelentősége, hogy akkor is kifelé vezeti a városból a belvizet, amikor a Tisza árad. A szivattyútelepet a meghibásodás ellen kettős védelemmel látták el, ha áramszünet miatt nem működnek a szivattyúk, automatikusan lezárnak a zsilipek.

Múzeumba viszik

A 84 éves tápai szivattyútelep nyugdíjba megy, ha ki tudják vonni a forgalomból. Megvan már rá a pénz, uniós támogatással 700 millió forintból korszerű épület lesz a mostani helyén, és a szivattyúkat automatára cserélik. A kiszolgált berendezéseket múzeumba viszik.

Olvasóink írták

  • 1. Történész 2011. január 11. 23:26
    „Kedves Dombai Tünde

    Azért képe(ke)t mért nem lehetett mellékelni a cikkhez????????

    Ennek ellenére jó lett a cikk, jó tudni hogy több évtizede müködő masinák még most is csata sorba vannak állítva.

    Egyszer,még erdészetis tanulként az osztállyal, voltam a tápéi szennyviz tisztitó telepen. Érdekes 1 hely( nem szólva hogy 1-2 állomásán rettentő búdös volt)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földes Gábor beszámíthatatlanná vált a bűncselekmény elkövetése után

A volt szocialista politikust a tárgyalás ideje alatt Szegeden, a Csillagban őrzik. Tovább olvasom