Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Egy éve szükséglakásban

Csongrád megye - Farkas Attila családja 2010 decemberében költözött be egy alsóvárosi szükséglakásba, mert subasai faházukat elöntötte a belvíz. Azóta képtelenek rendbe tenni az otthonukat.

Több mint egy éve él szükséglakásban a szegedi Farkas Attila családja. 2010 decemberében a subasai Citromfű utcából költöztek be a belvíz miatt az önkormányzat által felajánlott komfort nélküli ingatlanba. Dorozsma kiskertes részében laktak, és amikor a házban fél lábszárig ért a víz, és az édesanya, Zádori Mária a hátán cipelte ki az akkor 9 éves lányát és a 11 éves fiát a buszmegállóig, elfogadták a város segítségét. Azóta is az alsóvárosi átmeneti hajlékban lakik a család.

Egy éve így nézett ki a család háza. Fotó: Frank Yvette
Egy éve így nézett ki a család háza.
Fotó: Frank Yvette

– A víz lehúzódott, megépült a belvízcsatorna, minden adott, hogy hazaköltözzünk. A problémánk az, hogy nem tudjuk rendbe hozni a 60 négyzetméteres faházunkat – mondja a családfő. A víz miatt lehullott a vakolat, levált a gipszkarton mennyezet, szétáztak az ajtók, lakhatatlan a ház. Minden szakmunkát megoldana a házaspár családi segítséggel, de nincs pénzük az anyagokra. Attila állást keres, Mária a négyórás takarítói állásából táppénzen van otthon, mert bérlet híján biciklivel jár dolgozni, és tüdőgyulladást kapott. Úgy számolnak, 100–150 ezer forintra lenne szükségük legalább, hogy rendbe tegyék az otthonukat. A családfő hozzáteszi: az ingatlankezelőtől csak júliusban kapták meg a lakásra a bérleti szerződést. Addig nem jelentkezhettek be az átmeneti címre, a régi pedig a víz miatt nem volt érvényes. Ezért nem kaphattak elemi kár esetén járó emelt összegű segélyt, pedig az akár több százezer forint is lehetett volna. Már kint lehetnének vele a vízből.

Zádori Mária és kislánya, Nóra mutatja: ez a mesekönyv maradt szárazon. Fotó: Frank Yvette
Zádori Mária és kislánya, Nóra mutatja: ez a mesekönyv maradt szárazon.
Fotó: Frank Yvette

Mi a teendő hasonló rendkívüli helyzetben? – Még bejelentett cím nélkül is érdemes lett volna a kérelmet beadni, hiszen az elemi kárra vonatkozó segélyt belvíznél csak a készültség idején és az azt követő 60 napig lehet igényelni. Kérelem nélkül az IKV-val mi sem tudunk egyeztetni. Összege egyébként 10 ezer és 420 ezer forint között lehet, maximuma a helyreállítási költség 90 százaléka – tájékoztatott Novkov Veszelinka, a polgármesteri hivatal szociális irodájának vezetője. Kisebb összegű segítséget több formában – akár egyszerre is – kérhet a bajba jutott család az önkormányzattól. 12 hónapra kaphat normatív lakásfenntartási támogatást, aminek a minimuma havonta 2500 forint, felső határa nincs. Ehhez a megfelelő jövedelemigazolást és egy rezsiszámlának a szolgáltatóját kell megadni – lehet közös költség, víz-, villany-, távhő- vagy gázszámla, esetleg lakbér –, amire a város átutalja a támogatást. Emellett kérhető átmeneti segély is, ami családonként évente legfeljebb 35 ezer forint. A kérelmek számát nem korlátozzák. Ez a segély krízishelyzetben adható; például elemi kár, a munkahely elvesztése, gyógyszer vagy gyógyászati segédeszköz vásárlása, haláleset, szabadságvesztés letöltése utáni helyzet esetén lehet megoldás. De lehet kérni beiskolázásra is. A lényeg, hogy utána kell járni, és igényelni kell a segítséget a szociális iroda ügyfélszolgálatán vagy a dorozsmai kirendeltségen.

Bizottságra vártak

Az IKV Zrt. lakás- és helyiséggazdálkodási irodájának vezetőhelyettese, Bröstlné Simon Katalin kérdésünkre azt a tájékoztatást adta, hogy a család azonnali elhelyezéséről a közgyűlés vagyongazdálkodási bizottsága jogosult dönteni, az ingatlankezelő elő is terjesztette az ügyüket. Határozat 2011 áprilisában született, ez alapján köthettek az ügyfelek bérleti szerződést 2011 júniusában.

Olvasóink írták

 • 6. kismumu 2012. január 28. 11:33
  „"bánki" esetleg lehet hogy a sár és a víz miatt nőtt akkorára a ´dzsuva´ és így nem bírtak még a kertbe sem takarítani én teljesen véletlenül ismerem a családot és jártam kinn velük nem is egyszer elsüllyedtek a sárban úgy hogy még a gumicsizma is benne ragadt a sárban. úgyhogy simán csak ezért”
 • 5. sügér63 2012. január 27. 13:08
  „A szomszédomban élő roma család minden támogatást meg kap az önkormányzattól, pedig full extrásan élnek,dolgozniuk nem kell, de lehetne. Naponta annyi cigerettát szívnak el amiből én egy hétig eltarthatnám a családom.Én azon csodálkozom, hogy ők lazán megkapnak minden támogatást,mig ez a család elveszik a bürokrácia tengerében.”
 • 4. bánki 2012. január 27. 08:20
  „Mindent értek, csak a ,dzsuvát" nem értem a kertben ?

  Idő és lehetőség lenne a takarításra !

  Az ön hibájukon kívülieket valóban kell segíteni, de a ,,segíts magadon és az isten is megsegít" ....................... mi van ?”
 • 3. Egyolvasó 2012. január 26. 05:41
  „Az elrugaszkodás éve - ,,Senkit nem hagyunk az út szélén"”
 • 2. Horthyszobor 2012. január 25. 21:28
  „Na Botka! Most belenyúlhatna a zsebébe! Rajta!!!”
 • 1. kismumu 2012. január 25. 09:32
  „nem lehet hogy elküldték őket az miatt hogy nem életvitel szerűen tartózkodtak a belvizes házban? mert tudtommal így nem lehet se milyen kérelmet beadni ilyennel engem is küldött már el a szegedi szociális iroda”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diákigazolvány nélkül maradtak

Január elsejétől elektronikussá vált a diákigazolványok igénylése. A rendszer azonban akadozik: még sok régi rendelést sem teljesített a készíttető. Tovább olvasom