Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Egy gombnyomás mentette meg Magdi néni életét

Kübekháza - A lakásában felszerelt segélyhívónak köszönheti az életét egy kübekházi asszony. Révész Sándorné rosszul lett, és csak annyi ereje maradt, hogy megnyomja a szerkezet jelzőgombját. Szívelégtelenséggel szállították kórházba.
– Fulladoztam, és egyre rosszabbul lettem. Csak annyi erőm maradt, hogy megnyomjam a gombot. Éreztem, hogy a szívemmel van valami baj – mondta Révész Sándorné. Az egyedül élő kübekházi asszony házába tavaly tavasszal szereltek be segélyhívó jelzőkészüléket, amin baj esetén elég egy gombot megnyomni, hogy a rászoruló beszélni tudjon az éjjel-nappal hívható szegedi diszpécserszolgálattal. A szerkezet a mobiltelefon tulajdonságával bír: az ügyeletes a riasztáskor nemcsak a segítséget kérő nevét, hanem lakcímét is látja.

– Késő este kaptuk a jelzést, hogy menjünk ki a nénihez, mert baj van. Éppen szolgálatban voltunk a kollégámmal, így hamar a házához értünk. Mivel alig kapott levegőt, azonnal hívtuk a rohammentőt – mondta Kiss Károly kübekházi polgárőr, a jelzőrendszeres szolgálat helyi ügyeletese. Magdi néni elmondta, már aznap reggel rosszul érezte magát, a háziorvos is többször látta el.

– A rohamkocsi legalább egy órát állt nálam, amíg stabilizálták az állapotomat. Ami létező műszer volt a járműben, azt mind rám kapcsolták. Szívelégtelenséget állapítottak meg, majd tizenegy napig kezeltek a kórházban – elevenítette fel a közelmúlt eseményeit a hetvenhat éves asszony. Kübekházán egyébként húsz rászoruló helybeli kapta meg a nyolcvanezer forintot érő szerkezetet. A helyi önkormányzat a szociális bizottsággal együtt vizsgálta az igényeket, többek között Magdi néniét.

Révész Sándorné a szobájában felszerelt segélyhívó mellett.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Állami támogatásból szereztük be a készülékeket, és a fenntartás sem kerül semmibe az időseknek – mondta Molnár Róbert polgármester. A rendszer olyannyira sikeres, hogy már várólistán írják össze az igénylők nevét. – Egyelőre emberi korlátai is vannak ennek, hiszen minden jelzés hozzám fut be – magyarázta Kiss Károly. Azt is elmondta, hogy a készülékek beállítása óta eddig ötször kértek segítséget a rendszeren keresztül. – Legutóbb január elején egy idős férfi lett rosszul. Bár hozzá is percek alatt kiértünk, és a mentők is gyorsan kórházba szállították, sajnos az ő életét nem tudták megmenteni.

Magdi néni azonban még most sem győz eléggé hálálkodni azért, hogy hozzá is beszerelték az életmentő segélyhívót. Bár van vezetékes telefonja is, azt mondta: amilyen állapotban volt, biztosan nem tudott volna tárcsázni.

Mórahalmi kistérség: 155 készülék

A legkiterjedtebb tanyavilágot, így a legtöbb magányos és beteg embert a mórahalmi kistérségben találjuk. Ásotthalom, Öttömös, Pusztamérges, Ruzsa, Bordány, Üllés, Forráskút, Zákányszék és Mórahalom tanyavilágában 1998 óta eddig százötvenöt otthonban szereltek fel segélyhívó készüléket. Rozsnyainé Hódi Mária, a mórahalmi polgármesteri hivatal szociális és igazgatási osztályának vezetője elmondta: ezeken keresztül havonta huszonöt-harminc riasztás érkezik be a diszpécserközpontba. Domaszéken húsz lakásban most áprilisban szerelnek fel segélyhívó készüléket. Makón és környékén összesen hatvan rászorult otthonában van segélyhívó. Ebből ötven a városban, tíz pedig Klárafalván, Ferencszálláson, Kiszomboron és Királyhegyesen. Mindszenten huszonhét otthont láttak el jelzőkészülékkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy- és kétforintosokból segítünk Varga Ádámnak

Szeged - Hárommillió-hétszázezer forint gyűlt össze eddig Varga Ádám kínai kezelésére, az őssejtbeültetéshez azonban hatmillió forint szükséges. Tovább olvasom