Délmagyar logó

2017. 01. 25. szerda - Pál -4°C | 1°C Még több cikk.

Egy hektárért 20 milliót kérnek

Az M5-ös autópálya Szegedig érő szakaszát decemberben előreláthatóan úgy adják át, hogy nem épülnek meg a pihenők. Azok építéséhez még hozzá sem kezdhettek a kivitelezők: csúszik a földterületek kisajátítása, mivel a tulajdonosok csillagászati összegeket kérnek értük.
Fotó: Karnok Csaba
Az M5-ös sztráda Kiskunfélegyháza és Szeged közötti második szakaszát előreláthatóan karácsony előtt átadja a beruházó Alföld Koncessziós Autópálya (AKA) Rt., a harmadikat, a Röszkéig tartó aszfaltcsíkot pedig 2006. március 31-éig. Úgy néz ki, a második ütem befejezésének tervezett határidejénél, december 31-énél korábban éri el az autópálya a Tisza-parti várost – amennyiben a kivitelezőknek nem kell rendkívüli időjárási körülményekkel számolniuk. A jelek szerint viszont a pihenőhelyek nem készülnek el.

A területek kisajátításával megbízott Nemzeti Autópálya (NA) Rt. ugyanis mindeddig nem tudott dűlőre jutni a telkek tulajdonosaival, akik horribilis összegeket kérnek kárpótlásként. Szeged és Kiskunfélegyháza között három pihenő szerepel a tervekben, Petőfiszállásnál, Csengelénél és Szatymaznál, az országhatárig tartó szakaszon pedig Röszkénél, az „országkapunál". Információinkat a kisajátítással foglalkozó szakemberek megerősítették, ám nem kívántak nyilatkozni arról, hol tartanak a tárgyalások és milyen eszközökkel próbálják elérni a megegyezést. Úgy tudjuk, az egyik pihenőnél egy hektár szántóért több mint 20 millió forintot kér a tulajdonosa. Egy hektár mezőgazdasági művelés alatt álló szántó szabadpiaci ára Csongrád megyében az aranykorona-érték függvényében 300-700 ezer forint, a tulajdonos tehát az ár negyvenszeresét szeretné kiharcolni. Ráadásul az NA Rt. már indulásból sem kínált érte keveset. Amennyiben a területeket kivonták a művelés alól, akkor a kifizetett haszon jelentősen kisebb lehet, a negyvenszeres helyett csak négy-ötszörös.

Ha pihenők nélkül épül meg a sztráda, az kellemetlen helyzetbe hozza a kivitelezőket, mivel a szerződésben azok megépítését is vállalták. A telekspekulánsok miatt jelentősen meg is drágulhat az a beruházás, amelynek egy kilométere így is 1,7 milliárd forintból valósul meg. A lapunk által megkérdezett ügyvédek szerint az állam megegyezés híján is kisajátíthatja a területet, de ezek az eljárások hosszú ideig eltartanak.

Garai Valéria, az AKA Rt. sajtószóvivője azt mondta, a kivitelező nem felel a kisajátításokért, de a problémáról tud. Elismerte, a pihenők építését hátráltatja a jelenlegi helyzet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos karambol Kisteleknél

Egy ember életét vesztette szombaton késő este az E75-ös főúton Kistelek közelében, amikor… Tovább olvasom