Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Egy hét haladék a Rogers-giminek

Szeged - Egy hét haladékot adott a fenntartó a szegedi Rogers-gimnáziumnak: ennyi idő maradt, hogy megoldást találjanak a további működtetésre. A Szefi viszont biztosan bezár hétfőtől. A felnőttoktatási intézmény fantomdiákjai miatt dőlt be mindkét iskola.
„Ha az iskola nem működik, semmi sem működik!" Ezzel a mottóval szerveződik a Rogers-gimnázium diákjai között a politikamentes, iskolamentő demonstráció, amelyet hétfőn 17 órától tartanak a Széchenyi téren. Több mint 150-en jelezték eddig, hogy részt vesznek az eseményen. A 380 diák helyzete továbbra is bizonytalan, annyi biztos, hogy a négy gimnáziumi osztályt várja az Eötvös-gimnázium.

– A szülők és a diákok még mindig a lehetőséget keresik, hogyan lehetne elkerülni iskolájuk bezárását. Én magam sem tudom, százzal többen leszünk-e, és ha igen, mikortól, de a lehetőséget biztosítottuk a diákoknak, hogy nálunk folytassák tanulmányaikat – mondta el lapunknak Gera Tibor, a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium.

Az Eötvös befogadó

Általános Iskola igazgatója. Hozzátette: bezárás esetén nem kötelező a diákoknak elfogadni az iskola segítségét, de ők garantálni tudják, hogy három osztályt egyben megtartanak, csupán a negyediket kell elfelezni és beolvasztani egy-egy eötvösös osztályba.

– Hosszú távon ez a rendszer nyilvánvalóan úgy tud csak működni, ha a feltételeket is megteremtik az új helyzethez. Ez azonban fenntartói döntés – mondta az igazgató. A pedagógusoknak ugyanis túlórázniuk kell majd, hogy a három pluszosztálynak is megtartsanak minden órát. Új tanárt nem tudnak felvenni – minden státusz be van töltve.

Másfél évi munka kárba veszett

A gimnazistáknak tehát van hova menniük, vannak azonban, akik egyelőre elképzelni sem tudják, mi lesz velük. Nóra kisgyermek-gondozónak tanult a Szefiben, esti képzésen. Ezt a szakmát sehol máshol nem oktatják a városban. Ő és társai lapunkból értesültek arról, lehet, hogy meg sem tudják szerezni szakképesítésüket.

– Múlt héten még úgy tudtuk, semmi sem változik, csupán egyházi fenntartásúak leszünk. Ehhez képest hétfőn elolvashattuk, hogy bezár az iskola – mesélte a kisgyermekes anyuka, aki még mindig bízik abban, hogy négy hónappal a vizsgák előtt nem mondják azt, hogy kárba veszett másfél évnyi munkája.

– Közülünk sokan munka vagy gyerek mellett tanultak. Sokat áldoztunk ezért a végzettségért. A mai világban egyszerűen nem létezhet, hogy menet közben megszűnik egy képzés – mondta a fiatal anyuka, aki még mindig bizakodó. – Kedden is még dolgozatot írtunk, és vizsgáztunk. Mindenki pozitív volt, reméljük, lesz hol folytatnunk az iskolát.

A fenntartó tegnap lapunknak bejelentette: a Szefi mindenképpen bezár pénteken. A Rogers-gimnáziumnak azonban még van esélye.

Fantomdiákzűr

– Mivel a szülők részéről vannak kezdeményezések, úgy döntöttünk, várunk még egy hetet. A diákokért mindent igyekszünk megtenni, ezért nem jelentettük be a kormányhivatalnak sem a megszűnést – mondta Budai Géza kuratóriumi elnök. Hozzátette: a felnőttoktatási intézményt azért nem tudják megmenteni, mert minden tartalékukat felélték. – Az utolsó ingatlanunk eladásával a decemberi fizetéseket még tudjuk finanszírozni, de nincs tovább.

A két iskolát fenntartó Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Közhasznú Alapítvány mintegy százmillió forintnyi normatív támogatást nem kapott meg. Októberben függesztették fel a pénz folyósítását.

– Ennek oka az volt, hogy egy most is zajló vizsgálat során Kunszentmártonban három, hozzánk beiratkozott diák azt mondta, nem vett részt az oktatásunkon – mondta el Budai Géza. Mint megírtuk, a Magyar Államkincstár 2013-ban ellenőrizte az alapítvány előző évi tevékenységét. A gyanú szerint nem létező diákok után vettek fel 50 és 500 millió forint közötti összegeket. – Az történt, hogy nagyjából 800 végzett diákunk adatlapjával együtt véletlenül azt a nyilatkozatunkat is megsemmisítettük, ami arról szól, hogy nem vettek részt máshol államilag finanszírozott képzésen – mondta a kuratóriumi elnök. – Ezeket megpróbáltuk pótolni, de a feladattal megbízott külső cég darabszámra dolgozott, több leadott íven nem a diákok aláírásai szerepeltek.

Az alapítvány fellebbezett az elmarasztaló döntés ellen, amely emiatt még mindig nem jogerős. Múlt hét pénteken viszont a fellebbviteli eljárást is felfüggesztették, láthatóan tehát rövid időn belül nem lesz vége a történetnek. Az anyagi ellehetetlenülés miatt viszont már nem tudják ezt kivárni.

A fenntartó azt állítja, véletlen iratvesztés miatt vesznek az iskolák.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs még influenzás a megyében

Felső légúti és hurutos megbetegedések vannak, ezekről azonban nincs jelentési kötelezettségük a háziorvosoknak. Tovább olvasom