Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Egy hét múlva indul a szabadtéri

Szeged - A 81 éves Szegedi Szabadtéri Játékok idei programsorozata Frank Wildhorn thriller-musicaljével, a Jekyll és Hyde-dal épp egy hét múlva indul. A Dóm téren ezen a nyáron az ajándékkoncerttel együtt 6 produkciót kínálnak 14 estén.
Frank Wildhorn thriller-musicaljével, a Jekyll és Hyde-dal indul jövő pénteken a Dóm téren a Szegedi Szabadtéri Játékok idei programsorozata. A Győri Nemzeti Színházzal koprodukcióban az a Molnár László állította színpadra a darabot, akinek főszereplésével és rendezésében több mint egy évtizede a Musical Színház csapata először vitte sikerre Magyarországon. A 2002-ben a Szegedi Nemzeti Színházban is játszott helyett most új produkció készült Kentaur modern díszletével. Igaz, a főszereplők nem változtak: a kettős címszerepet továbbra is Molnár László alakítja, Lucy Janza Kata, Emma Tunyogi Bernadett lesz. John Utterson szerepében a Színészzenekar oszlopos tagját, Forgács Pétert, a győri színház direktorát láthatjuk, akinek teátrumában június közepén már meg is tartották az előbemutatót. A szegedi 3 estére így már készen jön az előadás, a holnap kezdődő próbákon csak a nagyszínpad adottságaihoz kell alakítani a produkciót.

Egy hét múlva indul a szabadtéri. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Novák Ferenc Kossuth-díjas koreográfus 80. születésnapján kapta a felkérést Bátyai Edina fesztiváligazgatótól: a régi, nagy sikerű táncestje nyomán készítsen egy új Hegyen-völgyön lakodalom produkciót. A már élő legendának számító Tata új táncművét a Vőfély szerepében Csuja Imrével, a Násznagyot életre keltő Novák Péterrel, az Énekmondó Herczku Ágnessel, a Menyasszonyt alakító Rab Edinával és a Vőlegényként bemutatkozó Karlik Józseffel, valamint hazai és külföldi néptáncegyüttesekkel július 13-án és 14-én adják.

A zenés műfajok nagy varázslója, Kerényi Miklós Gábor vezetésével már javában zajlanak Budapesten az idei kettős operaprodukció, a Parasztbecsület és a Bajazzók próbái. Sokat emlegetett színháztörténeti kuriózum: Pietro Mascagni 1935-ben maga vezényelte darabját a Dóm téren. A két egyfelvonásost Vaszy Viktor vezényletével 1970-ben már játszották együtt a szabadtérin; a Parasztbecsületet más párosításban, 1993-ban a Temesvári Román Opera hozta el Szegedre. Az akkori vitatott produkciónál izgalmasabbnak ígérkezik a július 27-én és 28-án látható mostani: a szegediek régi kedves szopránja, Frankó Tünde alakítja Santuzzát; sokan kíváncsiak arra is, mi lesz abból, hogy Turridu szerepét a musicalsztár Dolhai Attilára bízták, aki ezzel debütál egy számára új műfajban. Nem kevésbé izgalmas a Bajazzók szereplőgárdája: Nedda szerepében egy csodálatos hangú, sugárzóan tehetséges és szép szopránnal, Asmik Grigoriannal, Canio szerepében pedig a fiatal orosz tenoristával, Avgust Amonovval ismerkedhet meg a hazai közönség. Mindkét operát a fesztivál művészeti vezetője, Kesselyák Gergely dirigálja.

Ajándékkoncert

Augusztus 8-án Itália lesz a Szegedi Szimfonikus Zenekar hagyományos ajándékkoncertjének főszereplője: Gyüdi Sándor vezényletével Rossini Olasz nő Algírban című operájának nyitányát, Mendelssohn IV. „Olasz" szimfóniáját, Csajkovszkij Olasz capriccióját és az olasz komponista, Casella Italia – rapszódia zenekarra című művét hallgathatják meg a zenebarátok.

A Ghymes alapítójának, Szarka Tamásnak első musicalje a Mária, amelyet augusztus 3-án és 4-én láthat a publikum Vidnyánszky Attila rendezésében. „A darab Szűz Mária életének azon szakaszát jeleníti meg, amikor sorsának értelmét, Jézust szíve alá álmodja, majd leányanyaként menekülni kényszerül. Ebben csak József a támasza és a kitaszítottságában, kilátástalanságában növekvő hite." A Debreceni Csokonai Színház koprodukciós előadásában Máriát Újhelyi Kinga, Józsefet Bakos-Kiss Gábor, Erzsébetet Pápai Erika alakítja.

Szirmai Albert és Gábor Andor örökzöld operettjét, a Mágnás Miskát még sohasem játszották a Dóm téren; az augusztus 17-étől négy estén át látható előadás-sorozatot a Nemzeti Színház direktora, a hét évvel ezelőtti bombasikerű Csárdáskirálynő-produkció rendezője, Alföldi Róbert állítja színpadra. Miskát, a talpraesett lovászfiút Stohl András alakítja, Marcsa Radnay Csilla lesz, de a további szerepekben is olyan sztárokat láthatunk, mint Molnár Piroska, Hirtling István, Náray Erika, László Zsolt és Rácz Rita.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napszúrásveszély!

Noha melegrekordok nem dőlnek a hétvégén, egyáltalán nem fogunk fázni, sőt. Tovább olvasom