Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 21°C | 29°C Még több cikk.

Egy hónap múlva szabadulhat a sorozatgyilkos a Csillagból

Szeged - Akár már márciusban szabadulhat a magyar kriminalisztika egyik legkegyetlenebb bűnözője, a szegedi Csillagban raboskodó Bene László. A 66 éves férfit 1996-ban ítélték el társával. Tetteikért ma tényleges életfogytiglan járna. Bene 2019-ben mindenképpen szabad ember lesz.
Egy hónap múlva hallgatja meg a büntetés-végrehajtási bíró a sorozatgyilkos Bene Lászlót, és dönt a férfi feltételesen szabadon engedéséről. A Szegedi Fegyház és Börtönben raboskodó, most 66 éves férfit és társát, Donászi Aladárt 1994. május 4-én fogták el a rendőrök. Benéék 1992-ben megpróbálták kirabolni a budai Skála Áruház pénzszállító autóját. Donászi, aki korábban megölt Győrben egy szolgálaton kívüli rendőrt, halántékon lőtte a kocsikísérő, 23 éves Sádt Győző egyetemistát, aki belehalt sérülésébe.

A rablópáros 1992 novemberében lőgyakorlatot tartott a Sárszentmihály melletti erdőben, amikor két vadász felfigyelt rájuk. A lebukástól tartva mindkettejüket, Izsó Lászlót és ifjabb Tóth Tamást meggyilkolták. Ezután még számos fegyveres rablást követtek el többnyire pénzszállító járművek ellen: a bíróság 1996-ban Benét és Donászit is életfogytig tartó büntetésre ítélte, Donászi 2001-ben a sopronkőhidai börtön cellájában öngyilkos lett.
 
Bene László a Csillag folyosóján 1998-ban. 69 évesen mindenképpen szabad ember lesz. Archív fotó: Karnok Csaba
Bene László a Csillag folyosóján 2008-ban. 69 évesen mindenképpen szabad ember lesz.
Archív fotó: Karnok Csaba

A jelenlegi bírói gyakorlat szerint a többszörös gyilkosokat tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre (TÉSZ) ítélik, azaz életükben már sosem lehetnek szabad emberek. A TÉSZ-t Magyarországon azonban csak 1999-ben vezették be, így Benét 1996-ban szimpla életfogytiglannal sújtották. Akkoriban ez 20 év szabadságvesztést jelentett úgy, hogy az elítélt feltételes szabadságra bocsátását 5 évvel meghosszabbíthatják. A kiszabott 20 év 2014 tavaszán telt le. Akkor – ahogy írtuk (2014. március 25.: 2016-ig biztosan fegyházban marad a sorozatgyilkos) – sem a fegyházban tanúsított magatartása, sem személyes meghallgatása nem győzte meg a bíróságot arról, hogy a 20 év fegyházbüntetés letöltése után feltételesen szabadon engedjék.

A férfi 2008 nyarán arcát is vállalva nyilatkozott lapunknak. Akkor így vallott: „Azért vagyok itt, mert a bűntársammal tíz embert megpisztolyoztunk, ebből négy meghalt. Nekem direkt azért nem lett családom, mert nem akartam árvákat és özvegyet hagyni magam után. Ha újrakezdhetném, akkor is ugyanezt csinálnám" – mondta. Két éve már nem volt hajlandó nyilatkozni.

Idéntől évente kell felülvizsgálni Bene szabadságra bocsátásának lehetőségét, de az 1996-ban hatályos Btk. szerint még legfeljebb három évig tudják rácsok mögött tartani. Ha letelik a 20 éven felüli öt esztendő, a férfi 2019-ben – 69 esztendősen – mindenképpen szabad ember lesz.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földet vett a stadionnak a püspökség

Földet vett a stadionnak a püspökség
3000 négyzetméter földet vesz a püspökség a várostól 15,4 millió forintért a Dorozsmai útra tervezett új futballstadion építéséhez. Tovább olvasom