Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Egy hónap várakozás szakorvoshiány miatt

Szeged - Október közepe óta próbál bejutni a volt szegedi rendelőintézet egyik szakrendelésére egy férfi – másokkal együtt. A gasztroenterológián nem adnak időpontot, de a sor végigvárása sem biztosíték a kivizsgálásra. A felügyeletet ellátó klinika vezetője orvoshiánnyal magyarázza a helyzetet, de megoldást is ajánl.
Elkeseredettségében Csörög rovatunkat hívta egyik olvasónk, akinek férje vélhetően súlyos egészségügyi problémájával egy hónapja nem tud bejutni Szegeden a Tisza Lajos körúti „SZTK" egyik szakrendelésére.

A szegedi Bezdán László október 15-én hajnalban lett rosszul otthon. A házaspár állítása szerint a férfi véreset hányt, és székletében is látott vérzésre utaló nyomokat. Másnap felkereste háziorvosát, aki rövid vizsgálat után beutalót írt neki vér- és gyomorvizsgálatra a szegedi rendelőintézetbe. A nyugdíjas férfi ezután felkereste a Tisza Lajos körúti szakrendelőt, ahol hetente két napon – csütörtökön és pénteken –, összesen tíz órában fogadják a gyomorvizsgálatra várókat. Itt hosszas várakozás után közölték vele: csak laboreredmények birtokában vizsgálhatják meg. Ezért a férfi időpontot kért vérvételre. Azt is hozzátették azonban: gyomorvizsgálatra nem adnak előjegyzést, várja végig az ajtó előtt a sort. A vérvételt október 26-án végezték el, a következő csütörtökön és pénteken viszont az ünnepnapok miatt nem volt szakrendelés. Így a férfi az ezt követő időpontban, azaz november 8-án jelent meg újra a gasztroenterológiai szakrendelő ajtaja előtt.

Bezdán Lászlónak elfogyott a türelme. Fotó: Frank Yvette

A rendelés csak délután egykor kezdődik, de a 67 éves férfi már fél tizenkettőkor leült a váróban, mégsem került sorra. Bezdán László állítja: hét órán keresztül türelemmel ücsörgött a váróban, majd amikor a rendelési idő vége előtt fél órával öt beteg jelent meg – akiket az asszisztens szerint visszarendeltek –, feladta, és hazament. Nem egyedül ő maradt kivizsgálás nélkül aznap. Úgy tudja, legalább másik három sorstársának sem sikerült az ajtón túlra kerülni. Azt mondta, annyira kikészült a hiábavaló várakozás, illetve az előjegyzési rendszer hiánya miatt, hogy pénteken már nem is próbálkozott – miközben egészségügyi problémája megmaradt.

– Sajnos erősen limitált a kapacitás a volt rendelőintézet gasztroenterológiai szakrendelésén, ugyanis nincs elég szakorvos – tudtuk meg Wittmann Tibortól, a szegedi I. számú belgyógyászati klinika vezetőjétől. Októbertől ez a klinika látja el a szakmai felügyeletet az egykori rendelőintézetben működő belgyógyászati szakrendelések egy részénél.

A professzor szerint a létszámhiány miatt nem tudnak magasabb óraszámban rendelni a Tisza Lajos körúti intézményben: jelenleg egy fő- és egy részállású szakorvos látja el ezt a feladatot. A vezető egyébként helyteleníti azt a gyakorlatot, hogy nem adnak időpontot a betegeknek a szakrendelőben.

A panaszosnak azt ajánlotta: mivel az integrációval az egyetemi klinikákhoz kerültek a rendelőintézetek is, az oda szóló beutalóval is felkereshetik az I. belgyógyászati klinikán mindennap működő ambulanciát. Hirtelen jelentkező panaszoknál a belgyógyászati sürgősségi ambulancián még aznap, más esetben a speciális szakorvosi ambulancián néhány napon belül vizsgálják ki és látják el a betegeket.

Olvasóink írták

 • 4. ditti 2007. november 15. 09:23
  „Nem sokáig lehet már reklamálni mert nagyon könnyen el fog dőlni ke kap ellátást! Aki fizet! Remélem most már a nyugdíjas is fog nem csak a dolgozókat sarcolják a járulékkal! Ez így igazságos!
  Nem vagyok híve a több biztosítos rendszernek de ha már lesz akkor remélem mindenki fog fizetni az ellátásért, nyugdíjas, kisebbség, stb...
  Ne megint a fiatal aki nem is megy orvoshoz fizesse azok ellátását, akik lehet soha nem dolgoztak, vagy állandóan az orvosnál ülnek mert unatkoznak!”
 • 3. Kolompár Rómeó 2007. november 15. 07:22
  „Ágika azt mondta, mindez a beteg édrekében történik. Ti ezt nem látjátok??? Mert én ugyan nem...”
 • 2. fogyaszto 2007. november 14. 20:39
  „Persze hogy hivatkoznak itt mar mindenre.Aztan majd ha a magbiztositok alltal szetprivatizalt egeszsegugybe kell dolgozni a doktor uraknak sajat sebre akkor BIZTOS eleg lesz ez a letszam is!
  Regi trukk!”
 • 1. joy 2007. november 14. 20:18
  „Szemetek az sztékások!
  Saját tapasztalat.
  A körorvos is.
  Szándékosan bafnak ki a betegekkel prolitikai aljasságtól Vezér elve!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oktatóközpont nyílt Mórahalmon

Mórahalom - Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola néven környezetvédelmi oktatóközpontot avattak… Tovább olvasom