Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 21°C Még több cikk.

Egy hónapig tart ki az egymillió

Szeged - Mindössze 1 hónapig tartó intenzív kampányra lenne elég Szeged egyik választókerületében az 1 millió forint, amelyből az új kampányfinanszírozási törvény tervezete szerint gazdálkodnia kell a képviselőjelölteknek.
Egymillió forint kampánytámogatást adna az állam a képviselőjelölteknek az új kampányfinanszírozási törvény tervezete szerint. A következő választásokon az eddigi gyakorlattól eltérően már nem a pártokat, hanem a képviselőjelölteket támogatná az állam. Minden jelölt – akit nyilvántartásba vesznek a 2014-es országgyűlési választáson – ebből az összegből gazdálkodhatna, legyen bár országos listát állító párt indulója vagy független.

Önerőből is áldozni kell a sikerre

Bodó Imre, a Szegedi Járási Hivatal vezetője 2010-ben Csongrád megye 1-es számú választókerületében szerzett egyéni országgyűlési képviselői mandátumot a Fidesz színeiben.
– Egy sikeres kampány attól is függ, ki hány támogatót és segítőt tud maga mellé állítani a voksolás előtti időkben: a standolás, a lépcsőházi beszélgetések és a művelődési házas fórumok a legolcsóbbak, de ezt segítség nélkül a jelölt egyedül nem tudja megoldani – mondta Bodó Imre. A járásvezető ugyanakkor elismerte: ha valaki sikeresen akar szerepelni, elengedhetetlen, hogy önerőből is költsön a kampányára. – Mivel csökkentették az ajánlószelvények számát a nyilvántartásba vételhez, így indulni nem lesz különösebben nehéz a választásokon. De ahhoz, hogy valaki győzelmi eséllyel lépjen fel, arra már komolyabban áldoznia kell.

Egy óriásplakátok gyártásával és kihelyezésével foglalkozó hazai médiaügynökség szerint vidéki nagyvárosokban 5–20 óriásplakát kihelyezése javasolt. Mivel Szeged több választókerületre van osztva, ám a kerületekhez a nagyváros környezetéből több falu is hozzátartozik, egy szegedi országgyűlési képviselőjelöltnek minimum 10 óriásplakátban kell gondolkodnia. Egy óriásplakát havi bérleti díja nagyjából 25 ezer forint: egy hónapra a 10 óriásplakátért tehát 250 ezer forintot kellene leperkálni.

Egy szórólapterjesztéssel foglalkozó vállalkozás szerint Szeged postaládáinak száma 70 ezer 130 darab, és meglátásuk szerint egy hatékony kampányt már 5000 szórólapra is érdemes alapozni. Csongrád megye 1-es számú választókerületében a 2010-es országgyűlési választásokon 50 ezer 38 embert vettek nyilvántartásba, ám a háztartások száma természetesen ennél jóval kevesebb. Egy egyoldalas, színes, legkisebb méretű szórólap elkészítését szerkesztéssel 5000 szórólap esetén már 70 ezer forintért is vállalják.

A szegedi Rádió88 honlapján teszi közzé reklámidejének díjszabásait. Csúcsidőben egy maximum 1 perces PR-riport ára 25 ezer 300 forint. Amennyiben 1 hónappal a választások előtt a jelölt azt szeretné, hogy mindennap lemenjen a riport vele, akkor kedvezménnyel együtt közel 650 ezer forintjába kerülne a rádiós kampány. Az egy hónapig tartó óriásplakátozás, rádióreklám és az 5000 szórólap így összesen 970 ezer forintjába kerülne egy országgyűlési választásra készülő jelöltnek Szegeden.

A kampánytámogatás tervezetéből ugyanakkor kiderül: a választásokon indulók nem csak a költségvetésből származó 1 millióból gazdálkodhatnak majd – a költési limit várhatóan jelöltenként 5 millió forint lesz. A különbözetet egyéb forrásokból, így adományokból vagy hitelfelvételből lehet majd összegyűjteni.

Olvasóink írták

 • 12. szegedivagyok 2013. május 07. 10:07
  „Bőven elég, még sok is.”
 • 11. Egyolvasó 2013. május 06. 20:37
  „Ha valaki jelöltetni akarja magát, azt miért nem saját zsebből finanszírozza???
  Ha jelöltetném magamat, én is megkapnám ezt az összeget?”
 • 10. uborka 2013. május 06. 17:44
  „Nem szégyelli magát az illető, jelöltnek mondott valaki??? Ki mit tett Szegeden?? Nagy hűhó a megélhetési politikáért!!!! Nézzenek már szét Felső város helyein. A mocsok a retek az emberi ürülék, a szipós gyerekek, bandázás, hát ez megy itt kicsi város részünkben!! Itt egyetlen vezető sem tett meg semmit amit el vállalt, még 1 milla, kellene???? Mi a bánatra, hiszen itt emberek a padon alszanak, a kukából kajálnak, mit akarnak még??????? Piszkos ez a világ, de az is lesz, mert mint a barmok nézzük más megélhetését, és föl lendülését, igaz is használjanak ki mindenkit akit tudnak!!! Ne szűlj rabot Te szűz anya........”
 • 9. deszkás 2013. május 06. 14:50
  „Akik már a munkás szótól is rettegnek.”
 • 8. kumisz 2013. május 06. 13:50
  „5. Qllancs 2013.05.06. 11:51

  Nem is kell adnod, megszavazzák maguknak és elveszik a közösből................”
 • 7. kumisz 2013. május 06. 13:49
  „"Egy hónapig tart ki az egymillió"
  Nagyon sokan egy évig élnek ennyi pénzből, úgy hogy Ők meg is dolgoznak érte!!!”
 • 6. makovaros 2013. május 06. 13:11
  „Ehelyett a pénz szórrás helyett inkább az utakat hozzák rendbe xd”
 • 5. Qllancs 2013. május 06. 11:51
  „Én pl. 1 ft se adnék.
  Az elmúlt 4 év munkája ..minden politikust minősít.
  Ha kampányolni akar ..SAJÁT összelopott millióiból tegye !Ne a mi nehezen megkeresett adó ft .jainkból !”
 • 4. papsajt 2013. május 06. 10:58
  „intenzív kampány?
  4 év munkájával kellene megmutatni, hogy érdemes a szavazatra, nem pedig kampány ígéretekkel.”
 • 3. kumisz 2013. május 06. 10:47
  „Nem kellene pénzt költeni kampányokra ( főleg közpénzt ) , ha a politikusok szavahihetőek lennének.
  Ha már pénzt költenek, akkor meg a hithű párttagok befizetett tagdíjából kampányoljanak!
  Off.”
 • 2. ugyanmé 2013. május 06. 10:41
  „Javasolom, hogy az egy millát inkább utalják a pártok az én számlámra, ennek fejében én nem raggatom tele a várost, így utólag nem kell pénzt költeni azok eltávolítására és ügyvédekre, a plakátokon közzétett ígéretek letagadására.”
 • 1. acidrain 2013. május 06. 09:12
  „Tulajdonképpen az is sok el<moderálva>ni a közösből vécépapír minőségű plakátokra és hazugságokra... sőt inkább luxus.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tájképfestő lett a szobafestő

Tájképeket, csendéletet fest ajándékba a domaszéki Csala István, aki korábban szobafestőként kereste meg a kenyérre valót. Tovább olvasom