Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Egy hónapja borzolja a lakosság idegeit egy hajléktalan

Szeged-Kiskundorozsma - Újra és újra szeméttel árasztja el Dorozsmán a Negyvennyolcas út és az Erzsébet utca sarkát egy hajléktalan. A környékben lakók bosszankodnak, képviselőjük segít a hulladék elszállításában.
– Rohadt gyümölcsöket, zöldségeket, összeguberált rongyokat, PET-palackokat, vécékefét, és még ki tudja, mi mindent halmozott fel egy idős, hajléktalan ember a Negyvennyolcas út és az Erzsébet utca sarkánál az utcán. Kint volt már a rendőrség, a közterület-felügyelet, kétszer el is szállították a szemetet, de pár nap múlva újra odagyűjtötte a hulladékokat – panaszolta egy dorozsmai olvasónk. Azt mondja, az idős férfi agresszív is, ha valaki szóvá teszi neki a viselkedését. A lakók úgy látják, törvényesen nem tudnak mit kezdeni az áldatlan állapotokkal.

A zöldségtől a vécékeféig sok mindent összehordott a hajléktalan férfi a Negyvennyolcas út és az Erzsébet utca sarkán. Fotó: DM/DV
A zöldségtől a vécékeféig sok mindent összehordott a hajléktalan férfi a Negyvennyolcas út és az Erzsébet utca sarkán. Fotó: DM/DV


– Végigjártuk azt a hivatali utat, amit lehetett, a hatóságok egyelőre nem tudnak mit kezdeni a hajléktalannal, aki körülbelül egy hónapja borzolja a dorozsmaiak kedélyét. Egy húsüzlet is van a közelben, ezért közegészségügyileg is problémás lehet az utcán hagyott hulladék – magyarázta Mihálffy Béla, a körzet önkormányzati képviselője. Egyszer már megoldotta a szemét elszállítását, péntek délelőtt pedig újra elviszik az összeguberált holmit. A szállítás költségét Mihálffy Béla a képviselői keretéből fedezi. Azt nem tudja, hol tölti az éjszakát a hajléktalan, de napközben gyakran látni őt a Negyvennyolcas és az Erzsébet utca sarkánál egy kapualjban.

Mit lehet tenni, milyen szankciót állapíthatnak meg ilyen esetben? – kérdeztük a szegedi önkormányzat városüzemeltetési irodájának vezetőjétől. Molnár László elmondta, hajléktalannal szemben nagyon nehéz szankciót alkalmazni, mert lakcím hiányában a bírságról szóló csekket sincs hová elküldeni, nem beszélve arról, hogy úgysem fizetné ki az illető. Hozzátette: számtalan ilyen ember van például a szegedi kiskertekben, aki olykor az egész utcát elárasztja szeméttel, és nem is lehet azt egy autóval elvinni. Nincs más megoldás, „valaki lenyeli a szállítás díját" – fogalmazott Molnár László. Nem ritka, hogy a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-t terheli a költség.

Olvasóink írták

 • 9. Berni111 2012. szeptember 22. 19:20
  „Nagy valószínűséggel ez a hajléktalan nem hasonlítható azokhoz, akik elsősorban saját éltük "könnyítése" érdekében guberálnak, és egy-két használható cuccot kikukáznak maguknak a szemétből.
  Ez sokkal inkább bosszantásnak tűnik. Ha fáradozásai után azt látja, hogy időről időre elviszik összegyűjtött "kincseit", akkor előbb-utóbb felhagy a környékkel és másikat keres magának. (Legalábbis én ezt látom ésszerűnek.)
  Itt valószínűleg a káoszteremtésről és a szemetelés élvezetéről lehet szó, esetleg a helyiek bosszantásáról.
  Erre kellene valami megoldást találni, mert amíg ő is tisztában van vele, hogy hatósági szervek nem tehetnek magánakciója ellen, addig észnél nélkül fogja folytatni.”
 • 8. qrumpli 2012. szeptember 22. 09:42
  „Rönd van itt kéremszépen
  Mondta is a "SÖNDÖR"”
 • 7. r104 2012. szeptember 22. 09:29
  „A helyzet megoldására csak akkor van remény ha az illető helybeli. Ebben az esetben ki kell deríteni, hogy ki a háziorvosa. Kizárólag a háziorvos segítségével lehet tovább haladni. A háziorvos indokolt esetben elrendelheti (a beteg akarata ellenére is) fekvőbeteg gyógyintézetben történő szakorvosi kivizsgálását. Ott indokolt esetben megállapításra kerül, hogy a célszemély önálló életvitelre nem alkalmas. Ebben az esetben intézeti elhelyezése már hatósági folyamat része. Az ilyen betegek elhelyezésre kerülnek speciális szociális otthonba. Más járható út nincs.”
 • 6. zöldbéka 2012. szeptember 21. 19:40
  „50m-50m-re van egy-egy kocsma, egy húsbolt, a nagybani piac! A lakóházakról már nem is beszélve! Egy hete a 48-as utcában az összes szelektíves zsákot szétszaggatták, a kukákat áttúrták, "természetesen" szétdobálva mindent!”
 • 5. beggibaby 2012. szeptember 21. 14:05
  „Már nincs ott semmi,ahogy a buszról láttam :)”
 • 4. öreg1 2012. szeptember 21. 14:02
  „Egyszer figyelmeztetni utána kétszer pofánvágni ha nem reagál a figyelmeztetésre !”
 • 3. Alsóváros 2012. szeptember 21. 13:22
  „Exportálni kell Indiába. Ott fel se tűnne. :)”
 • 2. macs 2012. szeptember 21. 12:12
  „1. info,
  elszállítod őt is a szeméttel, OK, de aztán mit csinálsz vele? Őt is a kukába dobod?”
 • 1. info 2012. szeptember 21. 10:43
  „Kívülre kell helyezni az ajtót és nem tud befeküdni a kapualjba.-amikor ott van elszállítani őt is a szeméttel együtt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorúan ellenőrzik a bicikliseket Kisteleken

Egy héten keresztül ellenőrzik fokozottan a bicikliseket Kisteleken. Aki szabálytalankodik: fizet. Vasárnapig csak figyelmeztetnek a rendőrök. Tovább olvasom