Délmagyar logó

2018. 10. 17. szerda - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Egy hónapja kapcsolták ki a gázt a 15 lakásos házban - négy fok van Erika konyhájában

Szivárgás miatt több mint egy hónapja gáz nélkül maradt 15 család a Tisza Lajos körúton. Sok a szerelnivaló, és mert az IKV mindent pályáztat, rájuk tavaszodhat a hidegben.
– Egy hónapja gázszagot érzett a szomszédunk, kihívta a szolgáltatót. Megállapították, hogy szivárog nála a gáz, átjöttek, nálunk ugyanezt a problémát tapasztalták. Rögtön az egész házat lekapcsolták a hálózatról, azóta fagyoskodunk – kezdte mesélni kálváriájukat a Tisza Lajos körút 29. alatt lakó Farkasné Pap Erika.
Egy éve szerelték fel az új gázórákat, most azt is elvitték - mutatja a hűlt helyét Farkasné Pap Erika. Fotó: Karnok Csaba
Egy éve szerelték fel az új gázórákat, most azt is elvitték – mutatja a hűlt helyét Farkasné Pap Erika. Fotó: Karnok Csaba

Vegyes tulajdonú a ház, öt lakás magántulajdonosé, a többi tíz önkormányzati bérlakás. Mivel Erikáék gázzal fűtenek, főznek és fürdenek, nagy a baj. Az IKV kiosztott a lakóknak egy-egy olajradiátort, illetve hősugárzót, ugyanakkor azt is kiplakátolta a házban, hogy mértékkel használjanak ilyen eszközöket, mert a villanyvezeték sem bírja a túlzott terhelést. Ráadásul, mutatta az asszony, rosszak az ablakaik, a minimális meleg is pillanatok alatt elillan. Ha jobb nyílászáróik lennének, akkor sem mernének folyamatosan villannyal melegíteni, mert akkor meg a számlát nem bírják kifizetni.

Az egyik szomszédnál a napokban ki is égett a falban a vezeték, több órára villany nélkül maradtak. Erika elmondta, gyertyát gyújtottak, pizzát rendeltek, és mert a macskájuk is nagyon fázott, felült a meleg ételesdoboz tetejére. Műemlék épületük százéves, az emeletráépítés – ahol Farkasék laknak – ötven. Úgy tudják, azóta nem végzett nagyobb karbantartást az ingatlankezelő, miközben a lakbér emelkedett.

Erika feljegyezte, az utóbbi hetekben háromszor jártak náluk szakemberek. Előbb a kéményseprők, akik megvizsgálva a kéményeket előírták, hogy azokat bélelni kell. Másodszor leszerelték a tavaly telepített gázóráikat. Harmadik menetben felmérték, hogy a szobai konvektoraik és a fürdőszobai vízmelegítőjük elavult, cserélni kell, illetve az ottani konvektort meg kell szüntetni. Azóta az IKV-tól csak tájékoztató levél jött, miszerint január elején várható, hogy megint lesz gázuk, de legkésőbb a fűtési szezon végére. Erikáék elszörnyedtek. Azt a magyarázatot kapták, hogy minden munkát meg kell pályáztatnia az ingatlankezelőnek, ami egyenként 30 napba telik.
A Tisza Lajos körút 29. Gáz nincs, a villanyvezeték sem az igazi.
A Tisza Lajos körút 29. Gáz nincs, a villanyvezeték sem az igazi.

A lakbérüket, merthogy komfort nélkülivé vált a lakásuk, előbb 10, majd a maximálisan adható 35 százalékkal mérsékelték. – Ez nem megoldás, úgy nézünk ki, mint a rongypiac, annyira beöltözünk, és még tél sincs. Kezdünk lebetegedni, és sok az idős lakó a házban. A férjem a munkahelyén fürdik és mos hajat, mi a fiammal itthon naponta másfél liter meleg vizet osztunk be, többet a vízmelegítőt sem merjük használni. Félünk, hogy a vízvezetékeink is szétfagynak. Elkeseredésemben fordultam az újsághoz, hátha csoda történik velünk – fűzte hozzá Erika.
52 ház kizárva
– Szakembereink gázszivárgást észleltek a Tisza Lajos körút 29. csatlakozó vezetékén, a pincében. Emiatt október 10-én ideiglenesen felfüggesztették a gázszolgáltatást. A visszakapcsolás feltételeiről a tulajdonosokat értesítették – írta érdeklődésünkre az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. A gázt a szivárgó vezetékszakasz javítása, illetve a sikeres műszaki-biztonsági felülvizsgálat után adják vissza. A társaság, ha megvannak a szükséges feltételek, soron kívül visszakapcsolja a szolgáltatást. Hasonló okból Szegeden jelenleg 52 ingatlanban nincs gáz. Kerestük az IKV Zrt.-t is, de kérdéseinkre lapzártánkig nem érkezett válasz.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajléktalanként is visszajár etetni Tündér Lalát Júlia

Hajléktalanként is visszajár etetni Tündér Lalát Júlia
Mindennap az utcán várja hajléktalanná vált gazdáját egy macska Klebelsbergtelepen. Az asszony nem vihette magával a szállóra kedvencét, de magára hagyni sem akarja, így továbbra is eteti. Tovább olvasom