Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Egy hónapot kell várni a műszaki vizsgára

Lelassult az autók vizsgázatása a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál: aki tegnap kért időpontot, az csak május 14-ére kapott. Korábban az utolsó pillanatban is futhatott az az autós, akinek lejárt a forgalmija. A hatóság egy új szoftver beállításával magyarázza a helyzetet.
Május 14-ére kapott időpontot egy olvasónk a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) Csongrád megyei kirendeltségén, Szegeden, hogy műszaki vizsgára vihesse el autóját. Egy másik telefonálónk külföldről behozott autót szeretett volna forgalomba állítani – kénytelen egy hónapot várni. Neki azért nagyon kellemetlen a helyzet, mert ezzel a problémájával egyedül a hatósághoz fordulhat, míg a „simán" csak műszaki vizsgára jelentkezők elmehetnek a vállalkozások által működtetett vizsgálóállomásokra is. Információi szerint míg eddig napi 35-40 autóról állítottak ki „bizonyítványt" a hatóságnál, most csak 10-15-ről.

Mihez kezdhet ebben a helyzetben az az autós, aki most veszi észre, hogy másnap lejár a forgalmija? – kérdezte egy ismerősöm. A drámai pillanatot átérezve azonnal saját forgalmi engedélyemet kezdtem el böngészni, hisz jól tudom, ha lejárt papírokkal kap el a rendőr, nincs kegyelem. Meglepő, hogy a sorban állás szezonjában éppen erre a kérdésre érkezett racionális válasz: Borbás Jenőtől, az NKH Csongrád megyei kirendeltségének vezetőjétől megtudtuk, csak be kell menni a kirendeltségre a még érvényes forgalmival és ideiglenesen meghosszabbítják.

Drágulás

A műszaki vizsga hatósági ára egy személygépkocsinál 7700 forint jelenleg. A vállalkozók működtette vizsgálóállomásokon áfával együtt 14-15 ezer forint, amelyből a 7700 forintot átutalják az NKH-nak. De ők nemcsak a „hétköznapi" vizsgálatokat végzik el, hanem minden problémára kiterjedően átnézik az autót. Május 1-jétől 7600 forinttal emelkedik a műszaki vizsga ára, de csak azon autók esetében, amelyek még nem estek át eredetvizsgálaton, vagyis nincs törzskönyvük. A többi esetben mostani információink szerint nem változik a díj.

Borbás Jenő elmondta: valóban egy hónapot kell a műszaki vizsgára várni, és valóban lelassult az ügyintézés. Ennek egyik oka, hogy április 6-a óta az országban két helyen működtetnek kísérleti jelleggel egy új szoftvert, a betanulási időszak visszafogta a napi teljesítményeket. Emiatt már túlórát is elrendeltek. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy mire a hónap végére újra száz százalékon teljesíthetnének, megint „próbaüzem" következik: május 1-jétől ugyanis az autó műszaki átvizsgálása kibővül.

Az új integrált vizsga kiterjed a jármű gyári azonosító jeleinek ellenőrzésére, valamint mindezek adattartalmának és a járműnyilvántartás adatainak összevetésére. Vagyis egy autóra több időt kell szánni, többet kell fizetni és sorba kell állni.

Május 1-jéig a kijelölt vizsgálóállomások még tudják tartani a régi tempót – nyilatkozta Nagy Attila, az IKESZ Kft. tulajdonosa. Ha telefonálónk tegnap náluk jelentkezett volna, szerdára vagy csütörtökre kapott volna időpontot. Igaz, ők az újonnan forgalomba helyezett, vagy külföldről behozott autókkal kapcsolatos feladatokat nem látják el. Nagy Attila szerint a jövő hónapban a tevékenység kibővülésével náluk is nő a kocsi átvizsgálásának ideje, de még nem tudják, mennyire.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

GAZ 69-ből Mercedes

A domaszéki Szekeres Gábor szerelésmániás autóépítő. Saját kútfőből tervez, végeláthatatlanul alkot.… Tovább olvasom