Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Egy iskola, négy helyszínen

Szeged - Négy helyszínen tanulnak a Tisza-parti Általános Iskola diákjai. A felújítási munkák miatt mindössze két osztálynak tudnak az intézményben helyet biztosítani, a többieket két iskolában és egy kollégiumban tanítják a szünetekben ingázó pedagógusok.
Nem kezdődhetett a megszokott módon szeptemberben a tanév a Tisza-parti Általános Iskolában. Mivel az intézményt teljes egészében felújítják, nincs lehetőség arra, hogy a diákok ott tanuljanak. Nyáron adták át a beruházás első ütemét: a modernizált régi épületet. Az itteni négy tanteremben tanulnak az elsősök, valamint a nyolcadikosok, minden más osztálynak azonban helyet kellett keresni, hiszen az iskola többi része építési terület. A Vörösmarty Mihály Általános Iskola fogadta be a két ötödik és a két hatodik osztályt, a Vedres-kollégiumban tanulnak a hetedikesek, az alsósok pedig a Dózsa György Általános Iskola Dugonics épületébe járnak.

– Az elején nehéz volt, de most már működik az órarend, amelyet elsősorban a tanárok négy helyszín közti ingázásához, valamint a befogadó intézmények lehetőségeihez kellett igazítani – mondta el Samuné Lázár Éva igazgató. Akik a Tisza-partiban maradtak, azokat nem zavarja az építkezés, mert a tantermek a másik oldalra néznek, akik pedig új helyen tanulnak, azok is belerázódtak az új helyzetbe. Két intézmény Újszegeden van, így sokkal többet nem kell a diákoknak utazniuk, mint korábban, akik pedig a Dugonics épületbe járnak, azokat ingyenes iskolabusz szállítja minden reggel és délután.

A Vedres-szakközépiskola kollégiumában tanulnak a hetedikesek. Fotó: Frank Yvette
A Vedres-szakközépiskola kollégiumában tanulnak a hetedikesek.
Fotó: Frank Yvette

„Legalább nem kell vándorolnunk a termek között, mert a tanárok jönnek hozzánk" – mondta az egyik hetedikes. Persze megemlítettek néhány negatívumot is: a kollégiumi terem közel sem olyan otthonos, mint az iskolai, és nincs nagy társaság, hiszen csak két osztály találkozik a szünetekben.

Határidőre várhatóan elkészül

Jelenleg 22 tanterem felújítása, valamint az épület teljes akadálymentesítése folyik a Tisza-parti Általános Iskolában. A munkálatok jól haladnak, várhatóan határidőre készen lesznek. Így az intézmény 115 éves évfordulóját decemberben már egy teljesen megújult és modernizált épületben ünnepelhetik.

A legnehezebb talán a pedagógusoknak: ők sokszor a negyedórás szünetekben rohannak egyik épületből a másikba. Tóthné Elek Katalin a három újszegedi intézményben ad órákat. Mint mondta, a legfárasztóbb észben tartani, hogy mikor hová, melyik osztályhoz kell mennie. Ráadásul technikatanárként sokszor kénytelen magával cipelni a szövőkeretet, anyagokat, egyéb kellékeket is – biciklivel. A téltől félnek: a negyedórás szünet kevés lesz arra, hogy egyik osztálytól a másikig elérjenek.

Aki tud, segít

Az ingyenes buszjárat, valamint a pedagógusok számára egy szülő által felajánlott bicikli mellett az intézmény saját rendezésű tanulmányi versenyei számára is térítésmentesen kaptak helyszínt. Az SZSZKSZ Vedres István Építőipari Tagintézményében tarthatják meg a Bolyai Matematika Csapatversenyt, a Bolyai Anyanyelvi Csapatversenyt, valamint a Görgey Artúr Történelemversenyt.

Olvasóink írták

  • 2. Teddymacy 2010. október 06. 08:34
    „"akik pedig a Dugonics épületbe járnak, azokat ingyenes iskolabusz szállítja minden reggel és délután."”
  • 1. Zsoltee0716 2010. október 05. 20:13
    „"Aki tud, segít

    Az ingyenes buszjárat, valamint a pedagógusok számára egy szülő által felajánlott bicikli mellett az intézmény saját rendezésű tanulmányi versenyei számára is térítésmentesen kaptak helyszínt."

    Milyen ingyenes buszjárat?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ádám harmadszor vág bele

Ha egy mód van rá, a harmadik németországi őssejtkezelésre is el szeretne utazni a Varga család Ádámmal, a sérült, kerekes székes fiúval. Tovább olvasom