Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Egy jó szakma most már itthon is aranyat ér

Egy jó szakma most már itthon is aranyat ér
Csongrád megye - Meglesz a kenyérre valója annak, aki manapság a legkeresettebb szakmák közül választ. A munkáltatók többek között lakatosok, kőművesek, hegesztők jelentkezését várják. Azért vannak kevesen a munkaerőpiacon, mert a ,,jobbak" már külföldön dolgoznak.
Gépírónőnek már nem lehet menni

Az elmúlt 50 évben a technikai fejlődés és tömegtermelés szüntetett meg régi, hagyományos szakmákat. Ma már nincs töltőtolljavító, vándorköszörűs, drótostót, nyomdai szedő, telefonközpontos, írógépszerelő, villamoskalauz, szemfelszedő-műstoppoló, sorompóőr és gépírónő. Nem készül több a Rátkai-féle szegedi papucsból sem, klasszikus tévészerelőre pedig már alig van szükség.
– A párom és az édesapja is ács, ezért amikor tavaly leérettségiztem a Mórában, ezt a szakmát választottam, most elsős vagyok – mondta a 18 éves szegedi Fövényes Anikó. Ő az egyetlen és az első női ács a szakképzési intézmény, a Baustudium Kft. 26 éves múltjában. – Nincs tériszonyom, vállalom a nehéz munkát. A munkaruhámmal van csak gond, nem kapható a méretemben.

A tanműhelyben az ácsok éppen a sárkányhajó-egyesület mólójának deszkapallóján dolgoztak, közösen a hegesztőkkel, akik a vasvázat készítették.

A sándorfalvi, 16 éves Gál László elárulta, tudatosan készült hegesztőnek, tanárai, édesanyja elmagyarázták neki, hogy ez egy népszerű, keresett szakma. Eddig még nem bánta meg a választását.
Egy jó szakma most már itthon is aranyat ér. Fotó: Frank Yvette (galéria)
– A hegesztő- és a lakatosszakma szerintem a legkeresettebb, mivel a jó szakemberek már elmentek külföldre, itthon csak a gyengébbek maradtak – állította fel a szakmák rangsorát saját tapasztalatai alapján Vér Sándor, a Baustudium Kft., a legnagyobb Csongrád megyei gyakorlati képzőhely ügyvezető igazgatója.

– Lakatosnak jelenleg egyik évfolyamunkon se tanulnak, a hegesztő tanulók körülbelül 15-en vannak. Nálunk a kőműves-hidegburkoló szakma áll a második helyen. Az ácsok is elöl vannak a rangsorban, de belőlük nincs hiány. A tetőfedés ugyanis egy befejező munka, kevesebb emberre van szükség, mint a házépítéshez, amikor kőművesek hosszú időn keresztül építenek, vakolnak, burkolnak. A megyében ácsnak összesen 10-en, közülük Szegeden mindössze 4-en tanulnak az összes évfolyamon.
 
A legkeresettebb szakmák 2015-ben

A Csongrád Megyei Kormányhivataltól kértünk adatokat arról, melyek voltak a legkeresettebb szakmák 2015-ben. A foglalkoztatók legnagyobb számban tehergépkocsi-vezetőt és kamionsofőrt, a második helyen targoncavezetőt, harmadikként bolti eladót vettek volna fel. A targoncavezetés népszerűségéről már írtunk, amikor az első helyen állt a rangsorban (Targoncásnak áll a világ, 2015. március 2.). A top 10 így folytatódik: húsfeldolgozó, lakatos, kőműves, villanyszerelő, szakács, pék, hegesztő. A lista alátámasztotta a Baustudiumban szerezett tapasztalatainkat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Krimi magazin: Ön megtalálja a tettest?

A Délmagyarország Krimi magazinja rejtélyes-szórakoztató olvasmányt kínál minden titokra kíváncsi… Tovább olvasom