Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Egy katona naplójából

Szeged - Édesapja háborús években írt naplójából és leveleiből szerkesztett könyvet Erdei László, az SZTE Növénybiológiai Tanszékének oktatója. A „Hazámhoz híven..." című kiadványban egy tüzér szemszögéből olvashatunk történelmi eseményekről és a hadifogságban töltött évekről.
– Négyévesen láttam először édesapámat, amikor hazajött a hadifogságból. Rendszeresen küldött a családnak levelet, 1948 márciusában ezt írta: „...mire megyek, kicsi fiunk ültetvényei is rügyeznek..." – ez a „bizonyíték" arra, hogy már hároméves koromban is növényekkel foglalkoztam – mondta mosolyogva Erdei László. A Szegedi Tudományegyetem Növénybiológiai Tanszékének egyetemi tanára számos figyelemre méltó szakmai írást publikált pályája során, januárban azonban más műfajjal is megpróbálkozott: „Hazámhoz híven..." címmel könyvet szerkesztett édesapja, Erdei László tüzér naplójából.

– Fiatalabb koromban többször is elolvastam a naplót. Később fénymásoltuk és lefűztük a családnak, hogy ne a régi lapokat gyötörjük. 2009 nyarán begépeltem, egy évre rá megszerkesztettem, szeptemberre kész is volt a kézirat – mesélte. A kiadvány januárban jelent meg, Törtelen, Budapesten és Szegeden is bemutatták.

Évtizedeken keresztül őrizgette Erdei László szolgálati idejében írt naplóját a család. Fotó: Frank Yvette
Évtizedeken keresztül őrizgette Erdei László szolgálati idejében írt naplóját a család.
Fotó: Frank Yvette

Erdei László a napló és a levelek tartalmán nem változtatott, sőt az eredeti kéziratos lapok és fényképek másolatai is belekerültek. Rövid előszót írt hozzá édesapja élettörténetével és a családi háttérrel. A könyvben egy közkatona benyomásait olvashatjuk el a második bécsi döntést megelőző román–magyar konfliktushelyzetről, majd a döntést követően az erdélyi bevonulás napjairól. Ezt követi a Délvidéken 1941 tavaszán folytatott harcokról szóló beszámoló, majd a szovjet frontháttérről, Ukrajnából írt tudósítás.

– Apám egész hosszan ír a naplóban egy temerini családról – Szerbiában 40 napig állomásozott a sereg. Ekkor fényképezte le Péter Gyurkát és Lacit. Levelet írtam a temerini újság szerkesztőjének, egész oldalon hozták a történetet és a naplóbejegyzés ide vonatkozó részét. Így sikerült felvennem a kapcsolatot a képen szereplő fiúkkal, akik mostanra 80 éves idős urak – hallottuk Erdei Lászlótól. Egy másik nagy volumenű munkával is a közelmúltban végzett: elkészítette az Erdei família családfáját, egészen 1686-ig nyúlt vissza. Így derült ki, hogy Erdélyi Lajossal, a Szegedi Tudományegyetem nyugdíjas professzorával ükunokatestvérek.

Közös bemutató

A férj a könyvét, a feleség a festményeit mutatta be március 24-én az MTA SZAB-székházban. Erdei László neje, Maderspach Katalin neurobiológus, és az MTA doktora. Első önálló tárlatát 1999-ben rendezte Szegeden. Festészetében – ahogy a tudományban is – a szépséget, a rendet keresi. Képein igyekszik visszaadni a természet szín- és formagazdagságát. Az április 16-áig látható kiállítás az Arcképek címet viseli. A képek között szerepel Erdei László édesapjának és édesanyjának, valamint saját szüleinek és ükanyjának, 1848 hősének, Maderspach Károlyné Buchwald Franciskának portréja is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balástyának is van bölcsődéje

Balástya - Átadták Balástya bölcsődéjét, amely 53,2 millió forintból épült. Tovább olvasom