Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Egy konyakmeggy is a jogsiba kerülhet

Szeged - Akár egy konyakmeggy elfogyasztása után is elszíneződhet az alkoholszonda. A szigorítás után már ennyi is elég lehet ahhoz, hogy egy közúti ellenőrzés során a helyszínen elvegyék a sofőr vezetői engedélyét.
Konyakmeggyet ettünk, majd rögtön szondát fújtunk a Szegedi Rendőrkapitányságon, ahol már egy szem alkoholos bonbon elfogyasztása után sárgáról zöldre színeződött a hagyományos szonda. A digitális készülék három konyakmeggy után sem mutatta ki az alkoholfogyasztást. A vasárnap életbe lépett új jogszabály – amely szerint már minimális alkoholfogyasztás után a helyszínen elvehetik vezetői engedélyünket – kíváncsivá tett bennünket: mennyi kell ahhoz, hogy elveszítsük a jogosítványunkat.

– Alkoholtartalmú süteményt eddig sem volt célszerű autóvezetés előtt fogyasztani, hiszen már az is befolyásolhatja a képességeket: tompulhatnak a reflexek. A gyakorlatban azonban nem ismerek rá példát, hogy valakinek néhány darab, alkoholtartalmú bonbon miatt vették volna el a jogosítványát – állította Kónya Zsolt, a Szegedi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője. Azt is elmondta, az eljárást vezető rendőr a szabályoknak megfelelően jár el, ha bevonja a jogosítványt, amikor a szonda jelez, hiszen abban az esetben felmerülhet, hogy szabálysértés történt. Ha a kocsi vezetője ragaszkodik ahhoz, hogy csak néhány bonbont evett, és nem tudják a helyszínen egyértelműen tisztázni a helyzetet, bevihetik a rendőrségre, ahol Seres-ethylométerrel mérik meg a légalkohol szintjét, vagy vérvizsgálatot kérnek. Az esetek többségében mindkét vizsgálatot kétszer ismétlik meg, így egyértelműen kimutatható az alkohol lebomlásának folyamata. Az eljárással kiszűrhetik a későn elvégzett vizsgálatok miatti alacsonyabb értékeket is.

A digitális szonda nem mutatta ki a konyakmeggy-fogyasztást. Fotó: Miskolczi Róbert

Előfordulhat, hogy az igazoltatott autó vezetője megtagadja a szonda megfújását. Ebben az esetben a rendőr, ha megalapozottnak látja a gyanút, jogosult az érintettet vérvételre előállítatni.

Ittas vezetők

Csongrád megyében 748 – ebből Szegeden 377 – személyi sérüléssel járó baleset történt az elmúlt évben. Közülük 126-an ittasan ültek a volán mögé: a szerencsétlenségekből öt halálos kimenetelű volt. Ebből négy Szeged illetékességi területén.

A véralkohol-tartalomra vonatkozó szabályok nem változtak: 0,8 ezrelék alatt szabálysértés, míg afelett vétségnek, azaz bűncselekménynek minősül az alkoholfogyasztás. A légalkoholszint, vagyis a kifújt levegőben mért alkoholtartalom esetében a 0,5 milligramm/liter alatt beszélhetünk szabálysértésről, felette pedig vétségről.

Januárban a pontozás is szigorodott: a szabálysértésért három helyett ötöt, a bűncselekményért pedig hét helyet kilenc hibapontot is a „számlánkra" írhatnak – tudtuk meg a szakembertől, aki hozzáfűzte: a vasárnap hatályba lépett jogszabályt, mely szerint a helyszínen elveszik az ittas vezető jogosítványát, korábban már éveken át alkalmazták Magyarországon.

A svédcsepp és a töltött káposzta is veszélyes lehet

A svédcsepp negyven százalék alkoholt tartalmaz, még az előírt adag, azaz napi háromszor húsz csepp is kimutatható lehet szonda segítségével. Persze ez attól is függ, hogyan hígul fel a szervezetben. Az elővigyázatosságra figyelmeztetik a sofőröket. Számos gyógyhatású készítmény, cukorka is tartalmaz alkoholt, ezért érdemes odafigyelni az elfogyasztott mennyiségre. Még a táplálkozás is veszélyeztetheti jogosítványunkat: szakértők szerint a kémiai-biológiai erjedés alkoholszint-emelkedést eredményezhet. Egy nagy adag töltött káposzta elfogyasztása után egy-másfél órával a savak már felbontják az ételt, ami szeszes érzetet okoz. Két joghurt is okozhat hasonló kellemetlenséget az autósnak.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. ifj. Nagy Gábor 2008. január 24. 22:01
  „(ez a cikkhozzászólási rendszer meg nagy rakás micsoda egy biliben, mert nem ismeri még a BBCode-okat sem, amit a Dm-fórum egyébként igen)”
 • 33. ifj. Nagy Gábor 2008. január 24. 22:00
  „A papok ügye vihar volt egy pohár biliben...

  [url=http://www.hirado.hu/cikk.php?id=256529]Munkaköri kötelesség vagy törvénytelen cselekedet? Ugrik a papok jogosítványa ha elszíneződik a szonda? - MTV Híradó[/url]

  [i]Kondorosi Ferenc szerint a misénél használt bormennyiség után nem színeződhet el a szonda. Az egyik kereskedelmi televízió híradója csütörtökön megkérte a kormánybiztost, hogy igyon meg fél deci bort, annyit, amennyit nagyjából egy pap három mise alatt megiszik, majd megfújatták vele a szondát. Kondorosinak igaza lett.[/i]”
 • 32. ifj. Nagy Gábor 2008. január 24. 14:58
  „Ellenzéki, már megint frusztrál, hogy a te hülyeségeiddel egy lapon normális dolgok is elhangzanak? :-))))”
 • 31. mz/x 2008. január 24. 06:43
  „http://index.hu/politika/belfold/bor2415/

  Ezek szerint a papok eddig is ittasan vezettek!!!!!!!!!!!!???????”
 • 30. smalltown 2008. január 23. 00:02
  „Ez a lo masik oldala. On dont: eszik vagy vezet! Majd lesznek "vezeto toltottkaposztak, vezeto bonbon meggyek, vezeto joghurtok stb....
  Amugy azzal egyetertek, hogy aki vezet, ne igyon. Nade azert nem agysebeszet olyan merot kidolgozni, ami nem dudal az erjedo toltottkaposztara, mert nem hiszem, hogy attol befolyasolt allapotba kerul valaki is, tehat ezert buntetni kisse abszurd!”
 • 29. Bebe 2008. január 22. 21:49
  „Szerintem egetverő faszság ez az egész! Ilyen alapon MINDEN közlekedési kihágásért AZONNAL be kellene vonni a jogsit, mert ráadásul azokat józanul követi el az ember!”
 • 28. maci52 2008. január 22. 19:50
  „Szegény képviselők,politikusok,előljárók,irány a detox vagy ugrik a jogsi.Reszkessetek nyakkendős rablók.”
 • 27. royal 2008. január 22. 19:44
  „Nem hiszem el, hogy valaki ezt feltudja úgy fogni, hogy teljesen természetes ha pl 2joghurt után elveszik a jogsit! A lényeg nem azon van hogy mindenáron szeszes italt akarok fogyasztani a vezetés előtt, hanem hogy különböző ételek is kiváltják ezt, és azután oda a jogsim. Pár éve van jogsim, de még egy korty sör után sem vezettem. Ha tudom, h iszok, nem kocsival indulok.
  De ez azért már röhely. Kimegyek a nagyihoz, megkínál valamivel, a vitrinjéből, aztán cseszhetem. :)”
 • 26. Ellenzéki 2008. január 22. 19:38
  „Tessenek már elmondani, hogy a rend állítólagos őreit ki fogja szondáztatni?
  Ugyanis látható néha a karón varjú.”
 • 25. Ellenzéki 2008. január 22. 19:35
  „A 23.-nak!
  Már megint osztod az észt te kis mindenhez, valójában semmihez sem értő eszkátés buszsofőr?!
  Ne okoskodj mert úgysem értesz hozzá!”
 • 24. szkeptikus 2008. január 22. 16:43
  „Tudja valaki, hogy mennyiért lehet kapni egy használt de működőképes trafit? És a bünti hány%-át kapja meg a maszektrafis?
  Arra gondoltam ha netán megbuknék a "tőtött" káposztával és oda lenne jogsim s, vele a munkahelyem akkor vennék egyet. Alkalmaznék egy sofőrt akinek még van jogsija, én meg csípőből fotóznám a sok "kis szorgos hangyát" akiket rászorít a teljesítményvolumen a sietségre! ...Követve a példámat rövidtávon fellendülne a "munkaerőpiac, és a költségvetési büdzsé", hiszen egy elvesztett munkahely rögtön kettőt generálna... és így tovább!”
 • 23. ifj. Nagy Gábor 2008. január 22. 16:00
  „17. K 2008.01.22 13:47
  "748-ból 126 esetben volt ittas a vezető - ez körülbelül a balesetek 20%.
  Egyik e heti Metro-ban volt egy statisztika miszerint 1 millió 400 ezer szondáztatásból 50 000 lett pozitív - 3%
  Szóval az autósok kb 3%-a vezet alkohol fogyasztása után (de ezek jelentős része nem követne el kihágást ha nem zéró tolerancia lenne a törvényben), és Ők okozzás a balesetek 20%-át.
  De mi van a másik 80%-al?"

  A másik 80%-ot 97%-nyian okozzák, tehát az alkoholfogyasztók arányaiban több (20%-ot 3%-nyian) balesetet okoznak!”
 • 22. Jozsi 2008. január 22. 15:29
  „Ismerve a rendőrség jogkövető magatartását, azért nagyobb jogbiztonságot eredményezne, ha a szigorítás előtt a jogszabályokat is némileg módosították volna (pl. az ilyen minimális alkoholszint tolerálásával). Kevéssé nyugtat meg, hogy gyakorlatilag a rendőrön múlik, elveszi-e a jogsimat azért, mert mondjuk joghurtot vagy ne adj isten, konyakmeggyet ettem, amivel a közlekedés biztonsága egy szemernyit se nő, de a szigor értelmetlen prezentálására kitűnő.”
 • 21. skorpio21 2008. január 22. 14:41
  „Addig amíg nem lesz több rendő,az ellenőrzések sem szaporodnak, addig az új szabályzóknak sincs sok értelme.Legalább is az eddigiekhez képest.Most egy kicsit ráhalytottak a "fiúk",de szerintem két hét múlva vissza áll minden a régi kerékvágásba.
  Ahol kell ezután se lessz rendőr(lásd 43-as,forgalmas kereszteződések stb.),mert nem lesz rá elég közeg.”
 • 20. El Nyomottka 2008. január 22. 14:30
  „Egy alkohol közömbösítő tesztje a zindexen:
  http://index.hu/kultur/eletmod/0814alqhol/”
 • 19. csapodár 2008. január 22. 14:14
  „Remélem a renöreink elöször a "tisztelt"képviselőinket fogják ellenörizni,nem ártana már a karcsusítás a parlamentben,mivel nekünk kis embereknek semmi örömünk és hasznunk nincs a sok léhútő miatt.”
 • 18. El Nyomottka 2008. január 22. 14:12
  „Vegyék el a piásan vezetők jogsiját azonnal, DE a vérvétel eredményét nem lehetne gyorsított eljárásban megkapni???

  Azért az rohadt nagy szopás lenne, ha egy embörös töltött káposzta után napokra (vagy hetekre?) elveszíteném a jogsimat - és ezzel a munkámat is... :-/”
 • 17. K 2008. január 22. 13:47
  „748-ból 126 esetben volt ittas a vezető - ez körülbelül a balesetek 20%.
  Egyik e heti Metro-ban volt egy statisztika miszerint 1 millió 400 ezer szondáztatásból 50 000 lett pozitív - 3%
  Szóval az autósok kb 3%-a vezet alkohol fogyasztása után (de ezek jelentős része nem követne el kihágást ha nem zéró tolerancia lenne a törvényben), és Ők okozzás a balesetek 20%-át.
  De mi van a másik 80%-al? Akik józanul vezetnek állat módjára, nem tartanak követési távolságot, állandóan mobilon beszélnek vezetés közben.
  Ez az egész arról szól, hogy eltereljék a figyelmet a valós problémáról, a béka segge alatti közlekedési kultúráról. ennél egyszerűbb összefogdosni sok szerencsétlent + egy-két valódi részeget...”
 • 16. amigo 2008. január 22. 13:07
  „Szerintem aki vezet az kibirja konyakosmeggy nélkül is a napot. Amúgy meg alkohol fogyasztás után eddig se lehetett(legálisan )vezetni mégis naponta ezrek tették meg ezt, persze nem mindenki bukott le ellenörzésen.”
 • 15. gonoszka 2008. január 22. 13:03
  „Emberek... eddig nem így volt? Eddig nem színeződött el mástól a szonda? Csak most, hogy azonnal büntetnek? Ne szórakozzatok már... Én is vezetek, és egyértelműen támogatom a módosítást, aki iszik ne vezessen!”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha nem bírod a gyűrődést, ne menj turkálóba!

Szeged - Az első óra a nagyvadaké a szegedi turkálókban. A vevők válogatás nélkül pakolják zsákokba a használt ruhát, majd a fal mellett átnézik a zsákmányt. Tovább olvasom