Délmagyar logó

2016. 09. 30. péntek - Jeromos 12°C | 24°C

Egy különc Nobel-díjas: Bert Sakmann

Szeged - Einsteinhez hasonlóan nem visel zoknit, a nyitóünnepség helyett inkább a városban sétált, megkóstolta a szegedi halászlét, amelyről diplomatikusan nyilatkozott. A 9 fős Nobel-díjas csapat egyik legérdekesebb figurája a két méter magas német fiziológus, Bert Sakmann volt.
– Sétáltam a városban, majd pedig megtartottam az előadásomat – válaszolta Bert Sakmann arra a kérdésre, hogy merre járt a csütörtöki nyitóünnepség idején. A Szent-Györgyi-konferencia egyik különleges Nobel-díjasa a német fiziológus volt. A 4 napos rendezvény szervezői csak elvarázsolt figuraként beszéltek róla. Azt mondták: a 8 másik tudósra egy csöppet sem hasonlít.

Bert Sakmannt mindig érdekelte az 1956-os forradalom. Fotó: Schmidt Andrea
Bert Sakmann az ópusztaszeri körképnél. Fotó: Schmidt Andrea


– Szeged csodálatos város. Nagyon tetszett, hogy mindenki rendkívül barátságosan viselkedett velem – mondta Bert Sakmann, aki egy belvárosi üzletbe is betévedt sétája során. A 70 éves férfitól megtudtuk, hogy megkóstolta a szegedi halászlét is, de elmondása szerint ő nem ehhez az ízvilághoz szokott, ugyanakkor hangsúlyozta: jobb, mint a legtöbb amerikai étel.

A fiziológus gyakorlatilag mindent tud az 1956-os eseményekről, ezért is szeretett volna régóta Szegedre jönni. Elmondása szerint első útja az Auditorium Maximumba vezetett a bölcsészkaron. – Jó érzés volt belépni abba a terembe, ahonnan elindult a forradalom, ez a téma mindig érdekelt. Sokat beszélgettem erről a helyi professzorokkal – magyarázta. Bert Sakmann szombaton Ópusztaszeren is járt, mert mint mondta, szerette volna látni, hogyan kezdődött a magyar történelem.

A professzor 1991-ben az egyedi ioncsatorna működésének vizsgálatáért kapta a Nobel-díjat. Az elismeréssel 10 millió svéd korona, körülbelül 300 millió forint jár. Bert Sakmann kérdésünkre elmondta, hogy a pénz nagy részét saját alapítványába és kutatásokba fektette. A maradékot pedig betette a bankba.

A Nobel-díjas tudóssal szombaton, a Tudományok Fájának ültetésekor sikerült néhány mondatot váltanunk, miután maga is lefotózta, amit érdekesnek talált. Pár percünk volt csupán, mert indult Budapestre. Így sajnos nem maradt időnk megkérdezni, közrejátszik-e abban Einstein, esetleg Faludy György, hogy hozzájuk hasonlóan ő sem visel zoknit.

Olvasóink írták

 • 3. Mignon 2012. március 26. 17:03
  „Kb. 3-eve a "Die Welt" ujsagiroja megkerdezte töle, hogy
  -"Professzor Ur!
  Ön miert nem hord zoknit?",
  amire ö, ha jol emlekszem akkor azt valaszolta, hogy

  -"Baratom!
  Ugye milyen hülyen neznek ki, ha zoknit huznak a cipömre...?"
  :)

  (kerestem a neten a cikket, de nem talalom)”
 • 2. antimater 2012. március 26. 15:14
  „A zokni a legfontosabb és punktum ! :D))))) De nem?”
 • 1. Mike3 2012. március 26. 12:29
  „tényleg ennyire fontos kérdés a zokni?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dugonics tér: fellebbezések késleltetik a kezdést

Hónapokat csúszhat a Dugonics tér felújításának kezdete, de a befejezési határidőn ez nem változtat. Tovább olvasom