Délmagyar logó

2018. 11. 20. kedd - Jolán 2°C | 8°C Még több cikk.

Egy lányka könnycseppje a hunyor

Egy lányka könnycseppje a hunyor
A meteorológiai tavasz ugyan csak március 21-én kezdődött - ráadásul sokszor még csak névleges, hiszen hideg lehet -, de hírnökei már jóval korábban megjelentek.
Amikor az első hóvirágok kidugták fejüket a még zord talajból, fellélegezhettünk, és bátran elkezdhettük várni a tavaszt. De nem a hóvirág az egyetlen, amely korán, már akkor nekilát a virágzásnak, amikor a természet még pihenni látszik.

A sárga virágú csillagos téltemető is az úttörők közé tartozik, amely mutatós szőnyegként terül szét, ha élőhelyét nem bolygatják. De nem is érdemes piszkálni, hiszen védett, ráadásul mérgező szépségről van szó.
 

A hunyor egyes fajai már akár karácsonykor is virágozhattak, és bár gyönyörűek, kifejezetten mérgezők, főleg a fekete hunyortól kell tartani, amely egyébként vakító fehér virágokkal nyílik – nevét fekete színű gyöktörzséről kapta. Karácsonyi rózsaként is emlegetik, és egy szép legendát fűznek a létezéséhez.

Eszerint egy fiatal lány hóra hullott könnycseppjei helyén nőtt ki a földből. A lány azért sírt, mert nem tudta megajándékozni a megszülető Jézust. Nem csak virágok, cserjék, mint a jázmin vagy a varázsmogyoró is jelzik a tavaszt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állatvédelmi rajzpályázat iskolásoknak

Az én házi kedvencem címmel országos rajzpályázatot hirdetett általános iskolásoknak az Országos Állatvédelmi Alapítvány. Tovább olvasom