Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Egy lapáttal rátesznek az árra

Novembertől 20 százalékkal szerette volna drágábban adni a kenyeret és a péksüteményeket a sütőipar, de csak 10 százalékos drágulást fogadott el a piac. A kereskedők nagy része indokoltnak tartja az áremelést.
Jövő hónaptól a vásárlónak jobban a zsebébe kell nyúlnia, ha kenyeret vesz Fotó: Karnok Csaba
November első két hetében előreláthatólag tíz százalékkal drágulnak a péktermékek, a kereskedők ugyanis elfogadták, hogy az ágazat súlyos helyzetbe kerülne e nélkül – nyilatkozta Ilonka Boldizsár, a Magyar Pékszövetség elnöke. Ezt megerősítette Varga László, a szegedi Bajor Pékség tulajdonosa, a Novoback Kft. ügyvezető igazgatója – aki a pékszövetség Békés és Csongrád megyei régióelnöke is. Azt tapasztalja, a kiskereskedők egy része elismeri és „várja" a drágulást, a multikkal szemben azonban nem tudják érvényesíteni az elképzeléseiket.

Minden péknek saját magának kell megegyeznie a vevőjével és kérni a megértését, hiszen nem beszélhetnek össze, ezt ugyanis törvény tiltja. Az áremelés indokolt mértéke 20 százalék lenne – eredetileg ez volt az elképzelés –, hiszen két éve nem sikerült ötről a hatra jutni, sőt egy időben még csökkenteni is kellett az átadási árakat. „Mindenki a túlélésre játszott" – mondta a szakember.

Katona István, a vásárhelyi Stefi vegyesbolt tulajdonosa megérti a pékeket, tisztában van a gondjaikkal, azzal is, hogy a tönk szélén állnak. Kérdésünkre válaszolva elmondta, elfogadja az áremelést, aminek következtében novemberben a fehér kenyér bolti ára nála 130-160
Pékmesterek kenyere

Csak a kenyér és a péksütemények ára viselhetetlenül alacsony, a különlegességek nem okoznak veszteséget a pékeknek. A gond az, hogy árbevételük 70 százalékát még mindig a napi tömegcikkek hozzák. Mivel olcsó kenyérben nem tudják hajazni a saját sütödével rendelkező multikat, elhatározták, minőségben nyújtanak utolérhetetlent: a pékszövetség szabadalmaztatott egy Pékmesterek kenyere elnevezésű hosszú érlelésű, kovászos, a házilag készült kenyérre emlékeztető különlegességet. Ezt novembertől csak a szövetség tagjai süthetik, és majd 230-250 forintért árulják kilóját a boltokban. 
forintra emelkedik, fajtától függően.

Balázs András, a tápéi Balázs Pékség tulajdonosa a témával kapcsolatban kifejtette: legalább a gázáremelés költségeit fedezni tudják, ha sikerül többért eladni a kenyeret. Ő maga mintegy 200 kereskedőnek szállít, mindegyikkel nem tud tárgyalni, de reméli, elfogadják a javasolt árakat. Hozzátette: szomorú, hogy a magyar üzletláncok sem különbek a multiknál és nem foglalkoznak azzal, hogy tönkremehet a szakma. Szegeden különösen nehéz kenyeret eladni, mivel még Pécsről is hoznak ide árut a pékek, arcpirító áron, „mintha elment volna a józan eszük" – tette hozzá.

Az áremelkedést egyébként a gáz drágulása kényszeríti ki, de egyéb költségek is hozzájárulnak. Az ágazat nehéz helyzetét jellemzi, hogy az országban másfél év alatt közel száz pékség zárt be. Csongrád megyében néhány kisebb pék tett lakatot az üzemre, de azok nem voltak tagjai a pékszövetségnek, ezért pontos információk sincsenek róluk.

A péksütemények nettó átadási ára darabonként 1-1,30 forinttal emelkedhet a 10-13 forintos jelenlegi szinthez képest. A fehér kenyérnél novembertől 13 forinttal magasabb árakat várhatunk kilónként, ami 105 és 135 forint közötti átadási árat jelent majd, erre még rárakódik az általános forgalmi adó, és az üzletek árrése.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötven év után jöttek össze

Az elmúlt ötven évben először rendezett osztálytalálkozót a szegedi Rókusi Általános Iskola 1955-ben… Tovább olvasom