Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Egy meghirdetett állásra százan is jelentkeznek

Szeged - Míg a szakmunkásoknak szóló álláshirdetéseket kiemelt helyen, keretbe foglalva adják fel a cégek, diplomásoknak legfeljebb saját honlapjukon ajánlanak lehetőségeket. Leszámítva a vezető beosztásokat. Ám e nélkül is százával érkeznek az önéletrajzok: a Picknél egy informatikusi állásra 200-an, a Deák-gimnáziumban egy magyartanárira 50-en jelentkeztek nemrégiben.
Csak azoknak a diplomásoknak van keletjük a munkaerőpiacon, akik keresett szakmát választottak maguknak, vagy több oklevéllel is rendelkeznek. A mezítlábas bölcsész, jogász, élelmiszer-ipari mérnöki – Szegeden leggyakrabban előforduló – végzettséggel sokáig kell próbálkozni, egy meghirdetett állásra rengetegen jelentkeznek.

A Pick Szeged Zrt.-nél – amely az élelmiszeripar nehéziparának számít – válogathatnak a szegedi mérnöki karon, a korábbi élelmiszeripari főiskolán végzettekből. Ők azok, akik úgy gondolkodnak: kézenfekvő a helyi óriáscéget, a Picket ostromolni a diplomájukkal. Varga Lászlóné, a zrt. humánpolitikájával foglalkozó cégének vezetője elmondta, dúskálnak a munkaügyi, társadalombiztosítási ismeretekkel felvértezett diplomásokban is. Tavaly pedig egy informatikusi állásra csaknem 200-an adták be pályázatukat. Ugyanakkor szakmunkást nem kapnak a piacon, ezért gyakori hirdetők, figyelemfelkeltő keretben teszik közzé munkaerőigényüket.

Az állategészségügy és az élelmiszer-ellenőrzés is vonzó célpontja a „széfes" végzősöknek, akár hirdetnek állást, akár nem, hetente érkezik néhány önéletrajz – közölte Szigeti Sándor főállatorvos, az igazgatóság vezetője. Nemrégiben jogászt is kerestek, 41-en jelentkeztek, egy adminisztrátori munkakörre pedig 80-an. A szegedi önkormányzatnál is főleg a jogászokban dúskálhatnak, előfordult, hogy egy gyámhivatali állást közel 30-an céloztak meg – mondta Muhari Éva személyzeti osztályvezető.

Ugyanakkor műszaki területre jóval kevesebb pályázat érkezik.
A Deák-gimnázium jelenleg egy angoltanári állást hirdet: mivel a pályázatok beadásának majd csak november végén jár le a határideje, a jelentkezők számáról még nem tudott nyilatkozni Kiss Gábor igazgató. Azt viszont elmondta, hogy a nyáron a magyartanár-aspiránsokban dúskáltak, az egy állást 50-en szerették volna megkapni. A beérkezett önéletrajzokat az igazgatóhelyettessel, munkaközösség-vezetővel közösen nézték át, majd az interjúra már csak 6 jelentkezőt hívtak be, és közülük választották ki a legmegfelelőbbet. Az igazgató hozzátette: csak január 1-je óta ilyen sok a jelentkező, korábban ugyanis nem kellett kötelezően meghirdetni a közalkalmazotti állásokat.

Ellenpélda

A kisteleki gimnázium matektanárt keres, de még nem talált. Tóth Gabriella igazgatóhelyettes elárulta, ketten aspiráltak mindössze a meghirdetett állásra, de nem váltak be. Ők Szegedről, illetve Röszkéről jártak volna ki tanítani. Ez az eset már példa arra, hogy évente alig 5-6 természettudományi végzettségű tanár kap diplomát egy-egy szakon, ezért lassan „elfogynak" a matek- és fizikatanárok. A témával lapunk is foglalkozott korábban.

Olvasóink írták

  • 1. vélekedő 2008. október 09. 07:50
    „"Ez az eset már példa arra, hogy évente alig 5-6 természettudományi végzettségű tanár kap diplomát egy-egy szakon, ezért lassan ,,elfogynak" a matek- és fizikatanárok. A témával lapunk is foglalkozott korábban."

    Ha foglalkozott, akkor miért nem az a kapcsolódó cikk????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete pont: Graffiti a Csongrádi sugárúton

Szeged - Már megint egy graffiti. Az utcai „firkászok" a világ legszorgalmasabb és… Tovább olvasom