Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Egy nyertes médiapályázat után újra érdeklődnek egy 8 éves szegedi sztori után

Szeged - A szegedi Deák Ferenc utcai óvoda bezárásáról írt cikk nyerte a Transparency International és a 444.hu közös pályázatát. Az ügyről 2007 és 2009 között lapunk is részletesen beszámolt. Idézzük fel a történteket.
A szegedma.hu hírportál egykori újságírója, Dobó Csaba a Transparency International és a 444.hu közös pályázatára nevezte a szegedi Deák Ferenc utcai óvoda 2007-es bezárásáról szóló anyagát. Az írást a zsűri elsőnek választotta, szerzőjét 1000 euróval jutalmazta.

 40 millió volt, kettő nem

A 2007-ben bezárt Deák Ferenc utcai óvoda helyén 2009-ben a Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) nyitott új ügyfélszolgálati irodát. A fideszes Hüvös László és Szabó László önkormányzati képviselők akkor azt mondták, felháborító, hogy az önkormányzat nem tudott néhány milliót biztosítani az óvoda felújítására és korszerűsítésére, az SZKT irodája ugyanakkor 40 millióba került.

Lapunkban 2007 és 2009 között részletesen és nagy terjedelemben számoltunk be az óvoda bezárása körüli botrányról, amit a hírportálok az ország legszaftosabb korrupciós sztorijai között emlegetnek. Az ügy több mint hét év után került ismét az országos sajtó érdeklődésének középpontjába.

Hírek a bezárásról

2007. október 30-án írtuk meg, hogy december elsejétől bezárja az önkormányzat a Deák utcai óvodát. A szülők nem értették, miért nem tudhattak erről a beíratás előtt. Az óvodában 47 gyermekkel foglalkoztak, közülük 12 autista vagy Down-szindrómás volt. A Deák utcai óvoda 1972 óta működött önkormányzati intézményként.

Solymos László alpolgármester akkor azt mondta, az ÁNTSZ hatósági ellenőrzést végzett, és az intézmény nem felel meg bizonyos egészségügyi követelményeknek: nincs önálló szociális blokkja, konyhája, orvosi szobája, nem különül el a gazdasági és a főbejárat, illetve egyedül ennek az óvodának nem volt Szegeden játszóudvara.

Ingatlanspekulációt sejtettek

Az akkori ellenzék ingatlanspekulációt és a szerencsejáték-lobbit látta a háttérben.

Egy évvel később, 2008. november 2-án Kohári Nándor fideszes önkormányzati képviselő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy „sötét üzleti ügyek és a kaszinólobbi nyomulása miatt" kellett bezárni a sajátos nevelési igényű gyerekeket is gondozó óvodát. Kohári szerint az egykori óvodától százötven méterre már kulcsra kész, nyitás előtt áll egy játékkaszinó. Kijelentette: a városvezetés előbb döntött az óvoda bezárásáról, majd utána keresett indokokat hozzá.

Néhány hónapig működött csak a kaszinó 2009 tavaszán a Híd utca és a Roosevelt tér sarkán.. Fotó: Frank Yvette
Néhány hónapig működött csak a kaszinó 2009 tavaszán a Híd utca és a Roosevelt tér sarkán.
Fotó: Frank Yvette

November 4-én arról számoltunk be, hogy már abban a hónapban megnyílhat egy játékterem, amely 150 méterre van a 2007. decemberben bezárt Deák utcai óvodától. A Fidesz szerint a baloldali városvezetés a játékterem miatt szüntette meg az intézményt. Solymos azt állította: az ügyben az önkormányzatnak sem az építési, sem a működési engedély kiadásában nem volt hatásköre.

Megnyitott és bezárt

A Híd utcai német tulajdonú Merkur Casino végül 2009 márciusában nyitott meg, majd néhány hónap múlva üzleti okokból bezárt. Információink szerint a berendezés egy része ma is ott porosodik a lepusztult épületben. Az ügyet ismerő informátorunk úgy véli, a szerencsejátékos cég felsővezetői valószínűleg sejtették, hogy a 2010-ben hatalomra került Orbán-kormány hamarosan bezáratja a játéktermeket.

Vége a játéknak

Erre két évvel később került sor. A 2012. október 10-étől hatályos törvény szerint pénznyerő automatákat ezentúl kizárólag játékkaszinókban lehet üzemeltetni. A korábban kiállított játékterem-engedélyek, valamint a pénznyerő automata üzemeltetésére jogosító engedélyek hatályukat vesztették.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alternatív országvédelmi akcióterv

Elítélte Orbán Viktor kormányfő hétvégi, migrációt érintő kijelentéseit és alternatív országvédelmi akcióterv elkészítését jelentette be kedden Strasbourgban Ujhelyi István. Tovább olvasom