Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Egy nyuszi tíz éve – felelősen a tapsifülesekért az ÁRKÁD-dal

A húsvét jelképeivé vált kis nyuszik húsvét tájékán gyakorta válnak ajándékká. Vajon a jövő gazdijai tudják-e, mit vállalnak?
Egy kis nyusziból ugyanis hamar nagyobbacska lesz, és a tapsifülesünk akár tíz évig is élhet. Csak akkor ajándékozzanak élő nyuszit gyermekeiknek, ha mindent tudnak vállalni, ami a nyulacskák gondozásához és szakszerű tartásához szükséges és elengedhetetlen.

Amennyiben kételyeik vannak, inkább plüssjátékban vagy csokinyusziban gondolkodjanak! Élő nyuszival a gyerekek húsvétkor az ÁRKÁD állatsimogatójában is találkozhatnak. Döntsenek felelősséggel!
A nyuszik nem kedvelik, ha rendszeresen kézben kell lenniük. Jobban szeretnek a saját kis lábaikon tipegni. Kellő nyugalmat kell nekik biztosítani. Minimum 100×75×45 centiméteres élettérre van szükségük. Lakhelyüket puha anyaggal kell kibélelni, ezt rendszeresen cserélni, tisztítani kell. A ketrecet nyugodt, csendes helyre kell tenni. Van megfelelő és elég nagy tér a lakásban? Fontolják meg! Sokan kiengedik a nyulakat a lakásban. Ám ezek a kis tapsik szeretik megrágcsálni az elektromos vezetéket. Kárt tehetnek magukban és a lakásban is.


Mindemellett bebújnak a bútorok alá, a résekbe, ezért az a helyes, ha ezek takarásáról, eltorlaszolásáról is gondoskodunk. A kertes ház sem feltétlenül megoldás, hiszen könnyen elkóborolhatnak a kis állatok, ha elkalandozik a figyelmünk. A nyulak permetmentes zöldségeket, friss lucernát, szénát esznek. Rendelkezni kell tehát olyan forrással, ahonnan ezt rendszeresen beszerzik a szakszerű etetés és táplálás érdekében, akár tíz éven át.

Könnyen megbetegedhetnek a nyuszik, rendelkezni kell tehát olyan állatorvossal, aki a közelben tartózkodik, ha szükség van rá. Az ivartalanításról – különösen több nyuszi esetén – feltétlenül gondoskodni kell. A nyulak orvoshoz szállítását is meg kell tudni oldani. Érzékenyek a tapsifülesek a huzatra és a nyári hőségre is. S ha már a nyárnál tartunk: meg tudják oldani, hogy nyaralás, hosszabb utazás esetén valaki elvállalja a kis állat szakszerű gondozását? És meg tudják oldani ezt akár tíz éven át?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határon át, illegálisan

Több, mint egy tucatnyi illegális határsértőt állítottak elő a rendőrök a hétvégén Csongrád megyében. Tovább olvasom