Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Egy óra sötétség - sokmillió kilowatt spórolás

Szeged – Szombat este fél kilenctől fél tízig kialudtak az SZTE TIK, a dóm, a múzeum, az Öreg hölgy fényei – a Föld Órája kezdeményezésére. A szegedi panelok viszont ugyanúgy világítottak, mint máskor.
A Föld Órája 2007-ben indult az ausztráliai Sydney-ből, majd 2008-ban vált nemzetközivé. Magyarország is ekkor vett először részt az akcióban, amihez akkor még csak négy hazai település csatlakozott. 2009-ben már 88 ország 4 ezer települése és több százmillió ember kapcsolta le együtt a fényeket. Magyarországról 2009-ben 67 település és több mint egymillió ember vett részt a Föld Óráján, rajtuk kívül pedig rengeteg iskola, közintézmény, nagyvállalat és kisvállalkozás. Olyan híres látványosságok borultak sötétbe, mint a tatabányai Turul, a Parlament, a Művészetek Palotája, vagy a szegedi dóm.

Sötétbe borult a TIK. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központja (SZTE TIK) előtt mintegy 150-en gyűltek össze szombat este, hogy megnézzék: lassan kihunynak a TIK fényei. Délután ugyan még esett az eső, de szerencsére a rendezőket nem tréfálta meg az időjárás – estére elállt az égi áldás, a levegő viszont lehűlt. A kicsit nyirkos idő sem tudta visszatartani azokat, akik a TIK-nél rendezett programokra voltak kíváncsiak. Fél kilencig egy, a Föld Órájáról szóló filmet vetítettek, közben meleg teát is felszolgáltak. A TIK sötétbe borulása előtt Majó Zoltán fejlesztési igazgató arról tájékoztatta az egybegyűlteket, hogy a központ egy óra alatt több mint 300 kilowatt elektromos áramot fogyaszt – tehát most ennyit spórolnak. Valamint azt is elmondta, hogy a tanulmányi központ éves energiafogyasztása meghaladja a 2 millió kilowattórát. Fél kilenckor elsötétült a Tanulmányi és Információs Központ, az emeleteken egyesével kapcsolták le a fényeket. A sötétben tűzzsonglőrök szórakoztatták a nagyérdeműt, ezt követően pedig az SZTE-LEN egyetemi zenekar játszott Ákos és egyéb feldolgozásokat. A zenére természetesen nem maradt el a gyertyával hullámzás.

Körülnéztünk Szegeden, hol, mennyire kapcsolták le a villanyt. Abszolút szubjektív módon, 3 helyet kerestünk fel 9 és fél 10 között. A Huszár Mátyás rakparton haladtunk végig a Zápor-tóhoz, onnan a Vértóhoz. A Belvárosi híd fényben úszott, a múzeum, a dóm viszont sötétbe borult. A híd annak ellenére is fényes maradt, hogy a díszfényeket kikapcsolták. A közvilágítás fényei szinte ugyanolyan erővel világították meg a hidat, mint a díszkivilágítás. A Zápor-tónál is fényben úsztak a házak – csak kevesen spóroltak a Föld Óráján. Utolsó utunk a Vértóhoz vezetett. Szinte hihetetlen, de a rókusi telefontorony a környező fényektől is úgy világított, mintha díszkivilágítást is telepítettek volna köré. Érdekes volt megfigyelni, ahogy az egyik tízemeletes ház ablakán kiszűrődő fény megvilágított egy fát – mintha csak fényes nappal lett volna.

Sötétbe borult a TIK. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A Föld Órája nem csak a klímaváltozásra hívja fel a figyelmet – a fényszennyezés is hasonlóan nagy probléma. A Wikipédia szerint: fényszennyezésnek nevezzük az esti égbolt mesterséges fényforrásokkal történő fölösleges, energiapazarló és környezetkárosító megvilágítását. Az emberi és a technikai civilizáció gyors fejlődése oda vezetett, hogy annak a fénynek a mennyisége, amit a városok pazarló világítása jelent, közvetlen környezetkárosító tényezővé vált. Az állandósuló fényszennyezés egészségügyi, közlekedésbiztonsági, ökológiai és tájvédelmi szempontból is kockázatot jelent, mivel az ember és a Föld élővilágát állandóan zavarja, ami hatalmas energiapazarlással és közvetett módon környezetszennyezéssel is jár.


Olvasóink írták

 • 10. török 2010. március 29. 15:38
  „9349779 Te írjál csak ilyen helyesírással, aztán ne csodálkozz, ha a fórumon is műveletlennek tartanak. :)”
 • 9. kispacni 2010. március 29. 09:13
  „Kedves supersand. Energiát spórolunk és az kilowattóra. A kilowatt az teljesítmény. Fizikából egyes a cikk írójának. Erre próbáltunk rávilágítani burgikukaccal :-)

  Amúgy nemis tudom. Nekem néha az az érzésem, hogy a szervezők csak tévé híradójába szeretnének kerülni. Tudod, mint amikor Al Gore nagyképűen átveszi a Nobel díjat nagy kötnyezetvédőként meg klímakutatóként aztán hazamegy hatalmas ranch-ébe, aminek az elektromos fogyasztása egy kisebb városével egyenértékű.
  Itt is Föld órás megjelennek a szervezők a kamerák előtt, aztán beülnek V6-os terepjáróikba és hazamennek. Ennek így semmi értelme :-(”
 • 8. supersand 2010. március 29. 08:53
  „A mozgalom fő célja a figyelemfelkeltés, és csak másodsorban a spórolás.”
 • 7. kispacni 2010. március 29. 08:35
  „3. ez a cím tényleg nem semmi :-) ("sokmillió kilowatt spórolás")”
 • 6. Mike3 2010. március 28. 23:48
  „ühüm... megkérdezném a Föld napjáról a paksi operátorokat is. nagyon komoly probléma ez a szabályozás szempontjából. na nem baj, a sok birka gondolja csak azt, hogy valami nemeset tettek!”
 • 5. pancsa 2010. március 28. 20:17
  „Szerintem rendszeresíteni kellene, h a középületeknél, a múzeumoknál... stb este 22 óra után nyugodtan le lehetne kapcsolni a díszkivilágítást!! Nagyon sokat lehetne spórolni...”
 • 4. mereine 2010. március 28. 18:19
  „Nekem tetszik ez a kezdeményezés, és szerintem elsősorban a figyelemfelkeltés a célja. Rengeteg fölösleges energiát használunk, én is a takarékosságra meg a környezettudatosságra fogom nevelni a kisfiamat. Remélem az ő generációja már nem lesz ilyen felelőtlen és érzéketlen mint a miénk.”
 • 3. flexsnake 2010. március 28. 15:21
  „Spórolás úgy hogy a visszakapcsoláskor a normál áramfelvétel sokszorosa jön létre.... Már bebizonyosodott hogy hülyeség ez a kapcsolgatás.”
 • 2. burgikukac 2010. március 28. 13:34
  „kilowattora, nem kilowatt!!!

  nem kell energetikai szakertonek lenni, hogy ne keverjuk a kettot...”
 • 1. Miracala 2010. március 28. 12:10
  „Jajjjj! Bocsássátok már meg hogy aznap, akkor éppen a panelban a haverommal zenét halgatva iszogattunk, és nem gondoltunk arra a 60 percre! Jövőre majd kikapcsoljuk a zenét, leoltjuk a villanyt, és egy óra sötétségben némán, összekulcsolt kezekkel, könnyes szemekkel fogunk gondolni az energiapazarlás áldozataira, a környezet szennyezésre, az erőművekre, arra a fránya civilizációra, hogy egyátalán jelen van...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Magyarok Nyilai vállalták magukra a szegedi Molotov-koktélos támadást

Újra jelentkeztek a Magyarok Nyilai: elektronikus levélben vállalják az SZDSZ szegedi irodája ellen elkövetett, múlt heti Molotov-koktélos támadást. Tovább olvasom