Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Egy pohár sör is sok lehet

A magyarok többsége nem állna meg egy pohárnál, ezért jobb, ha továbbra sem iszik az, aki volánhoz ül, vélte a lapunk által megkérdezett politikus, rendőr, teherfuvarozó, taxisofőr a kormány SMS-kampányával kapcsolatban. Az e heti kérdés ugyanis az, kis mennyiségű alkohol fogyasztása után lehessen-e vezetni.
Ha valaki vezet, ne igyon! – fogalmazta meg személyes véleményét Radics Róbert, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője a kormány SMS-kampányával kapcsolatban. Az új kérdés ugyanis az, egy pohár sör vagy bor elfogyasztása után volánhoz lehessen-e ülni.

A rendőr százados szerint a magyar ember mentalitásából fakadóan nem biztos, hogy meg tud állni egy pohárnál, ezért vagy igyon akolholt, vagy vezessen. Az alkohol egyébként is mindenkire másként hat, így Radics szerint ha valaki belül az autóba, akkor ne fogyasszon szeszes italt.

A közlekedésben nem csupán önmagunkért, hanem másokért is felelősek vagyunk, állapította meg Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere, fideszes országgyűlési képviselő. Ezért nem lehet felmentést adni a szabályok alól, mert nem tudni, milyen hatással van a sofőrre még a kis mennyiségű alkohol is. Semmiképpen sem szabad mások biztonságát, életét kockáztatni a közutakon, vélte. Ezért úgy gondolja, csak teljesen tiszta fejjel lehet és lehessen a későbbiekben is a volán mögé ülni.

Ugyanígy gondolkodik a vásárhelyi Hernádi Gyula, az MSZP országos választmányának tagja. Véleménye szerint a magyar sofőrök nem elég fegyelmezettek, semmi garancia nincs arra, hogy egy pohár után megálljt tudnak parancsolni maguknak.

Hasonló a véleménye Staberecz Ferencnek, Nagytőke polgármesterének is, aki immár tizenhárom éve ingázik buszsofőrként a faluja és Szentes között. Nem pártolná, hogy akár egy pohár alkohol elfogyasztása után volánhoz üljön a vezető, mondta. Úgy vélte ugyanis, hogy ez nem lenne korrekt az utakon közlekedőkkel szemben.

Ne igyon, aki vezet, hangsúlyozta Maczelka László szentesi teherfuvarozó is. Húsz évig dolgozott a vendéglátóiparban, így tisztában van azzal, hogy egy pohár alkohol után nincs igazán megállás – az emberek többsége nem elégszik meg ennyivel.

Húsz éve buszsofőr a makói Simon László, de ha munkába megy, akkor már előző nap sem fogyaszt alkoholt. Nem lehet elég óvatos az ember, magyarázta. Pontosan ezt gondolja Mikulai József is. A vásárhelyi taxis akkor sem inna munka közben, ha büntetlenül fogyaszthatna egy pohár sört. Szerinte sokan nem érnék be ennyivel, s nem állnának meg az engedélyezett mennyiségnél.


A nők érzékenyebbek az alkoholra

Az alkohol a döntéshozó és a koordinációs képességet rontja. Szeszesital fogyasztása után – akár kis mennyiségben is – a reakcióidő megnő. Az sem mindegy, férfi vagy nő iszik – a gyengébb nem képviselői ugyanis érzékenyebbek az alkoholra. Az elfogyasztott szesz hatása függ attól, milyen testsúlyú ember issza, evett-e előtte, s milyen gyakran nyúl a pohárhoz. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Busszal mennek tüntetni Budapestre

Nem zsarolni akart a nyomdaigazgató, hanem garanciát kapni: nem lesz több sztrájk. Némi huzavona… Tovább olvasom