Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Egy szavazatot sem kapott, mégis ő lett az igazgató - Villáminterjú Konkoly Bélával

Szeged - Noha Konkoly Béla egyetlenegy szavazatot sem kapott a kollégiumi közösségektől, mégis őt nevezte ki a KLIK szegedi tankerületi igazgatója a Fodor-kollégium igazgatójának.
Nyemcsok és Surányi újra ringbe szállt

A Gábor Dénes kollégiumban csak a jelenlegi igazgatóhelyettes, Nyemcsok András pályázott, aki elnyerte ugyan a kollégiumi közösségek támogatását, a KLIK-igazgató mégsem nevezte ki, hanem új pályázatot írt ki. Az Ady-kollégiumban három belsős pályázott, és Surányi Andrást támogatták meggyőző többséggel a kollégiumi testületek. Őt sem nevezte ki Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, hanem új pályázatot írt ki. Úgy tudjuk, a második körös pályázatban a Gábor Dénesben ismét csak Nyemcsok András, az Ady-kollégiumban pedig csak Surányi András pályázott.
Az öt szegedi középiskolai kollégiumból négy vezetésére írt ki pályázatot a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. A Szabadkai úton lévő Fodor József és a Korányi fasoron álló Janikovszky Éva kollégium új igazgatóját már kinevezte öt évre, 2021-ig Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a KLIK szegedi tankerületi igazgatója.

A Janikovszky-kollégium esetében tiszta a kép. Az intézmény korábbi vezetője nyugdíjba vonult, és hárman – két külsős és egy belsős – pályáztak a helyére. A Szegedi Városi Kollégium honlapján nyilvánosságra hozott adatok szerint a belsős Szabó Erzsébet és a külsős Tóthné Facskó Zsuzsánna nagyot meccselt. Végül utóbbi söpörte be a több igen szavazatot. A döntő szót Plesovszkiné mondta ki, aki Tóthnét támogatta, és nevezte ki február 1-jétől.

 A Fodor igazgatói székére a Szabadkai úti kollégiumot 13 éve vezető Kuzma Éva és Konkoly Béla, az SZTE gyakorló általános iskola (volt kis Ságvári) testnevelő tanára pályázott. Megkérdezték a kollégium nevelőtestületét, diákönkormányzatát, az alkalmazotti tanácsot és az intézményi sportmunkaközösséget. A nevelőtestület 8–0, a diákönkormányzat 12–0, az alkalmazotti tanács 8–0, a sportmunkaközösség 12–0 arányban Kuzma Évát támogatta Konkoly Bélával szemben.
 
Új vezetőt nevezett ki a KLIK-igazgató a Fodor-kollégium élére. Fotó: Frank Yvette
Új vezetőt nevezett ki a KLIK-igazgató a Fodor-kollégium élére. Fotó: Frank Yvette

A KLIK válasza

„Tagintézmény-vezetői megbízás tárgyában a döntés meghozatala a KLIK belső eljárásrendje szerint a tankerületi igazgató hatásköre, aki a döntését nem köteles megindokolni. A tankerület célja, hogy a Szegedi Városi Kollégium valamennyi tagintézménye élén olyan szakmailag elkötelezett, innovatív vezető álljon, aki eleget tesz a modernkori kihívásoknak és a magas szintű szakmai elvárásoknak" – válaszolta kérdéseinkre Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szegedi tankerületi igazgatója.
A nevelőtestület szerint Konkoly pályázata elnagyolt, tartalmi hiányosságokat, tévedéseket tartalmaz. Konkoly Klebelsberg nevét sem tudta helyesen leírni: Klebersbergként szólította meg az intézményfenntartót a pályázatában. A munkaközösség szerint az a pályázó legnagyobb hátránya, hogy „ugyan szerteágazó a kapcsolatrendszere, és a képzettsége is sokrétű, egyáltalán nincs sem kollégiumi, sem pedagógiai vezetői tapasztalata, de még tanári gyakorlata sincs ebben a korosztályban".

A közalkalmazotti tanács szerint Konkoly Béla marketinggel kapcsolatos elképzelései ugyan figyelemre méltók, de a pedagógiai tartalmat felületesen vázolta fel. A kollégium profiljába illeszkedő, hátrányos helyzetű tanulókkal való foglalkozási terve hiányos. A tanács szerint Konkoly a szervezeti struktúra lényeges elemeivel – KLIK, NGSZ, szállásszervezés – sincs tisztában. Kuzma Éva pályázatából kiderül, a Fodor kollégistáinak több mint hatvan százaléka hátrányos helyzetű. A tanács dicséri is, hogy Kuzma az ő nevelő védelmüket tartja a jövőben is első számú feladatnak.

Bár Konkoly Béla egyetlenegy szavazatot sem kapott, 40–0-ra alulmaradt Kuzma Évával szemben, Plesovszkiné Ujfaluczki Judit KLIK-igazgató mégis őt nevezte ki a Fodor-kollégium igazgatójának február 1-jétől. De csak március 1-jétől foglalja el az igazgatói székét, egy hónapra felmentést adott neki a KLIK, hogy rendezze dolgait a gyakorlóban.
Villáminterjú Konkoly Bélával 
– Hogyan fogadta, hogy senki sem szavazott önre? 
– Nem tudom, hogyan és miként zajlik a szavazás. Ami tény: két meghallgatáson voltam, a nevelőtestületin és az úgynevezett vezérkarin. Utána kaptam egy értesítést. 
– Arról, hogy ön lett az igazgató. 
– Igen, arról, hogy nyertem a pályázaton. Aztán megkaptam a kinevezésemet. 
– Elég nagy az ellenállás önnel szemben. Milyen fogadtatásra számít? 
– Amikor a Déli Apróhoz kerültem, elég nagy volt az ellenállás, mert az emberek nem akartak változást. Majd utána 8 éven át sikertörténet volt a Déli Apró. Amikor a Délmagyarországhoz kerültem, elég nagy volt az ellenállás, mert az emberek nem akartak változást. Majd utána a Délmagyarország egyik legjobb 4 éve volt, amikor ott voltam. Majd a rádióhoz kerültem, elég nagy volt az ellenállás, mert az emberek nem akartak változást. Miután a Rádió Pluszban jó eredményeket értünk el, onnantól kezdve mindenki szeretett és mindenki velem akart dolgozni. Tudomásul kell venni: az emberek 99 százaléka változásellenes, mert a megszokott, régi dolgokat szeretik. Ez pszichológia. Amikor vezetőként kezdtem el dolgozni, el tudtam fogadtatni magam. Úgy vélem, ezek után is el tudom majd fogadtatni magam vezetőként. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szereplőket keres Nemes Jeles László

Nemes Jeles László következő nagyjátékfilmjéhez tart szereplőválogatást a Szegedi Tudományegyetemen. Tovább olvasom