Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Egy szegedi a 23 induló közt

Szeged - A mi érdekeink megjelenítője is az Európai Parlament. Oda képviselőket a június 7-i választással küldhetünk. Most 23 szervezet várja a kitöltött ajánlószelvényt, melyet az uniós polgár akár postára is adhat.
Másodszor választunk európai parlamenti képviselőket. A június 7-i voksoláson 26 párt, illetve szervezet kívánt jelöltet indítani, de csak 23 felelt meg a nyilvántartásba vétel szabályainak. Ezek közül képviselő-jelölti listát csak az állíthat, aki 20 ezer ajánlást összegyűjt.

Az EP-megmérettetésre készülő szervezetek többsége (17) budapesti központú szervezet – láthatjuk az Országos Választási Bizottság (OVB) által információkkal töltögetett www.valasztas.hu honlapon. Ismerős a neve a korábbi országgyűlési és helyhatósági választásokon több-kevesebb sikerrel már szereplő pártoknak (Centrum, Fidesz, FKGP, Jobbik, KDNP, MDF, MIÉP, Munkáspárt, MSZP, MSZDP, SZDSZ, SZDP, Zöldek). Ugyanakkor a fővárosban is alakultak új, „beszédes nevű" szervezetek. Így például a Humanista Párt (HP), Magyarországi Kisebbségek Pártja (M.K.P.) Lehet Más a Politika (LMP), Megújult Magyarországi Roma Összefogás Párt (MMRÖP).

Egy szegedi illetőségű szervezetet is találni a 6 vidéki alapítású párt között: a PAJZS Szövetség a Szél utca 31.-ben született. E név – hasonlóan a többihez – nemigen utal helyi specialitásokra. Például a két Bács-Kiskun megyei szervezet közül a bajai: a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt (FKNP), a kiskunmajsai: MCF Roma Összefogás Párt. Modernek a gyöngyösiek: az IDE rövidítés az Internetes Demokrácia Pártja nevet jelöli. Vác külterületén alakult a Magyar Republikánus Politikai Párt (MRPP), míg Kállósemjén az otthona a Magyar Szociális Zöld Pártnak (MSZZP).

Nincs megyei nyilvántartás arról, hogy az EP-választáson indulni kívánó 23 szervezet közül melyeknek hol működik irodája – tudtuk meg a területi választási iroda, majd a bíróság ajtaján kopogtatva. De a jelöltállításban a legszimpatikusabb szervezetet így is támogathatja az öntudatos európai polgár: az aláírásával ellátott ajánlószelvényt postázhatja a párt irodájába. A szervezetek listája és postacíme olvasható a www.valasztas.hu-n. Persze a párt megbízottjának is átadható a már aláírt ajánlószelvény. Egy választópolgár csak egy szervezetet ajánlhat. Eddig csak a Jobbik adott le annyi ajánlószelvényt, hogy listát állíthatott. Egyébként a listát és az azon szereplő jelölteket legkésőbb május 8-án 16 óráig az ajánlószelvények átadásával kell bejelenteni az OVB-nél.

Határidők

Az, aki még nem kapott úgynevezett kopogtatócédulát, nem szerepel az uniós polgárok nyilvántartásában, de névjegyzékbe vételét még kérheti a lakóhelye szerinti helyi választási iroda vezetőjétől – április 30-áig. A június 7-én külföldön tartózkodó magyar is voksolhat az EP-választáson, ha kéri a külképviseleti névjegyzékbe való felvételét személyesen vagy meghatalmazott útján, esetleg ajánlott levélben a lakcíme szerint illetékes helyi választási iroda vezetőjétől – május 22-éig.

Olvasóink írták

  • 1. rozator 2009. április 28. 06:45
    „A Becseyit nem inditja a Fidesz, mert kell a hely valami csókosnak, pedig jól dolgozott, a határon túl is elismerték! Ennyit a "fiatal" demokratákról! A király döntött!(egész kis király)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szibériai tigrisek Szegeden

Szeged - Spanyol a nevük, Rigából jöttek, felmenőik pedig Oroszország leghidegebb pontján látták meg… Tovább olvasom