Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Egy titokzatos firenzei festő műremeke került elő

Szeged - Európára szóló szenzáció lehet a Móra Ferenc Múzeum birtokában lévő Angyali üdvözlet című, késő reneszánsz festményből. Az eddig raktárban őrzött mű a Móra-múzeum ősz elején nyíló bibliai műkincs kiállítása kapcsán került előtérbe.
Már folyik a híres firenzei iskola egyik tagja által készített mestermunka restaurálása. Olasz és svájci szakemberek szenzációsnak nevezték a titokzatos táblaképet.

A műalkotás 1925-ben hagyatékként került a szegedi múzeum birtokába. A sokáig raktárban lappangó, eredeti értékeit elrejtő mű keletkezési ideje a 16. század közepére tehető. Az elmúlt évszázadok alatt bekövetkezett hányattatások a fatáblát nagymértékben megviselték. A közelmúltban előkerült levéltári iratok szerint a műalkotáson az utolsó beavatkozást 1925-ben Beer József Konstantin, a festőből lett képkonzervátor végezte. Az akkori restaurálás megerősítette a táblakép hátulját, eltüntetett bizonyos sérüléseket és repedéseket, de a kor elvárásai alapján átfestett eredeti részeket is. Napjainkra azonban a 20-as években használt gyantás olajfesték és a szennyezett lakk elsötétedett.

„Az újjászülető, ismeretlen mű példátlan érdeklődést keltett az itáliai reneszánsz cinquecento-korszakát kutató hazai és külföldi művészettörténészek körében. A mester pontos meghatározásának kérdése jelenleg is foglalkoztatja a szakértőket: álláspontjuk megkérdőjelezi az 1925-ös leltári nyilvántartásban és a mű díszkeretén, valamint egy 1903-as tanulmányban említett 16. századi festők, a michelangelo-i hatásokat mutató Alessandro Allori és Agnolo Bronzino, I. Cosimo Medici firenzei nagyherceg udvari művészének szerzőségét" – mondja Szabó Tamás, a Móra Ferenc Múzeum képzőművészeti osztályvezetője.

A szakértők többségének egybehangzó véleménye, hogy a táblakép alkotóját valóban Firenzében, de a fentiektől eltérő festői körben kell keresni. A kutatás és a restaurálás folyik. A világ egyik legjelentősebb reneszánszkutató intézetének igazgatója már határozott véleményt fogalmazott meg, de a kutatómunkát további szakemberek bevonásával végzik. Felmerült annak lehetősége, hogy újabb olasz specialistákat vonnak be a vizsgálódásokba. A művészettörténészek véleménye abban megegyezik, hogy a festmény bármelyik európai képtár dicsőségére szolgálna.

Olvasóink írták

  • 2. joy 2008. június 06. 22:43
    „Nem látom, miről van szó???!”
  • 1. N.P. 2008. június 06. 05:19
    „Jobb helyeken ilyenkor mellékelnek a cikkhez egy fényképet, vagy indokolják annak hiányát. Mert ugye képről prózában... hát...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szorítana a mellény?

Szeged - Öt kerékpáros közül csak egy viselt láthatósági mellényt a tegnapi esőben – a röszkei határátkelő közelében figyeltük a kerekezőket. Mégis kevesebb a kerékpáros baleset, amióta megbüntetik a mellény nélkül kerekezőket. Tovább olvasom