Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Egy úr az űrből: az egész világ rá emlékezik

Szeged - Lázadó, emberséges és gyerekközeli szerepeket vállalt Robin Williams. A hétfőn elhunyt amerikai színészt mindenki szerette. Nem volt botrányhős, színészként mindig profi módon dolgozott.
Hatvanhárom éves korában meghalt Robin Williams Oscar-díjas hollywoodi komikus, színész, rendező és producer. Feltehetőleg öngyilkosságot követett elészak-kaliforniai otthonában. Kedd óta az egész világ rá emlékezik.

Egy úr az űrből

Robin McLaurin Williams 1951. július 21-én született az Illinois állambeli Chicagóban. Első sorozata, az Egy úr az űrből 1978-tól 1982-ig volt műsoron. A Popeye, a tengerész című filmben szerepelt először a mozivásznon 1980-ban, majd a Jó reggelt, Vietnam! rádiósaként jelölték először Oscar-díjra. 1998-ban a Good Will Hunting című filmben nyújtott alakításáért megkapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat. 2014. augusztus 11-én éjszaka hunyt el.
– Az egyik legszerethetőbb hollywoodi színész volt Robin Williams. Kétféle típusú filmben szerepelt, vígjátékokban és drámákban, de a komolyabb filmjeire is inkább a könnyedebb hangvétel a jellemző. Lázadó, emberséges és gyerekközeli szerepeket vállalt el, ami biztos recept ahhoz, hogy egy jóságos és kedves ember képe alakuljon ki róla – magyarázta Tóth Zoltán János filmesztéta, amikor a hétfőn elhunyt színészről kérdeztük.

Az SZTE Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék oktatója azt mondta, a Robin Williams által követett szerepstratégia bevált, ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy annak ellenére, hogy drog- és alkoholproblémákkal küzdött, egy szerethető sztárkép alakult ki mindenkiben róla. A közvélemény nem bélyegezte meg a magánéleti gondjai miatt, ahogyan más sztárokat szokás. Nem volt botrányhős, nem volt hisztis. Profi színész volt, filmjeiben mindig maximálisan teljesített.

– A magyarokhoz azért is állhat közel Robin Williams, mert a korai nagy sikerei a rendszerváltás utáni első hollywoodi alkotások között voltak, amelyeket akkoriban vetítettek a hazai mozikban – tette hozzá Tóth János Zoltán. A közönség pedig könnyen meg tudta szeretni a színész által megjelenített lázadó, érzelmes és emberséges figurákat.

Robin Williams filmjeinek népszerűsége töretlen. Fotó: Schmidt Andrea
Robin Williams filmjeinek népszerűsége töretlen. Fotó: Schmidt Andrea

Jó reggelt, Vietnam!, Holt költők társasága, A halászkirály legendája, Hook, Mrs. Doubtfire, Jumanji, Madárfészek, Jack, Good Will Hunting, Patch Adams – néhány cím Robin Williams filmjei közül. Ezek a mai napig népszerűek a DVD-kölcsönzőkben – tudtuk meg Kiss Rudolfnétól. A Kálvária téri üzlet tulajdonosa azt mondta, inkább családi mozidélutánokra veszik ki ezeket az alkotásokat. A legtöbb még mindig megvan a téka raktárában videokazettán is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hasznot remélnek az embargótól a vajdasági gazdák

Ha az Uniótól nem vesz zöldséget, gyümölcsöt, húst Oroszország, majd többet vesz Szerbiától – remélik a vajdasági almatermelők. Tovább olvasom