Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Egy választókerület az ország

Szeged - Ismét szavazásról szóló értesítőt hozott a posta ezekben a napokban 339 ezer 499 Csongrád megyei polgárnak. Az európai parlamenti választás június 7-én lesz, a szavazólapon majd pártlistákat találunk, csak az egyiket választhatjuk.
Hétfőtől máig kézbesítették ki az európai parlamenti választásról szóló értesítőt és az ajánlószelvényeket országszerte, így Csongrád megyében is. Aki nem kapott ilyet, de kapnia kellett volna, még április 15-éig nézheti meg a közszemlére tett névjegyzéket, és jelezheti a hiányosságot a települése jegyzőjénél, okmányirodájában – tájékoztatta lapunkat a Területi Választási Iroda új vezetője, Kovalcsik Andrea megyei főjegyző. Annak érdekében, hogy ez minél kevesebbszer forduljon elő, a mostani, június 7-i választás előkészítésében a korábbiaknál is nagyobb a szerepe az informatikának. Az iroda vezetőjének most már nemcsak jogi, de informatikai helyettese is lesz.

Most az egész ország egy választókerületnek számít. Nem személyekre, hanem pártlistákra lehet majd szavazni, közülük is csak egyre: két, egymást metsző vonallal. Azok a pártok állíthatnak listát, amelyek legalább 20 ezer választópolgár által hitelesített ajánlószelvényt gyűjtenek. Fontos tudnivaló – figyelmeztet Kovalcsik Andrea –, hogy az ajánlószelvényt a választópolgárnak kell aláírnia, mielőtt kiadja a kezéből. A többi adatot kitöltheti más is, de csak az illető jelenlétében. Törvényt sért, aki másképp jár el.

Mozgóurnát – a választás előtti napig a jegyzőtől, aznap a választási bizottságtól – azok kérhetnek, akik máshogyan nem tudják leadni voksukat. Akik külföldön lesznek június 7-én, és az ottani magyar képviseleten szeretnének szavazni, ezt a szándékukat jelezniük kell május 22-éig a településük jegyzőjénél. Aki itthon lesz, mégis másik körzetben akarja leadni voksát, annak június 5-éig kell ezt jeleznie hasonlóképpen, így kap igazolást.

Olvasóink írták

 • 3. spiler 2009. április 13. 11:42
  „EZT A SOK REKLÁM ANYAGOT NE AZ ÉN ADÓMBÓL, HANEM A PÁRT PÉNZEKBŐL FIZESSÉK,DE AKI BEAKAR KERÜLNI AZOK IS BEDOBHATNAK EGYKIS LÓVÉT /BEFEKTETÉS CIMÉN MAJD LEIRHATJÁK AZ ADÓBÓL/VAGY ELŐLEG CIMÉN.MINDJÁRT KICSIT FEKETÉBB LENNE NEM ENNYIRE SZINES .”
 • 2. Hmmm... 2009. április 12. 12:05
  „Hat valojaban vannak akik az "X" helyett keresztet rajzolnak, de az is elfogadott. Az viszont biztos, hogy aki megerti azt, hogy "ket egymast metszo vonal", az mar tudja azt is, mi az "x" vagy a "+". Egyebkent az iratudatlanok rutinosak mar ebben.
  Termeszetesen az iven illik bemutatni az elfogadott formakat!”
 • 1. török 2009. április 10. 18:19
  „Milyen bürokratikus nyelv: két egymást metsző vonallal. Akkor az lehet horogkereszt is, mert azt nem írták, hogy a vonalak megtörhetnek-e. :)

  Miért nem lehet leírni józan paraszti nyelven, hogy X? Mert lehet, hogy valakinek eltolódik az egyik vonal, és akkor már keresztnek tűnik és ő biztosan KDNP-s? Vagy netalántán szélsőségesen eltolódik, és T-betű lesz belőle, és akkor ő szélsőséges Jobbikos? Azt hittem, a pártot az jelöli, hogy hova rakod az X-et, nem az, hogy milyen X-et írsz.

  Ezen fontos kérdésre várom a válaszokat eme fórumon, úgyis olyan értelmetlen dolgokról folyik időnként a vita. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támogatva szolgáltatnak

Szeged - Sérült gyerekeket és felnőtteket szállít iskolába, munkába az Alternatív Támogató… Tovább olvasom