Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Egy zöldkatona másfél szegednyi terepet véd

Szeged - Túljelentkezés van a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságán, ahol zöldkatonákat toboroznak. A fegyveres természetvédelmi szolgálat létszáma elenyésző, a zöldbűncselekmények száma viszont rohamosan nő.
Több mint tízszeres a túljelentkezés: a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága (KNPI), most toborozza a zöldkatonákat,  hivatalosan a természetvédelmi őröket. Több mint egy évtizedes ígérgetés, sőt a 2006-os leépítés után a környezetvédelmi tárca belátta, hogy nagy szükség van rájuk. A létszám megdöbbentően alacsony: a KNPI működési területén 26 őrkerületben 1 millió 50 ezer hektár védelme a feladat. Ez azt jelenti, hogy Csongrád és Bács-Kiskun megyében a déli országhatártól Pest megye határáig a Duna és a Tisza között egy természetvédelmi őrnek a minisztérium adatai szerint  átlagosan 465 négyzetkilométernyi területe van. (Viszonyításul: Szeged alapterülete 281 négyzetkilométer.)

Egy sebesült rétisast ment meg Kurmai Péter tájegységvezető. Fotó: DM/DV
Egy sebesült rétisast ment meg Kurmai Péter tájegységvezető.
Fotó: DM/DV

– Ekkora területen kell a védett és nem védett természeti értékeket és területeket, valamint régészeti lelőhelyeket és leleteket ellenőrizni. A rendes napi feladatokon kívül az őrök kötelesek észlelni a természet és ember okozta károkat, és meg kell akadályozni a nagyobb pusztítást – mondta Tajti László, a KNPI természetvédelmi őrszolgálat-vezetője. A zöldkatonák bevethetők a veszélyeztetők és a károkozók ellen. Gyalogost és  gépjárművet is feltartóztathatnak, igazoltathatnak, ruházatot, kocsit is átvizsgálhatnak. Ha bárki ellenszegül, visszatarthatják és előállíthatják. Ehhez testi kényszert, bilincset és gázspray-t is alkalmazhatnak. Szolgálati pisztolyt is hordanak – önvédelemből. Havonta  1500-1700 kilométert járnak be autóval, és gyalogszerrel még ennek a felét.

Támadások

Évente ismétlődnek az atrocitások a Kiskunsági Nemzeti Park területén. Tavaly Bács megyében fordult elő a legkeményebb: a feljelentett szabálysértővel  lökdösődésbe keveredett a zöld járőr. A fenyegetés viszont jóval gyakoribb.

Két év alatt a károk jelentősen megszaporodtak, a zöldkatonai őrjáratot célszerű lenne megkettőzni. Ezt a szaktárca is belátta, és országszerte több mint a duplájára emeli a létszámot. A 23 mostani természetvédelmi őr mellé két év alatt 27 új természetvédelmi őrt állítanak be, idén 9-et. Közülük a Csongrád megyében dolgozó 8 természetvédelmi őr mellé 3 új ember kerül, 2010-re pedig újabb 7. A minimum elvárás a szakirányú középfokú végzettség, jogosítvány és nyelvtudás, mégis a legtöbben diplomások. Fél év próbaidő után léphetnek egyenruhás őrszolgálatba, miután túljutottak a pszichológiai, fegyvertartási, természetvédelmi őri és jogi vizsgákon.

Fegyverrel, bilinccsel, szép szóval a természetvédelemben. Fotó: DM/DV
Fegyverrel, bilinccsel, szép szóval a természetvédelemben.
Fotó: DM/DV

Zöldbűntettek

A szabadidős sportolók – terepautósok, motorosok, paplanernyősök, szánkósok – okozzák a legtöbb kárt. Második helyen az erdő- és nádastüzek, harmadikon a falopások állnak. A KNPI területén a gyepek század része tűnik el évente. Tűzesetek közül a legnagyobb 2007-ben Kéleshalom határában volt: 70 hektár védett terület veszett oda.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a holnapi Délmagyarországban és Délvilágban is!

Olvasóink írták

  • 2. Brenyó Péter 2008. április 01. 13:25
    „a felső képet Ludnai Tünde készítette, bővebben a nemzeti park weboldalán: http://www.knp.hu/content/view/3373/1/”
  • 1. ramsar 2008. március 31. 17:01
    „Olyan nagyon szeretem, mikor a külsősöktől kapott képhez azt írják: fotó: DM/DV. Ebből a laikus számára az jön le, hogy az újság készítette a képet. Pedig nem. Miért nem lehet ilyen esetekben is a valós készítő nevét feltüntetni?
    Egyébként pedig a "Szeged alapterülete", ha jól sejtem nem csak magára a városra vonatkozik, hanem a külterületre is?! Sajnos gyakran még ennél is jóval nagyobb terület jut egy őrre, csak néhány, természeti értékben igen gazdag, épp ezért szűkebbre szabott őrkerület területe hozza ki ennyira az átlagot. Nagyon nagy szükség van a bővítésre!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöldkommandó a színesfémtolvajok ellen

Szeged - Zöldkommandó néven az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi… Tovább olvasom